„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. rugsėjo 19 d., Nr.9 (106)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kelionė šventumo siekimo takais...

Piligriminio žygio Kryžių kalnas – Šiluva
dalyviai – Radviliškio rajono mokiniai

Į rugsėjo 6–15 dienomis švęstus Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejinius atlaidus keliauta ne tik automobiliais, autobusais, bet ir pėsčiomis. Padėkos kelionės į Šiluvą už laisvės dovaną Lietuvai rengiamos paskutinį rugpjūčio mėnesio sekmadienį nuo Dubysos slėnio ir iš Tytuvėnų, joms vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, SJ, ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Pasitinkant Švč. Dievo Motinos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejaus iškilmes, kiekvieno mėnesio 13-ąją dieną buvo organizuojamos dekanatų piligriminės kelionės. Visus sužavėjo pranciškoniškojo jaunimo atgailos žygis pėsčiomis iš Kauno į Šiluvą. Pagarbos, meilės ir atgailos auka vadiname piligrimų kelionę iš Lurdo į Šiluvą.


Keliaudami po Lietuvą mes irgi džiaugėmės vasara…

Ernesta Stirbytė

Don Bosko ateitininkų kuopos globėja

Tauragės Švč. Trejybės parapijos vaikai
kelionės po Lietuvą metu su dekanu
klebonu kun. Alvydu Bridikiu
ir Lietuvos ambasadoriumi
Didžiojoje Britanijoje Vygaudu Ušacku

Tauragės Don Bosko moksleivių ateitininkų kuopa prie Tauragės Švč. Trejybės parapijos vykdydama vaikų socializacijos programos projektą ,,Lietuva – šalis mana“ skatino vaikų ir jaunimo socializaciją, ugdė jų kultūrinę, pažintinę bei pilietinę brandą.  Puoselėdami vaikų dvasines ir socialines vertybes norėjome padovanoti jiems nors kelias vasaros akimirkas, kurios ilgam išliktų jų atmintyje, suteikdamos daugiau šviesos ir noro siekti užsibrėžtų tikslų, kurti geresnį pasaulį, o kartu kiekvienam sudarytų galimybes plėtoti savo gebėjimus. Sakoma, kad tik pažinęs savo kraštą esi turtingas. Net 30 jaunuolių keliavo po Lietuvos vietoves, aplankė nemažai mūsų krašto muziejų, istorinių vietovių.


Atgaiva kūnui ir sielai

Bronislava Tamulynienė

Atsisveikindami su Nemunaičio parapijos
klebonu kun. Juozu Bakšiu
jaunieji keliautojai įsiamžino
maldos namų šventoriuje
prie vietinės Lurdo grotos

Rugpjūčio pabaigoje dvi dešimtys Alytaus valstybinių vaikų globos namų ugdytinių, lydimi direktoriaus pavaduotojos Jūratės Žvaliauskienės, muzikos vadovės Irinos Levendauskienės, auklėtojos Zitos Paršeliūnienės kartu su viešosios įstaigos „Dienos namai“ direktore Kristina Bondareva vykdydami projektą „Dorybių mokyklėlė“ atvyko pasisvečiuoti į Nemunaitį (Alytaus r.). Svečius sutiko Nemunaičio Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapijos klebonas kun. Juozas Bakšys, VO „Žalieji skautai“ vadovė Marija Krajauskienė, Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Nemunaičio filialo vedėja Stasė Erentienė.


Pilna įspūdžių ,,Atgaivos“ stovykla

Neringa Astrauskaitė,

Rugilė Tarasevičiūtė

Jaunieji Igliaukos parapijiečiai
Kryžių kalne

Šią vasarą dvi dešimtys aktyviausių ir šauniausių jaunųjų Igliaukos Šv. Kazimiero parapijos parapijiečių turėjo galimybę dalyvauti Pal. Jurgio Matulaičio atlaidų vaikų dienoje Marijampolėje. Vaikai ne tik vaikštinėjo arkivyskupo pramintais takais jo tėviškėje Lūginėje, bet ir žaidė, vaidino, giedojo, šoko, o paskutinėmis rugpjūčio dienomis susitiko su Bagotosios Šv. Antano Paduviečio parapijos klebonu kun. Juozu Fakėjavu ir jo šaunia komanda: Vita, Valda, Kamile, Rimu ir mokytoja Asta. Stovykla prasidėjo šv. Mišiomis Igliaukos bažnyčioje, kurias kunigas Juozas aukojo už čia susirinkusių vaikų ir mokytojų gyvenimus. Vėliau visi sugužėjo į Igliaukos A. Matučio vidurinę mokyklą, čia mokėsi giesmių, šokių ir žaidimų bei vadovaujami šauniosios miškininkės Valdos gaminosi papuošalus.


Piligrimystė Jono Pauliaus II pėdomis

Vilniaus krašto skautai į Šiluvą
atvyko su savo vėliavomis
Livijos ŠIUGŽDIENĖS nuotrauka

Rugsėjo 6 dieną Vilniaus arkivyskupijos Jaunimo centras surengė piligriminį žygį Dievo Tarno popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje 15-osioms metinėms atminti. Jis prasidėjo Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje. Čia popiežius Jonas Paulius II 1993 m. rugsėjo 4 dieną piligriminės kelionės įžangoje susitiko su visos Lietuvos kunigais, klierikais, vienuolėmis ir vienuoliais. Per pusantro šimto jaunuolių iš įvairių arkivyskupijos parapijų padedami Vilniaus šv. Teresės bažnyčios jaunimo choro giedojo giesmes, žiūrėjo nuotraukų montažą, klausėsi Šventojo Tėvo kalbų įrašų.


Popiežius susitiko su Sardinijos jaunimu

Popiežius Benediktas XVI kalba
Sardinijos jaunimui

Neseniai Sardinijoje, vienoje centrinių Kagliario miesto aikščių, įvyko popiežiaus Benedikto XVI susitikimas su Sardinijos jaunimu. Jaunimui sakytoje kalboje  Šventasis Tėvas priminė prieš 23 metus toje pačioje vietoje įvykusį popiežiaus Jono Pauliaus II susitikimą su Sardinijos jaunimu. Prieš du dešimtmečius Dievo Tarnas Jonas Paulius II Sardinijos jaunimui kalbėjo apie šeimos svarbą ir vertę. „Ir šiandien, – sakė Benediktas XVI jaunimui, – kai kalbame apie šeimas, yra tarsi savaime suprantama, kad visi be išimties esame šeimų nariai, esame savo tėvų vaikai, turime brolių ir seserų. Tačiau kai imame kalbėti apie šeimas, kurias sukurs dabartinė jaunoji karta, tas savaime suprantamas tikrumas ima svyruoti. Šiandien, deja, viešpatauja kita mąstysena, kuriai priimtinas gyvenimas kartu be santuokinio įsipareigojimo, kuri „šeimos“ vardu vadina sąjungas, iš tiesų nesančias šeimomis. Taip pat ir sutuoktinių atsparumas gyvenimo sunkumams, sugebėjimas išsaugoti šeimos vienybę šiais laikais gerokai silpnesnis. Dėl to jus, brangus jaunime, prašau: grąžinkite šeimai visą jos spindesį, atkurkite jos nepamainomą vertingumą. Mylėkite šeimą ne dėl tradicijos, bet sąmoninga brandžia meile. Ruoškitės šeimos gyvenimui. Aš sąmoningai jus raginu „ruoštis“ šeimai, nes meilė yra rimtas dalykas ir čia nėra vietos jokioms improvizacijoms. Meilė – tai ne tik jausmai, bet taip pat atsakingumas, pastovumas, pareigos jausmas. Šito reikia mokytis savo gyvenime taikant krikščioniškas dorybes – pirmiausia skaistumo dorybes.


Jaunime, kur eini?

Margarita ŠEVELIOVA

Neatrasiu Amerikos sakydama, jog mūsų jaunimas slysta į dorovinės krizės liūną. Apie tai byloja statistiniai duomenys, teigiantys, kad 55 proc. jaunuolių dėl  savanaudiškų priežasčių pasirengę nepaisyti moralės normų, o nuo trečdalio iki pusės apklaustųjų prostituciją, neištikimybę bei abortus nelaiko amoraliais dalykais.

Aš pati susidūriau su jaunais žmonėmis, kuriems yra normalu laimėti aplinkinių sąskaita, jų nepiktina kyšininkavimas, propaguojama netolerancija ir panašiai. Kodėl mūsų visuomenėje klesti tokie dalykai? Senesnės kartos atstovai linkę kaltinti Vakarų standartus, kapitalizmą, jie teigia, kad anksčiau visuomenė buvo moralesnė.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija