„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. lapkričio 19 d., Nr.11 (132)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Veiklūs ateitininkai

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Grupė ateitininkų su diakonu
Justinu Palubinsku ir dekanu
kan. dr. Algiu Genučiu. Dešinėje –
kuopos vadovės Vida Kačinienė
ir Daiva Bukauskienė

Grupė ateitininkų vakarinėse šv. Mišiose

1989 metais Lietuvoje buvo atkurta po visus pasaulio kraštus išblaškyta ateitininkų organizacija. 1997 metų liepos mėnesį Palangoje įvyko Nepaprastoji konferencija, kurios metu buvo nutarta Ateitininkų federacijos valdybą perkelti į Lietuvą. Prasidėjo Lietuvos ateitininkų kuopų kūrimasis ir jų veikla.

Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje jaunųjų ateitininkų kuopa susikūrė 2005 m. rugsėjo mėnesį. Tuomet jaunaisiais ateitininkais panoro tapti penktų–septintų klasių mokiniai. Susidarius kuopai, prasidėjo jauniesiems ateitininkams įdomi ir kiek neįprasta veikla. Vadinamajai jungtinei kuopai ėmėsi vadovauti tikybos mokytojos Daiva Bukauskienė ir Vida Kačinienė. Jos, išstudijavusios ateitininkų įkūrimo istoriją, Lietuvos ateitininkų veiklą, žinias pritaikė darbui su ateitininkais, jų veiklai plėtoti bei aktyvinti. Viskas buvo pradėta nuo ateitininkų šūkio „Visa atnaujinti Kristuje“  bei ateitininkų principų – katalikiškumo, šeimiškumo, inteligentiškumo, visuomeniškumo bei tautiškumo – įsisąmoninimo.

S. Gaudėšiaus gimnazijos ateitininkai savo kuopą pavadino garbingu Jono Pauliaus II titulu. Šiuo metu gimnazijoje yra apie trisdešimt jaunųjų ateitininkų.

Daug gražių ir idėjiškai prasmingų darbų yra nuveikę Šilalės Jono Pauliaus II kopos ateitininkai. 2006 metais šilališkiai ateitininkai dalyvavo Žemaičių Kalvarijoje įvykusiame Mariologiniame kongrese ir Dievo Motinos, Krikščioniškų Šeimų Karalienės, paveikslo vainikavimo iškilmėse.

Savo įspūdžiais iš kongreso dalijasi šilališkiai: „Tas nuostabus kongresas ir Dievo Motinos paveikslo vainikavimas mums suteikė gausių dvasinių vaisių. Tai buvo tikrai prasmingai praleistas laikas ir mes džiaugiamės, kad esame ateitininkai“. Didelį įspūdį jauniesiems ateitininkams paliko ir tais pačiais metais Telšiuose įvykęs krikščioniško atsinaujinimo savaitgalis, užbaigiant metų temą: „Tavasis Žodis yra mano žingsniams žibintas, šviesa mano takui“ (Ps 119, 105). Pasak ateitininkų, šis atsinaujinimo savaitgalis buvo visų metų veiklos apibendrinimas, sukvietęs krikščionišką jaunimą šlovinti Dievą giesme, diskutuoti, dalytis ateitininkiška veikla, susibičiuliauti. O kur dar Telšių krašto ateitininkų dienos „Viešpatie, pradėk nuo manęs“, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus katalikiškoje gimnazijoje įvykęs krikščioniško atsinaujinimo savaitgalis „Drąsos! Tai aš!“, į kurį susirinko jaunimas iš visos Telšių vyskupijos. Tais pačiais metais šilališkiai ateitininkai dalyvavo Lietuvos jaunimo dienose Klaipėdoje!.. Pasak ateitininkų, įspūdžiai ir dvasinis pakylėjimas nenusakomi!.. Bene didžiausias dvasinis pakylėjimas patirtas Telšiuose, sulaukus per Lietuvą „keliaujančių“ šv. Teresėlės relikvijų...

Jono Pauliaus II kuopos ateitininkai nesėdi sudėję rankų ir namuose. Jie organizuoja adventines popietes „Kalėdų žvaigždė“, lankosi su pačių padarytomis dovanėlėmis ir menine programėle Kaltinėnų senelių globos namuose, susitinka su iki šiol Šilalės parapijoje dirbusiais kunigais. Kasmet per Mokytojų dieną bei Vėlines pagerbiami mirę mokytojai uždegant ant jų kapų žvakutes, padedant gėlės žiedelį... Ateitininkai aplanko ir žymesnes Šilalės rajono vietoves: Medvėgalį, Kelpšaičių parką, Bijotus, lakūnų Dariaus ir Girėno tėviškes ir t. t. Organizuojamos įvairios popietės, susitikimai su kitų rajono mokyklų bendraminčiais. Praėjusiais metais Šilalės Simono Gaudėšiaus ateitininkai garbingai dalyvavo Šilalės rajono jaunimo sąskrydyje „Iššūkis turizmui“, paminint pasaulinę turizmo dieną, ir buvo apdovanoti Šilalės rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos padėka.

Šių metų spalio pabaigoje Jono Pauliaus II kuopos ateitininkai Šilalės parapijos namuose surengė įspūdingą popietę „Aš ateitininkas“. Popietė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Šilalės dekanas klebonas, kan. dr. Algis Genutis. Po šv. Mišių  parapijos namuose popietė prasidėjo malda ir ateitininkų organizacijos pristatymu. Kan. dr. A. Genutis sveikindamas ateitininkus džiaugėsi jų entuziazmu, linkėjo Dievo palaimos tolimesnėje veikloje. Savo mintimis apie tikėjimą pasidalino ir ateitininkams padėsiantis diakonas Justinas Palubinskas. Popietėje vyko ateitininkų krikštynos. Buvo  pagiedotos giesmės, gražiai pabendrauta agapėje.

Šilalė
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija