„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. birželio 26 d., Nr.6 (115)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Įspūdingas susitikimas Pažaislyje

Piliuonos ir Ežerėlio vidurinių
mokyklų mokinių susitikimas Pažaislyje

Gegužės 26 dieną Piliuonos ir Ežerėlio vidurinės mokyklos surengė susitikimą Pažaislio vienuolyne, skirtą Lietuvos tūkstantmečiui.

Vienuolyno sodelyje susirinko po šešiolika mokinių iš kiekvienos mokyklos, nuo penktos iki vienuoliktos klasių. Ežerėlio mokinius atlydėjo tikybos mokytoja Laimutė Kurantavičienė, Piliuonos – muzikos mokytoja Rasma Kanienė ir tikybos mokytoja Eglė Čaplinskienė. Iš pradžių Piliuonos mokiniai parodė Br. Ferero vaizdelį „Kaip senolė laukė Dievo“, vyresnės merginos padainavo, vėliau prisistatė ežerėliškiai.

Ekskursiją po Pažaislio vienuolyno ansamblį pradėjome nuo šulinių, kurie pagal baroko tradicijas yra du, priešingose kiemo pusėse, bei liepomis, kurios simbolizavo Dieviškąją trejybę – trys kamienai, o šakos taip susipynę, tarsi būtų vienas medis.

Susidomėję vaikai klausėsi istorijos, apžiūrinėjo barokinės bažnyčios fasadą, jo kupolą. Fasadas papuoštas įkūrėjo ir fundatoriaus Didžiojo kanclerio Kristupo Žygimanto Paco herbu – dviguba lelija.

Toliau pasukom įprastu vienuolyno maršrutu  – šiaurinis kiemelis – Kapitulos salė – kamaldulių rūsys – Šv. Romualdo koplyčia, bažnyčia – Magdalenos de Paci koplyčia – zakristija.

Kapitulos salėje buvo liūdna žiūrėti į sovietmečiu nepataisomai sugadintas freskas, kurios nukentėjo nuo drėgmės, šarmų.

Pagaliau priėjome pagrindinį mūsų kelionės tikslą – freskas, kuriose vaizduojamas šventasis Brunonas, jo misija nuo palaiminimo, jo laimėjimai bei jo mirtis.

Susitikimo pabaigoje visi atminčiai nusifotografavome prie vienuolyno. Sutarėme, kad tai bus ne paskutinis mūsų susitikimas.

Eglė Čaplinskienė,
tikybos mokytoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija