„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. kovo 12 d., Nr.3 (124)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

MUS REMIA

 

 

Šimtą metų tiesos keliu

Jurgita Paulauskaitė

Ukrinų ateitininkai su kunigais
po šv. Mišių prie Šv. Antano
Paduviečio bažnyčios

Giesmės nešami

Kun. Kazį Žutautą sveikinome
vardinių proga

Į šv. Mišias žygiuojame su vėliava

Kovo 5 dieną Ukrinų ateitininkai tradicinėje šv. Kazimiero šventėje paminėjo Ateitininkijos 100-metį. Penktadienį į Ukrinų pagrindinę mokyklą rinkosi Pikelių ir Viekšnių ateitininkai bei katalikiškas jaunimas iš Mažeikių, Tirkšlių vidurinės mokyklos moksleivės, lydimos tikybos mokytojos Žydrės Kinienės. Ukrinų parapijos klebonas kun. Egidijus Jurgelevičius pristatė svečius – Telšių vyskupijos jaunimo centro direktorių kun. Viktorą Daujotį, Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos vikarą kun. Kazį Žutautą ir Telšių vyskupijos ateitininkų valdybos pirmininką Paulių Aurylą.

Kun. K. Žutautas paskaitoje „Malda – kelias į šventumą“ išryškino, kad šventumas, kaip siekiamybė, nepakankamai mūsų suvokiama ir vertinama. Per gerus darbus, maldą, priimdami ir dovanodami meilę, mes siekiame galutinio gyvenimo tikslo – šventumo. Malda – prisilietimas prie Viešpaties, akių pakėlimas į dangų. Malda – šaltinis, prie kurio susitinka žmogus ir Dievas. Šlovinti Dievą, vadinasi, iš meilės Jam nusilenkti. Paskaitininkas linkėjo siekti susitikimo su Viešpačiu, per maldą kalbėtis su Dievu, kad pažintume Jį, o Jis – mus.

Telšių vyskupijos ateitininkų valdybos pirmininkas P. Auryla paskaitoje „Ateitininkai žengia tiesos keliu“ klausė, kas laukia žmogaus, kuris daro tik tai, kas jam patinka, kur veda minios kultūra. Ateitininkai, kaip visi inteligentai, privalo domėtis svarbiausiais dalykais: mokslu ir menu, šeima, dvasingumu, ekologija. Visa tai susilieja į gebėjimą švęsti gyvenimą – būti laimingais. Kai ateitininkai triūs iš visos esybės, galės švęsti gyvenimą. Kitu atveju būsime labai nelaimingi. „Aš visa galiu Tame, kuris stiprina mane“, – baigė paskaitininkas, pristatęs siužetą apie besąlyginę tėvo ir sūnaus meilę.                 

Dirbdami grupelėse jaunuoliai išklausytas paskaitas bandė susieti ir pateikti savus pasiūlymus, kaip, remiantis įvairiomis maldos rūšimis, žengti tiesos keliu per gyvenimą taip, kad pajėgtume švęsti gyvenimą. Viena grupelė – jaunuolių, besirengiančių Lietuvos jaunimo dienoms, atliko atskirą užduotį, skirtą pasiruošimui šiam svarbiam respublikiniam katalikiško jaunimo susibūrimui, kuris vyks birželio mėnesį Panevėžyje.

Ukrinų ateitininkų kuopos jaunučiai spalio mėnesį pradėjo devynių pirmųjų mėnesių penktadienių maldingą praktiką, todėl labai džiugu, kad pirmąjį mėnesio penktadienį mažą vaikų būrelį bažnyčioje papildė gausus ateitininkų būrys. Šv. Mišių metu duotas ateitininkų įžodis, credo ir himnas, sustiprintas Atsilyginimo malda ir šlovinimo giesme, sušvito viltimi.  

Visą dieną tvirtai žengę viena kryptimi, agapėje susišildę karšta arbata ir pasivaišinę, bendravome, dalijomės ateitininkiškos veiklos įspūdžiais, vasaros prisiminimais apie ateitininkų stovyklas Berčiūnuose. Gražiausi sveikinimai skirti Ukrinų ateitininkų kuopos nariams, davusiems JAS įžodį: Vytautui Kekiui, Godai Urbonaitei, Gabrielei Vasiliauskaitei, Vaidui Lukošiui, Dovydui Miliui ir MAS naujajai narei Andželikai Jokubauskaitei, Pikelių Šv. Jurgio ateitininkų kuopos jaunutėms: Dovilei Buivydaitei, Aurelijai Intaitei ir Indrei Kesminaitei. Ukrinų ateitininkų kuopos jaunučiai išsiaiškino, kad Pikelių kapinėse palaidotas knygnešys Kazimieras Ercupas, kuris savo nešuliu tikriausiai aprūpindavo ir ukriniškius. Džiaugėmės atrastu nauju ryšiu, kuris suartina šviesą pamilusias sielas.  

Atsisveikinę giesme „Su Dievu jums“, skirstėmės namolio, žinodami, kad tiesos kelyje susitiksime dar daug kartų.

Ukrinai, Mažeikių rajonas
Jurgitos Paulauskaitės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija