„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. vasario 12 d., Nr.2 (123)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Moksleivė laisvalaikį užpildo rankdarbiais ir sportu

Birutė Nenėnienė

Rūta mėgsta pasipuošti
pačios susikurtais papuošalais

Gražiškių vidurinės mokyklos dvyliktokė Rūta Snabaitytė pastaruoju metu vis mažiau laiko gali skirti savo pamėgtiems rankdarbiams – reikia kibti į mokslus, išlaikyti egzaminus ir pasirinkti gyvenimo kelią. Bet kai mokytojos Vidos Tamošaitienės paskatinta ant mokyklos palangės surengė improvizuotą rankdarbių parodą, taip ir norėjosi klausti, ar nesiruošia būti technologijų mokytoja. Mergina tik šypsojosi: ji ir jos vyresnioji sesuo pomėgį rankdarbiams perėmė iš mamos, o kiekviena moteris iš prigimties turi menininko gyslelę, kuri labai praverčia kasdieniniame gyvenime. Mergina nuoširdžiai siūlė pasirinkti labiausiai patinkančią ir tiksiančią prie rūbų segę. Nusižiūrėjus vieną papuošalą, Rūta perspėjo: „Tai medžiotojo užsakymas“. Pasirodo, švelnių rankų palytėtos kūrybos prireikia ir jiems. Vasarą mergina gavo ir kitokių užsakymų, net sukūrė papuošalus pamergėms.

Ne vien gražiškietės mergaitės ir vyresnės moterys pasipuošia Rūtos rankdarbiais – jų nori vyresnių seserų draugės studentės. „Iš artimesnių draugų pinigų neimu, svarbu, kad jiems patinka“, – sakė mergaitė, užklausta,  ar tai nesą jos „kišenpinigiai“.

Anksčiau Rūta darydavo apyrankes, auskariukus, sąsagas plaukams. Kai Vilniuje studijuojanti vyresnioji sesuo panoro turėti pastaruoju metu madingą papuošalą, Rūtai parvežė žurnalą su segių darymo aprašymu. Rūtos bendraamžės taip pat bandė kurti, bet joms kažkaip „nelipo“, pritrūko kantrybės.

Gražiškietė pernai dalyvavo rajono moksleivių technologijų olimpiadoje. Žiūrovai ir vertinimo komisija grožėjosi, gyrė jos rankdarbius.  

Nors rankdarbiai Rūtai  yra vienas iš maloniausių laisvalaikio užsiėmimų, bet moksleivė turi ir kitų pomėgių – nuo mažens sportuoja, žaidžia krepšinį, tenisą. O labiausiai norėtų dirbti kinologe, nes labai myli gyvūnus. Ji turi ne tik šunį, bet ir katę, akvariumo žuvytes. Patinka arkliai, ne vieną vasarą jais jodinėjo senelių ūkyje.

Gražiškiai – toli nuo rajono centro Vilkaviškio ir kitų didesnių miestelių, bet mergina sakė, jog jai kaime visai nenuobodu netgi žiemą: „Juk aš gyvenu gražiame  miestelyje, aplinkui nuostabus kraštovaizdis. Kada noriu, apsilankau Vištytyje, nuvažiuoju į Kauną ar Vilnių“.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija