„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. gegužės 15 d., Nr.5 (114)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pasitikėjimo piligrimystė Vilniuje

Grupė Tauragės jaunimo Vilniuje,
Taizé susitikime

Gegužės 1–3 dienomis Lietuvos sostinė švytėjo jaunų žmonių, atvykusių iš  Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Skandinavijos šalių bei kitų Europos šalių, šypsenomis. Šlovinimo giesmės ir nauji draugiški ryšiai pripildė visą senamiesčio erdvę. Taizé bendruomenės broliai visų konfesijų krikščionis bei ieškančius tikėjimo žmones pasitikėjimo piligrimystės keliu atvedė į susitikimą, ugdantį dvasinį gyvenimą bei solidarumą. Tai gražiausia dovana Lietuvai, mininčiai savo tūkstantmetį.


Šiuolaikinis jaunimas. Vartotojo aprašymas

Margarita Ševeliova

Jaunimą valdo „mobilioji aistra“
Vido Venslovaičio nuotrauka

Jaunimas. Šis žodis dvelkia pavasariu, skambiu juoku po langais ir linksmomis ar romantiškomis dainomis. Vyresnėms kartoms šis žodis asocijuojasi su naktiniais pasivaikščiojimais, ištikimais draugais, pasisėdėjimais prie laužo. Tačiau šiuolaikinis jaunimas laisvalaikį supranta visai kitaip. Nors pati esu pastarojo atstovė, mano pažiūros šiuo klausimu gana konservatyvios.


Kaip atpažinti ir įveikti iššūkius

Dr. Aldona Kačerauskienė

Rūkymas – viena didžiausių
jaunimo priklausomybių

Vis labiau nuo Dievo tolstančioje visuomenėje jaunimui iškyla įvairių iššūkių. Tiems, kurie jiems paklūsta, po kurio laiko tenka vaduotis nuo priklausomybių – o tai ilgas, daug valios ir pastangų reikalaujantis bei pinigų kainuojantis kelias.

Balandžio 24 dieną Vilniaus teisės ir verslo kolegijoje (VTVK) organizuota jaunimo konferencija „Mano gyvenimo stilius!.. Koks jis!“, kurios tikslas – apžvelgti jaunimui aktualias priklausomybių problemas ir aptarti galimus jų sprendimo būdus. Konferencijoje buvo aptartos legalių ir uždraustų psichiką veikiančių medžiagų (alkoholio, tabako, narkotikų) sukeliamos problemos, nauji iššūkiai (azartiniai lošimai, prekyba jaunais žmonėmis, destrukciniai judėjimai, sektos ir kt.). Šios problemos buvo įvertintos teisės, sveikatos, psichologijos specialistų, valstybės institucijų atstovų, nevyriausybinių organizacijų, dvasininkijos bei paties jaunimo požiūriu. Konferenciją organizavo VTVK, Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija (NTAKK), Lietuvos žmogaus teisių lyga (LŽTL), Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdis (BS), Lietuvos moksleivių sąjunga (LSS), Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA), Lietuvos blaivybės fondas (LBF), Valstybinis psichikos sveikatos centras (VPSC) ir VšĮ „Pramogų akademija“.


Apie apaštalą Paulių

9 klasių mokinių pamokėlė

Aukštosios Panemunės Švč. M. Marijos Vardo parapijoje, Šv. Mato vidurinėje mokykloje, buvo vykdomas projektas, skirtas Jubiliejiniams apaštalo Pauliaus metams paminėti. Tikybos pamokose vaikai susipažino su apaštalo Pauliaus asmenybe, lietuvių kalbos pamokose 7–12 klasių mokiniai nagrinėjo laiškus, komentavo savo įžvalgas, kūrė netradicinius laiškus; dailės pamokose 7–8 klasių mokiniai piešė įsivaizduojamą Paulių, gražiausi piešiniai buvo eksponuojami mokyklos stende ir renginio parodoje, o pačių gražiausių piešinių autoriai apdovanoti dekano padėkomis ir knygomis.


Turiningas susitikimas Švedijoje

Panevėžiečiai prie Tjarno
mokslinės jūros biologijos stoties

Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos trys mokytojai ir aštuoni mokiniai pagal tarptautinį Comenius projektą balandžio 20–25 dienomis lankėsi Švedijoje, kur susirinko delegacijos iš Italijos, Vokietijos ir Turkijos.

Mūsų delegacijos narius pasitikę švedai nuvežė į Striomstadą, vadinamą krevečių miestu. Visų dalyvaujančių valstybių atstovai supažindino su savo šalių poezija ir dainomis, pristatė pačių sukurtus filmus „Viena diena mokykloje“. K. Paltaroko gimnazijos atstovai, pasipuošę tautiniais rūbais, skaitė Salomėjos Nėries poeziją ir dainavo liaudies dainas. Gertrūda Pranaitytė sudainavo S. Nėries „Grįšiu“, jai kanklėmis pritarė Naglis Aleliūnas. Italai skaitė Dantės eiles, o vokiečiai – J. V. Getės poeziją.   


Viktorina apie Jėzų

Giesmeles giedojo Ukmergės dekanas
kun. Gintautas Kabašinskas,
tikybos mokytojos ir vaikai

Ukmergės dekanato centre vyko trečios klasės mokinių viktorina „Jėzus – mano draugas“. Dekanas kun. Gintautas Kabašinskas pasveikino susirinkusiuosius ir priminė iškilmes, kurias švęs bažnyčia. Viktorinoje dalyvavo Ukmergės darželio-mokyklos „Varpelis“, Senamiesčio, Dukstynos pagrindinių mokyklų bei „Šilo“, Užupio ir Taujėnų vidurinių mokyklos trečiaklasiai.


Jaunųjų istorikų olimpiada

Alytaus Šv. Benedikto
gimnazisčių programa

Kovo 17 dieną Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijoje įvyko penktoji Lietuvos katalikiškų mokyklų jaunųjų istorikų olimpiada „Lietuvos savanorių kovos“. Olimpiadoje dalyvavo Alytaus Šv. Benedikto, Šiaulių Didždvario, K. Paltaroko gimnazijų, Kauno Šv. Mato vidurinės, Kauno „Ąžuolo“ katalikiškos vidurinės bei Šiaulių Sandoros pagrindinės mokyklų moksleiviai.


Raiškiojo skaitymo konkurso finalas

„Mes esame Jo kūrinys, sukurti Jėzuje Kristuje geriems darbams“ (Ef 2, 10). Ši Naujojo Testamento eilutė puikiai atspindi Vilkaviškio vyskupijos organizuoto raiškiojo skaitymo konkurso idėją – atskleisti moksleivių talentus, skatinti ieškojimo dvasią, sudaryti sąlygas ugdyti savigarbą, padėti suprasti krikščioniškąsias vertybes. Šios idėjos autorė ir renginio organizatorė Vilkaviškio vyskupijos Vaikų sielovados centro referentė ses. Daiva Staskevičiūtė.


Jeigu pats nenorėsi, niekas kitas tau nepadės

Bronius VERTELKA

Panevėžio „Žemynos“ vidurinės mokyklos aktų salėje vyko Panevėžio anoniminių alkoholikų (AA) draugijos 15 metų minėjimas. Kiekvienas klubo narys prie atlapo turėjo prisisegęs raudoną lapelį. Pakviesti pasisakyti jie kalbėjo nuoširdžiai, neslėpdami savo prabėgusio gyvenimo klaidų ir nebandydami savęs teisinti. Kas praeityje buvo juoda, tą ir sakė.

Vitalijus negeria 14 metų, bet buvo metas, kai į namus negrįždavo po 2–3 paras. Atsitiktinai sužinojęs apie Panevėžyje veikiantį AA klubą nuėjo į jį ir čia surado tikruosius bendraminčius, nusprendusius gyventi blaiviai. Visur jie stengiasi būti kartu. Nuvykę  į konferenciją Kaune irgi neišsiskirstė. Apgyvendinti kažkokiame bendrabutyje, naktį užsimanė ne alkoholio, bet kavos. Tokiu metu mieste veikiančių užeigų darbuotojams  atrodė keistoka, kad solidaus amžiaus vyrai užsisakė tik kavos.


Pasakų takais į vidinį vaiką

Viktorija SEREDŽIŪTĖ

Neringa Jagelavičiūtė pristato
savo pirmąją knygą

Balandžio 28 dieną Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje vykusioje Mažojoje knygų mugėje Neringa Jagelavičiūtė pristatė pirmąją savo knygelę „Aš ir mano katė“. Kaip pati autorė teigia, ši knygelė – tai sielos ir proto dialogas. Neringos kūriniai skirti ir vaikams, ir suaugusiems, savyje nešiojantiems vidinį vaiką – tyrą sielą. Būtent viduje esantis vaikas mus skatina svajoti, kurti, džiaugtis, būti atviru pasauliui. Neringos kūrybą pristatė jos draugai ir Kauno moksleivių techninės kūrybos centro žurnalistikos vadovė Liuda Kazlauskienė. Knygos pristatyme šoko merginos iš Tauragės Vita Aleskutė ir Sandra Menzoriūtė.


Moksleiviai apie kariuomenę

Laima Macytė

Balandžio 24 dieną Radviliškyje įvyko XIV moksleivių konkurso Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę finalas.

 Radviliškio rajone, Minaičių kaime, 1949 metais buvo pasirašyta Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos Deklaracija, todėl ir finalinis moksleivių konkurso etapas organizuotas Radviliškyje. Jį kasmet rengia Krašto apsaugos ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija ir Krašto apsaugos savanorių pajėgos.


Lietuvos jaunimo dienų kryžius Vilkaviškio vyskupijoje

Margarita Vyskupaitienė

Jau daugiau kaip šimtas dienų kai savo kelionę pradėjo Lietuvos jaunimo dienų (LJD) kryžius. Aplankęs Telšių vyskupijoje 74 parapijas, kryžius buvo perduotas Vilkaviškio vyskupijos jaunimui ir toliau tęsia kelionę, kol aplankęs visas Lietuvos vyskupijas pasieks Panevėžio miestą.

Nuo kelionės pradžios iš Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios Kryžius savo kelyje sutiko apie 6700 jaunų žmonių. Šis paprastai ir kukliai atrodantis tikėjimo ženklas vidiniai palietė daug jaunuolių – apie tai liudija dienoraštis, kuris keliauja kartu su kryžiumi.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija