„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. spalio 17 d., Nr.10 (107)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pilietiškumo pamoka Marijonų gimnazijoje

Linas Braukyla,  Renata Mosiejūtė 

Marijonų gimnazistai pilietinio ugdymo
pamokoje prie paminklo žydų genocido
aukoms iš plokščių akmenų, nuspalvintų
Lietuvos ir Izraelio valstybinių vėliavų
spalvomis, sudėliojo žodį ATMINTIS

Rugsėjo 23-ioji – svarbi Lietuvos istorijoje tuo, kad 1943 metais šią dieną buvo likviduotas Vilniaus getas ir dalis jo gyventojų buvo sušaudyta Paneriuose, o kiti išvežti į koncentracijos stovyklas. Iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno 220 tūkstančių žydų, karo metais 95 proc. buvo sunaikinta. Tai liūdna atminimo diena.

Šią dieną mums, Marijampolės marijonų gimnazijos gimnazistams, pilietinio ugdymo pamoka vyko žydų masinio sušaudymo vietoje (ant Šešupės kranto), prie paminklo, skirto žydų genocido aukoms atminti.                                   


Katalikiškos jaunimo organizacijos

Ateitininkijos indėlis pakeltas į mokslinį lygį

Inesė Ratnikaitė

Kun. Saulius Matulis Šiauliuose
šlaksto Švč. Mergelės Marijos
Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios sklypą

Šiaulių universitete suteikiama laisvė įvairiems moksliniams tyrinėjimams. Į doktorantūrą stojančių mokslininkų idėjos priimamos su pasitikėjimu, jiems sudaromos galimybės gilintis į pasirinktą sritį. Vasaros pradžioje apginta daktaro disertacija „Ateitininkų organizacijos ideologijos ugdomoji kryptis Lietuvoje XX amžiuje-XXI amžiaus pradžioje“. Šiaulių vyskupijos kunigui, Kairių parapijos klebonui kun. Sauliui Matuliui tarybos nutarimu suteiktas Socialinių mokslų (edukologijos) daktaro laipsnis.


Mūsų alga – prarasti vaikai

Margarita Ševeliova

Prisimenate seną posakį, kad vaikai yra gyvenimo gėlės? Išties, tokie  mieli, visada besišypsantys, nuoširdūs, siekiantys tėvų dėmesio ir branginantys kiekvieną jo minutę. Prisiglaudžia prie tėvelių ne todėl, kad nori dar kartą pasiklausyti iki skausmo pažįstamos pasakos, o todėl, kad visa esybe siurbia mamytės ar tėvelio balso intonacijas, kūno šilumą. Vaikai nuoširdžiai džiaugiasi gėle, vabalu ir patiria nesuvaidintą malonumą šlepsendami per balas ir matydami, kaip vandens čiurkšlės taškosi aplinkui.


Tiberiados broliai pristatė palaimintąjį, kurio šventumo kelias – kasdienė malda

Palaimintasis
Pjeras Giorgio Frassatis

Spalio 2 d. vakare Kauno technologijos universiteto centrinių rūmų auditorijoje Tiberiados bendruomenės Lietuvoje broliai pristatė palaimintąjį Pjerą Giorgio Frassatį (1901–1925). Daug jaunų žmonių po įtemptos studijų dienos beveik užpildė erdvios auditorijos vietas. Čia klausėsi brolių Pranciškaus ir Egidijaus pasakojimo apie palaimintojo gyvenimą, asmenybės bruožus, P. G. Frassati dukterėčios Vandos Gavronskos liudijimo, drauge pagiedojo su broliu Mišeliu pagal parengtus giesmių tekstus, klausėsi Tiberiados bendruomenės rūpesčiu išleistos knygos „Pieras Giorgio Frassati: gyvenimo dienos“ (2008 m., autorė – palaimintojo sesuo Luciana Frassati) ištraukų.


„Laisvosios meilės“ idealas priblėso

Liepos 25 dieną sukako 40 metų nuo popiežiaus Pauliaus VI enciklikos „Humanae Vitae“ apie gimstamumo reguliavimą paskelbimo. Skaitant pastabas apie šią encikliką, rasime daug įvairių apibūdinimų, priklausančių nuo vertinimo perspektyvos: „nelengva“, „problematiška“, „kontraversiška“, „antimoderni“, bet taip pat „įžvalgi“ ar „pranašiška“. Daug enciklikos teiginių ėjo „prieš srovę“. Kontrastuodama XX amžiaus šeštojo ir septintojo dešimtmečių sandūroje Vakarų pasaulyje nusiritusiai „seksualinei revoliucijai“ ir jos „laisvosios meilės“ principui, enciklika teigė, jog seksualumas, meilė, šeimos institutas yra esmiškai susieti. Kontrastuodama masinės dirbtinės kontracepcijos bangai, enciklika siūlė natūralų gimstamumo reguliavimo metodą.


Šeima laisvei – ne kliūtis

Du jauni žmonės vienas kitą myli taip stipriai, jog norėtų tapti... tarytum viena asmenybe: turėti vienodus interesus, poreikius, vienodai suvokti aplinką, kuo daugiau laiko praleisti kartu, neturėti paslapčių ir t. t. Sukūrę šeimą, jie greitai suvokia, jog tokie tarpusavio santykiai neįmanomi tikrovėje. Ir pradeda sutuoktiniai svarstyti: ką jie ne taip daro, kad įsivaizduoto gyvenimo nesusikūrė. O, regis, taip nuoširdžiai abu stengėsi!..


Kasmetinis JTO raportas apie vaikus kareivius: „gėdos sąraše“ trylika šalių

Šiemet pristatyta Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) generalinio sekretoriaus metinė ataskaita apie vaikus ir karinius konfliktus, apie vaikų išnaudojimą 2006-2007 metais.

Bent trylikoje valstybių, kuriose šiuo metu vyksta kariniai konfliktai, vaikai yra išnaudojami. Viena dalis berniukų, bet taip pat ir mergaičių yra padaroma kareiviais, kita dalis išnaudojama ūkiniuose darbuose, dar kita dalis, ypač mergaitės – išnaudojama seksualiai. Darfuro konflikte mergaičių ir moterų prievartavimas yra tapęs masiniu ginklu, kuriuo siekiama pažeminti kitą kovojančią pusę ir priversti palikti gyvenamąją vietą. Vaikai dirba informatoriais, gidais, naudojami kaip gyvi skydai ar „savižudžiai“, yra kankinami, negauna išsilavinimo, yra marinami, atskiriami nuo šeimos, kalinami.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija