„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. kovo 12 d., Nr.3 (124)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Bažnyčia – tai mano gyvenimas“

Inesė RATNIKAITĖ

„Viešpats myli visus“ giedojo
Šiaulių lopšelio-darželio
„Gintarėlis“ vaikai
Autorės nuotraukos

Radviliškio „Vaižganto“ pagrindinės
mokyklos pradinukai pristatė
Radviliškio bažnyčios nuotraukų
ir piešinių parodą, perskaitė
pranešimą „Poezija“

Šiaulių „Sandoros“ pagrindinės
mokyklos auklėtiniai inscenizacija
bei giesmėmis pasakojo
apie visa nugalinčią meilę

Šiaulių „Sandoros“ pagrindinės
mokyklos auklėtiniai inscenizacija
bei giesmėmis pasakojo
apie visa nugalinčią meilę

Sumaniai, išradingai, šmaikščiai
konferenciją vedė Šiaulių
t. B. Andruškos mokyklos
ketvirtokai Augustė ir Arnoldas

Šiaulių lopšelio-darželio
„Kregždutė“ auklėtiniai
pradžiugino skambiomis dainelėmis

Tėvo Benedikto Andruškos pradinės mokyklos direktorė Laimutė Garbačiauskienė džiaugiasi šv. Ignaco Lojolos bažnyčios artuma bei Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos ir Jėzaus draugijos globa. Štai nuo šių mokslo metų pradžios demonstruojama kruopščiai kurta paroda, skirta Evangelizacijos tūkstantmečiui. Pasirinkta daugiau sužinoti ir papasakoti apie bažnyčias. T. B. Andruškos mokyklos pradinukai ne tik patys domėjosi, fotografavo, ieškojo, piešė, bet pakvietė į šią veiklą įsitraukti visus Lietuvos pradinukus.

Sausio 28 dieną Šiaulių bei kitų miestų pradinukai kartu su mokytojais skubėjo į t. B. Andruškos mokykloje rengtą respublikinę pradinių klasių mokinių konferenciją „Bažnyčios tūkstantmetėje Lietuvoje“. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje. Šiaulių universiteto docentas S. Šimaitis stebėjosi pradinukų susikaupimu, rimtimi, išmaningu bei sąmoningu dalyvavimu pamaldose.  

Konferencijos rimtumą ir prasmingumą liudijo svečiai. Šiaulių ganytojas Eugenijus Bartulis apie Bažnyčią kalbėjo kaip apie Motiną, kuri myli visus savo vaikučius, kuri kiekvieną kūdikį pakviečia, pakrikštija. Ji užtikrina ne tik sėkmingą dvasinę kelionę per žemę, bet ir kviečia į amžinojo gyvenimo tėvynę. Viešpats nori, kad gyventume amžinai. Vyskupas rodė bei pasakojo apie kelionėse po kalnus aplankytas šventoves, atkreipė dėmesį į tikėjimą gilinančius aspektus: rožinio maldą, Kalvarijos slėpinį, meilę, skatinančią atiduoti gyvybę už draugus.

Tėvas jėzuitas Algimantas Gudaitis retoriškai dėkojo vaikams už sušildytą bažnyčią, linkėjo, kad būtų šildomos ir namų bažnyčios.

Šiaulių universiteto Filosofijos ir antropologijos katedros docentas Stasys Šimaitis perskaitė pranešimą tema „Žmogus – Dievo statyba ir šventovė“. Mokslininkas pasakojo apie bažnyčių steigtas parapijines mokyklas, aiškino, jog Bažnyčia – nebūtinai pastatas. Žmogus Dievą patiria savo širdyje.

Gražiausias mintis išsakė patys pradinukai. Prie šios konferencijos prisijungė ir darželių auklėtiniai, ir gimnazistai. Pirmąjį pranešimą „Mes – mažieji Bažnyčios nariai“ pristatė katalikiško Šiaulių darželio „Gintarėlis“ vaikai. Padedami auklėtojos, mažieji judesiais, išraiška ir giesmele atskleidė širdelėse puoselėjamą tikėjimo dvasią. Skaidrėmis buvo pristatytos dvasingumu, išradingumu, džiaugsmingumu ar rimtimi turtingos mažųjų šventės. Lopšelio-darželio „Kregždutė“ auklėtiniai pradžiugino skambiomis, linksmomis dainelėmis.

Konferencijos eigą stebėjo mokytojai, tačiau vedė patys t. Benedikto Andruškos mokyklos ketvirtokai Augustė ir Arnoldas. Kiekvienas pranešimas stebino originalumu, žinių gausa, meniškumu ar... moksliškumu. Kaip tikroje mokslinėje konferencijoje buvo raginama laikytis reglamento, įteikiami pažymėjimai, naudojami techniniai prietaisai, vaizdo priemonės.

„Man gera klausytis Dievo žodžio ir jį priimti“, – sakė Šiaulių Dainų pradinės mokyklos pradinukė. „Būna labai linksma pamaldų metu“, – teigė Radviliškio „Vaižganto“ pagrindinės mokyklos vaikai. „Mes liudysime tikėjimą, mylėdami Dievą ir žmones“,– sakė Šiaulių centro pradinės mokyklos mokiniai, primindami šv. Brunono misiją Lietuvoje ir Evangelijos svarbą.

Meniškumu žavėjo Šiaulių katalikiškos „Sandoros“ pagrindinės mokyklos mokinių pranešimas-inscenizacija „Šv. Pranciškus ir Gubijos vilkas“ bei Tytuvėnų gimnazijos mokinių eiliuota kalba pristatytas pranešimas apie gimtąjį miestelį, bažnyčią, vienuolyną. S. Šalkauskio gimnazistai grojo gitaromis, smuiku – Šiaulių Dainų pradinės mokyklos pradinukė. Drąsiausia buvo Šiaulių Juventos mokyklos mokinė Ieva Kulikauskaitė, parengusi ir pristačiusi pranešimą „Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčia tūkstantmetėje Lietuvoje“. Šiaulių Saulės pradinė mokykla ir Rėkyvos mokyklos pradinukai didžiavosi prieš kelis mėnesius pastatyta bei konsekruota Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčia bei naujai įsteigta Rėkyvos parapija. Savo miestelio bažnyčias apibūdino Joniškio Saulės pradinės mokyklos mokinukės, Radviliškio „Vaižganto“ pagrindinės mokyklos pradinukai, Šiaulių Gegužių vidurinės mokyklos vaikai. O Kelmės Pagryžuvio pradinės mokyklos mokiniai domėjosi Kelmės dekanato bažnyčiomis. Šiaulių Zoknių mokyklos komanda kalbėjo apie Šiauliuose esančias bažnyčias ir juose dirbančius kunigus. Atmintinai ilgiausią tekstą nė trupučio nesuklysdamos išvingiavo Joniškio Saulės pradinės mokyklos mokinukės. Simas Vaicekauskas bei Lukas Varanavičius iš Rėkyvos mokyklos prisiminė Šiaulių vyskupo organizuojamus kasmetinius žygius iš Kryžių kalno į Šiluvą. Nuotraukų ir piešinių atsivežė Radviliškio „Vaižganto“ pagrindinės mokyklos pradinukai bei Joniškio Saulės pradinės mokyklos auklėtinės. Tikru moksliniu pranešimu nustebino Šiaulių Gegužių vidurinės mokyklos vaikai. Jie atliko tyrimą, pavadintą „Bažnyčios svarba gegužiukams“. Jo metu apklausta keturiasdešimt ketvirtokų. Pagrindinė tyrimo išvada: „Daugelis mūsų draugų noriai lankosi bažnyčioje ir ten jaučiasi gerai, taip stiprina savo tikėjimą“. Šiaulių Salduvės mokyklos mokinės surinko originalius, nuoširdžius atsakymus į klausimą: „Kas yra Bažnyčia tavo gyvenime?“. Atsakymai: „Bažnyčia – tai gyvenimas. Bažnyčia – tai suartėjimas su Dievu. Bažnyčia – tai lyg antri namai“ (Lukas), „Bažnyčioje galima išreikšti savo meilę Dievui, tenai galima išsakyti savo didžiausias nuodėmes ir tai liks tarp tavęs, kunigo ir Dievo“ (Ovidijus), „Man Bažnyčia yra šventas dalykas, o Mišios – susitikimas su Dievuliu. Kai įeinu į Bažnyčią, mane apima šventi jausmai“ (Raminta).

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija