„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. lapkričio 14 d., Nr.11 (108)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Atmintis – dovana išėjusiesiems

Nijolė Kulėšienė

Projekto „Misija Sibiras 08“ dalyviai
tvarko lietuvių tremtinių kapus Serebrove

Spalio 20-25 dienomis Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijoje buvo vykdomas projektas „Atmintis – dovana tiems, kurie jau išėjo“. Jį rengė dorinio ugdymo metodinės grupės tikybos ir etikos mokytojai. Projekto tikslas – ugdyti dvasines ir tautines vertybes, pagerbti mirusiųjų atminimą, dalyvauti šv. Mišiose už mirusius gimnazijos mokytojus ir mokinius, aplankyti kapines, prisimenant žuvusius už Lietuvos laisvę, skatinti gimnazijos ir Šv. Kryžiaus (karmelitų) parapijos bendradarbiavimą.

Projekto metu surengta akcija „Uždekim Vėlinių žvakelę“ ir visi gimnazijos mokiniai bei mokytojai pakviesti prisiminti mirusius artimuosius, Lietuvos tautai nusipelniusius žmones, šalies tremtinius ir pagerbti jų atminimą uždegant atminimo žvakeles. Mokyklos aktų salėje 7 klasių mokiniams pravesta integruota tikybos, etnokultūros ir rusų kalbos pamoka „Anapilis – vėlių šalelė“. Vyresnioji tikybos mokytoja Nijolė Kulėšienė, tikybos mokytoja metodininkė Alė Spiridonovienė, rusų kalbos mokytoja Vanda Gajauskaitė, etnokultūros mokytoja Gitana Nevulienė supažindino mokinius su Vėlinių šventės tradicijomis ir papročiais, pabrėžė kryžiaus, kaip tikėjimo ir gyvenimo simbolio, prasmę.

Mokiniai diskutavo apie tai, ar yra gyvenimas po mirties. Vienas mokinys parašė: „Tikėjimas Dievu man leidžia į mirtį nežiūrėti kaip į visko pabaigą, stiprina drąsiai žvelgti mirčiai į akis. Kai mirsime, manau, susitiksime su Dievu. Mes todėl ir meldžiamės, kad išėjusieji turėtų gyvųjų palaikymą malda“.

Vėliau vyko darbas grupelėse. Mokiniai įvairia piešimo technika piešė ornamentinius kryžius, puošė  juos smėliu. Planuojama šių darbelių parodą eksponuoti parapijos bažnyčioje. Pamoką mokiniai užbaigė liturginiu šokiu, linkėdami vieni kitiems Kristaus ramybės.

Atvirą pamoką stebėjo gimnazijos direktorė Irena Kašienė, Kauno Šv. Kryžiaus (karmelitų) parapijos klebonas kun. Renaldas Šumbrauskis, gimnazijos pavaduotojai mokymo reikalams, mokytojai ir gimnazijos mokiniai. Gimnazijos direktorė I. Kašienė padėkojo šio projekto organizatoriams ir parapijos klebonui už nuolatinį palaikymą ir gimnazijos bei parapijos bendruomenių bendradarbiavimą.

Tremtinių atminimo vakaras

Spalio 26 dieną Kaune, Šventojo Kryžiaus (Karmelitų) parapijos namuose vyko jaunuolių, besirengiančių priimti Sutvirtinimo sakramentą, susitikimas su projekto „Misija Sibiras 08“ ekspedicijos dalyviais. Šiame susitikime  dalyvavo parapijos organizacijų atstovai, buvę tremtiniai, tikintieji.

Projekto „Misija Sibiras 08“ dalyviai, lydimi ekspedicijos vadovo Gintauto Aleknos, šiemet lankėsi Irkutsko regione. Ekspedicijoje dalyvavo 23 jaunuoliai, atrinkti iš pageidavusių ir paraiškas pateikusių 1600 jaunų žmonių.

„Misija Sibiras dar nesibaigė, ji dar tik prasideda“, – kalbėjo į susitikimą atvykę Auksė Kulėšiūtė, „Metasite“ projektų vadovė, Dalia Vitkauskaitė, medicinos studentė, ir Gytis Kuncevičius, MRU dėstytojas.

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) tęsia šį projektą nuo 2006 metų. Šios ekspedicijos tikslai – puoselėti istorinę atmintį bei jaunimo tautinį patriotiškumą, skatinti kartų dialogą ir tarpusavio supratimą, prisiminti ir pagerbti žuvusius bei nukentėjusius nuo Lietuvos genocido – vieno juodžiausių XX amžiaus istorijos puslapių ir parodyti visuomenei, kad jaunimas yra pilietiškas ir patriotiškas.

„Norėjau pamatyti ir prisiliesti prie aplinkos, kurioje buvo mano tėvynainiai prieš pusę šimto metų, kuri vis dar yra mūsų istorijos dalis. Norėjau savo akimis pamatyti ir geriau suprasti, kaip atrodė tremties vietos, pagerbti ten pasilikusius ir jau niekada negrįšiančius namo. Būti pavyzdžiu tiems, kurie ateis po mūsų, kad galėčiau jiems papasakoti, kiek teko patirti mūsų tautai“, – sakė A. Kulėšiūtė.

Daug įdomios filmuotos medžiagos apie misiją Sibire parodė G. Kuncevičius, papasakojęs apie lietuvių tremtinių gyvenimo sąlygas, apleistas lietuvių kapines, kurios skiriasi nuo kitų lietuvių rankomis padirbintais kryžiais ir ilgesingais užrašais apie tėvynės ilgesį. Jaunuoliai tvarkė lietuvių tremtinių kapus, aplankė ten likusius gyventi lietuvius ir susitiko su lietuvių bendruomenės atstovais.

Savo atsiminimais apie tremtį pasidalijo ir karmelitų parapijos tikintieji, buvę Sibiro krašto tremtiniai. Parapijos klebonas kun. Renaldas Šumbrauskis dėkojo ekspedicijos dalyviams ir pakvietė visus tikinčiuosius per Vėlines pagerbti ir prisiminti maldose tėvynainius, esančius toli nuo tėvynės.

Kaunas
Nuotrauka iš  www.misijasibiras.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija