„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. vasario 12 d., Nr.2 (123)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prakalbinę medį

Mokytojas Evgenijus Babachinas
su mokiniais technologijų pamokose

Mokytojo ir mokinių darbų stendai

Į Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos technologijų kabinetą, įkurtą rūsyje, renkasi berniukai, kartais ir mergaitės. Ten jų visada laukia mokytojas  Evgenijus Babachinas. Vaikai čia susipažįsta su medžio darbų technologija.

Pakalbinau mokytoją papasakoti apie tai, kaip kilo mintis mokyti vaikus drožinėti, kaip sekasi perduoti jaunimui liaudies meno tradicijas. „Man visada patiko drožiniai, o drožti pradėjau  dirbdamas su vaikais, dar Juozo Balčikonio (tada vidurinėje) mokykloje. Turėjau parengęs drožinėjimo abėcėlę: mokiniai pasidaro brėžinį, o paskui pjausto. Geriausiai tinka liepa. Medieną gaunu iš girininkijos, peiliukus gaminu pats, mokau saugiai pjaustyti. Ne visiems vaikams sekasi drožinėti. Mergaitės šį darbą daro tiksliau ir kruopščiau.

Kuriu ornamentus, bando ir mokiniai. Yra gana gabių vaikų. Devintokas Mindaugas Dervinis net dalyvavo Kaune vykusioje respublikinėje technologijos darbų parodoje. Gerai sekasi Tomui Vaitiekūnui, Pauliui Raišeliui, Andriui Tunikaičiui. Šie mokiniai perspektyvūs, jei nepamirš to, ką išmoko“, – pasakoja mokytojas.

Prakalbo medis, sučiulbo paukštis vaikų pagamintame inkilėlyje, verpstės papuošė namus, atsidarė raštais išmargintos dėžutės… Kas jose sudėta?  Meilė savo darbui, kantrybė, kruopštumas, rankų ir širdžių šiluma, mūsų tautos meno pajautimas ir talentas. Neuždarykime dėžutės. Tegul meilė iš jos sklinda į mokinių širdis, kad jie niekada neužmirštų, kad medis gyvas, gali kalbėti…

Regina Stumbrienė,
Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos bibliotekininkė

Stasio SKREBIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija