„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. liepos 9 d., Nr.7 (128)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lietuvos jaunimo dienos:
„Kelkis ir eik“

Bronius VERTELKA

Ant ištiestų rankų atnešamas
Lietuvos jaunimo dienų kryžius

Brangus jaunime, krikščionybė – tai visų pirma Kristaus patyrimas! Jeigu iš tiesų susitinkame su Juo, mūsų gyvenimas iš esmės pasikeičia, nes suvokiame, kad mums reikalinga Jo meilė; suprantame, kad Jis mus myli – net ir tuomet, kai atsukame Jam nugarą. Suvokimas, kaip Jis mus pamilo, kad net savo gyvybę paaukojo ant Kryžiaus, užtikrina, jog galime tikėtis Jo atleidimo. Tai yra uola, ant kurios reikėtų kurti visą mūsų gyvenimą, tvirtas atramos taškas, kuris leidžia ištverti bet kokius išbandymus: mūsų nuodėmių suvokimą, kančią, drąsos netekimą. Jūs, brangieji, išgyvenate jaunystę – amžių, kai turite didžių lūkesčių, maitinamų atradimu tų dovanų, kurias Dievas dosniai dalija. Tai yra laikas, kuomet klausiama apie autentišką gyvenimo prasmę. Šiuo gyvenimo tarpsniu atverkite širdis Dievui, nes Jis vienintelis gali suteikti gyvenimui prasmę. Tai Jis mus sukūrė, paskyrė būti visuomet su Juo; šioje žemiškoje piligrimystėje esame kviečiami mylėti Jį laisvai ir su džiaugsmu, o tai gimsta iš tikėjimo ir vilties. Priimkite meilės planą, kurį Dievas paruošė kiekvienam iš mūsų!


Įspūdžiai apie šventę

Merginos iš Ignalinos rajono
(iš kairės): Jūratė Krūminytė,
Raminta Gudelytė, Rūta
Šiaudinytė, Ieva Vaickutė

Dvyliktokė Ieva, abiturientės Raminta, Rūta, Jūratė ir dar keliolika merginų iš Ignalinos rajono Vidiškių gimnazijos šiemet pirmą kartą dalyvavo Lietuvos jaunimo dienose (LJD). Per tikybos pamoką gimnazistės pažiūrėjo dokumentinį filmą apie LJD ir nusprendė pačios viską patirti. Organizuoti kelionę Ievai padėjo Vilma ir kunigas Marius iš Vilniaus arkivyskupijos jaunimo centro, Ignalinos parapijos kunigas Deimantas. Šie žmonės susitikdavo su vidiškiečiais per tikybos pamokas.


Dievas šiukšlių nekuria

LJD savanoriai į Panevėžio
moterų pataisos namus neša kryžių

Birželio 30 dieną Lietuvos jaunimo dienų (LJD) savanoriai į Panevėžio pataisos namus atnešė LJD kryžių. Pasimelsti prie visą Lietuvą apkeliavusio kryžiaus atėjo beveik 30 įkalintų moterų. Jaunimas giedojo giesmes, grojo gitara ir būgneliu, kartu su įkalintosiomis dalyvavo šv. Mišiose, kurias aukojo pataisos namų kapelionas kunigas iš Argentinos Domingo Avellaneda.


Mums rašo

Mus subūrė tikėjimas

Kvėdarnos Kazimieros Jauniaus
gimnazijos moksleiviai džiaugėsi švente

„Atsiliepkim Jam, mus Pakvietusiam, šlovinkim Jį“ – tokiais himno žodžiais buvome kviečiami į Lietuvos jaunimo dienas, kurios birželio 26–27 dienomis vyko Panevėžyje. Į šį kvietimą atsiliepė ir Kvėdarnos Kazimieros Jauniaus gimnazijos moksleiviai.  

Pusę metų aktyviai ruošėmės šiam įvykiui pagal programą „Link LJD 2010“, mokėmės himno žodžius ir pagal jį sukurtus šokio judesius, aiškinomės Lietuvos jaunimo dienų tikslą ir prasmę bei su didžiuliu nekantrumu laukėme išvykos į Panevėžį.    


Kokioje Lietuvoje norėčiau gyventi

Vytautas Visockas

Panevėžio „Vilties“ vidurinės mokyklos
mokiniai klausosi svečių iš Vilniaus

Gegužės 31-ąją Seimo nario Petro Luomano kvietimu su aktoriumi Tomu Vaisieta, Lietuvai pagražinti draugijos valdybos pirmininku Juozu Dingeliu, draugijos garbės nariu politologu ir publicistu Viliumi Bražėnu apsilankėme Panevėžio vidurinės mokykloje, prieš kelerius metus pavadintoje prasmingu „Vilties“ vardu.

Pokalbiu su mokiniais likome patenkinti. LPD pirmininkas J. Dingelis džiaugėsi, kad mokykloje buvo įsteigtas šios draugijos skyrius, nemažai mokinių pareiškė norą eiti Tėvynės meilės ir grožio keliu. O po kelių valandų Panevėžio miesto savivaldybės salėje mes jau bendravome su Panevėžio visuomene. Be jau minėtų žmonių iš Vilniaus, renginyje dalyvavo ir Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius.


Mokomės tikybos

Daugėlių pagrindinės mokyklos
mokinės su sese Regina

Gegužės 14-ąją Šiauliuose vyko konferencija, skirta tikybos mokymo mokyklose 20-mečiui paminėti. Ją organizavo Šiaulių Katechetikos centras bei vyskupas Eugenijus Bartulis. Mokiniams buvo iš anksto paskelbtas rašinių konkursas, o į šį baigiamąjį renginį buvo pakviesti geriausieji. Džiugu, kad  jame teko dalyvauti ir Kuršėnų Daugėlių pagrindinės mokyklos 8 klasės mokinėms Gintarei Stepanavičiūtei bei Gabrielei Vileikytei, kurias konsultavo mokytojos D.Janušauskienė bei E.Veikšienė. Buvo pristatytas darbas ,,Pašaukimai kaip autoritetai”.


Žodžio ir duonos kraštas

Baigiantis mokslo metams Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje įvyko tradicinė devintoji kraštotyrinė-pažintinė konferencija „Parymokim prie tėviškės slenksčio“, skirta žiemgalių ir sėlių krašto seniesiems ir dabartiniams amatams.

Konferencijoje dalyvavo „Lėvens“ bendruomenės  kilimų audėjos ir rišėjos (vadovė mokytoja Valerija Stapulionienė), skiautininkė Laimutė Trinkūnienė, Šeimos muziejaus įkūrėja Laima Zigmuntienė, Irena Armonienė, Stasė Margevičienė, poetė   Janina Stumbrienė iš Panevėžio, Pasvalio Ustukių pagrindinės mokyklos kraštotyrininkai (vadovė Violeta Gaigalienė), jaunieji kraštotyrininkai ir istorikai, keramikos, technologijų būrelių nariai, mokyklos mokytojai. Konferenciją organizavo  mokyklos kraštotyros būrelis „Gimtinė“, ją vedė šeštokė Gintarė Žeimytė ir aštuntokas Karolis Gudas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija