„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. vasario 12 d., Nr.2 (123)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Meilės dienos proga kviečiame dovanoti kraujo!

Juozas Dapšauskas

Krikščionybės žiniasklaidos tarnyba ir internetiniai vartai www.tikiu.lt tęsia prieš kelerius metus pradėtą tradiciją ir kviečia Šv. Valentino dienos proga tapti neatlygintinais kraujo donorais. „Nėra didesnės meilės, kaip gyvybę už draugus atiduoti“, – sakė Jėzus (Jn 15,13) ir pats parodė pavyzdį: dovanojo gyvybę. Kviečiame įsijungti į akciją: „Meilė – tai save dovanoti“.

Kai kuriose Europos šalyse (pvz., Skandinavijoje) 98–100 proc. kraujo donacijų yra neatlygintinos, tuo tarpu Lietuvoje, nors ir daugėja neatlygintinų donacijų, didžioji dalis dar yra atlygintinos. Beje, praėjusiais metais žymiai sumažėjo neatlygintinų donorų dėl sunkmečio, o kraujo centrus užplūdo norintys duoti kraujo už atlygį. Jei 2008 metais jau per 30 proc. kraujo donorų davė neatlygintinai, tai praėjusiais – tik per 20 proc. visų davusiųjų.

 Pagal Europos Sąjungos direktyvas, Lietuva taip pat turi sparčiai siekti, kad kraujo donorystė taptų neatlygintina. Kasdien apie 100–120 žmonių Lietuvoje prireikia kraujo. Poreikis tiesiog gyvybiškai svarbus, o donorystės reikšmės suvokimu atsiliekame nuo išsivysčiusių šalių. Kad būtų patenkinti poreikiai, kiekvieną dieną tenka paimti iki 400 kraujo dozių, per mėnesį –  apie 8500 dozių.

 Kai kuriuos nuo kraujo donorystės atbaido būgštavimai, kad tai kenkia sveikatai. Kita vertus, jei dėl kraujo dovanojimo ir patiriami kai kurie sunkumai, nepatogumai – tai tebūna tikrosios meilės liudijimas.

Donorystė asocijuojasi su dovanojimu, auka. Deja, paskutiniai skandalai Sveikatos apsaugos ministerijoje susiję su kraujo centrais.  Blogai, kad dėl tokių skandalų nukenčia paprasti žmonės, kuriems reikia donorų kraujo. Socialinė reklama kviečia žmones tapti neatlygintinais kraujo donorais, tačiau akivaizdu, kad didžiausia antireklama yra besiriejantys kraujo centrai. O tos skardžios rietenos girdimos jau kelerius metus. Tačiau tai neturėtų sumažinti donorų aktyvumo ir noro prisidėti prie gražesnio gyvenimo kūrimo. Tai gali būti simbolinė gero darymo išraiška, kai aplink mus vis reikalaujama iš valdžios, kitų, o patiems nematoma reikalo nė piršto pajudinti, kad visuomenė būtų šviesesnė, gražesnė, darnesnė.

Donorystė yra simbolinė ir konkreti tikrosios Meilės išraiška, jos suvokimo ugdymas, pagilinimas Šv. Valentino dienos proga. Meilė yra davimas, dalinimasis, rūpinimasis kitu, pasišventimas. Šventasis Raštas sako: „Mylėkime vieni kitus, nes meilė yra iš Dievo, ir kiekvienas, kuris myli, yra gimęs iš Dievo ir pažįsta Dievą. Kas nemyli, tas nepažino Dievo, nes Dievas yra meilė“ (1 Jn 4, 7–8).

Norintieji duoti kraujo ar sužinoti, kaip tam pasirengti, kokiose Lietuvos vietose jis imamas ir kada, kreipkitės į Lietuvos kraujo centrus. Taip pat jie tikisi pakvietimo į Jūsų įstaigas. Nė lašelis kraujo nenukris be reikalo – kažkas liks labai dėkingas!

Meilės dienos proga kviečiame dovanoti kraujo!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija