„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. gruodžio 17 d., Nr.12 (133)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Savanorių pristatymo vakaras

Laima Zimkienė

Savanorės samarietės

Krikščioniškoji diskoteka

Savanoris Sergejus ir draugės

Lapkričio 6 dieną Šiaulių vyskupijos Jaunimo ir Šeimos centrai, talkinant Katechetikos centrui, surengė šventę norintiems savanoriauti jauniems žmonėms ir jau esamiems savanoriams. „Planavome, kad į renginį susirinks ne daugiau nei šimtas žmonių, pasirengėme 120 vokelių su savanoriui reikalinga informacija, ir liko tik aštuoni neišdalyti! – džiaugsmo neslėpė Šiaulių vyskupijos Jaunimo centro vadovė Jurgita Steckytė. – Lūkesčiai viršyti su kaupu.“

Reginyje, be šiauliečių, dalyvavo svečiai iš Vilniaus, Pakruojo, Kelmės, Kuršėnų. „Programa buvo skirta savanoriams, kad jie galėtų prisistatyti vieni kitiems ir pasidžiaugti šalia esančiais, nes patys savanoriai ne visada žino, kur galima dar save prasmingai realizuoti, – kalbėjo Šiaulių vyskupijos Šeimos centro jaunimo programų koordinatorius Gediminas Krūmas. – Savanoris kartais gali pasijusti ir vienišas, nes kartais atrodo, kad savanoriauja tik du ar trys žmonės. Tačiau pamačius, kad į renginį susirenka apie šimtas savanorių, dalyvaujančių ir kitose programose, apima visiškai kitoks jausmas.“

Renginys vyko Šiaulių studentų kampe. Čia susirinkę jauni žmonių galėjo ne tik susipažinti ir pašėlti krikščioniškoje diskotekoje, tačiau ir išgirsti įdomių liudijimų, įdomių programų ir veiklos pristatymų. Renginyje gausiai dalyvavo jaunieji samariečiai iš Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos (vadovė tikybos mokytoja, Šiaulių vyskupijos Katechetikos centro direktorė Danutė Kratukienė), Žemaitijos skautų organizacijos atstovai, kitų krikščioniškų bendruomenių savanoriai.

Vakarą savanoriams vedė Vygantas Kruopis, Šiaulių vyskupijos Jaunimo centro jaunimo programų koordinatorius, ir Gediminas Krūmas, Šiaulių vyskupijos Šeimos centro jaunimo programų koordinatorius. Erdvi salė buvo papuošta marškinėliais, sukabintais ant pakabų. Jie simboliškai atskleidė savanorio darbo esmę – tarsi beveidę, neviešinamą, nedemonstruojamą, bet nepaprastai reikalingą ir neįkyriai kviečiančią: eik, nusikabink tuos geltonus švytinčius marškinėlius, apsirenk jais ir tyliai, nesiviešindamas dirbk savanorio darbą.

Šiaulių vyskupijos Šeimos, Katechetikos ir Jaunimo centrai uoliai darbuojasi įvairiose programose, kurios pagrįstos savanoriška veikla. Jaunimo pagalba reikalinga ruošiant jaunimą šeimai, lytiškumo ugdymo programose, vaikų ir jaunimo stovyklose, piligriminėse kelionėse bei žygiuose, kituose masiniuose renginiuose. Kasmetinėse Šiaulių vyskupijos šeimų dienose, į kurias susirenka per 5000 žmonių, reikia apie šimto jaunų žmonių ir dar apie pusšimčio vyresnės kartos savanorių. Didžiausiame šių metų renginyje – Lietuvos jaunimo dienose, vykusiose Panevėžyje, dalyvavo apie 7000 jaunų katalikų, o jiems talkino per 400 savanorių iš visos Lietuvos. Lietuvos jaunimo dienose savanoriavo ir apie 30 jaunų žmonių iš Šiaulių vyskupijos.

Renginyje buvo pristatyta ir organizacijos „Caritas“ veikla, kviesta įsijungti į jos gretas, ypač padėti išnešioti maistą tiems, kurie negali pasirūpinti savimi. Apie nuveiktus samariečių darbus įdomiai pasakojo Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos jaunuoliai. Jie aktyviai dalyvauja „Maisto banko“ akcijose, lanko kūdikių namus, renka labdarą; daugelis samariečių entuziastingai dalyvavo ir padėjo piligriminio žygio „Kryžių kalnas – Šiluva“ dalyviams. Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Paliaus Katedros vaikų dienos centras kvietė savanorius darbui su vaikais, kurie laukia draugystės, leidžia laisvalaikį, ruošia namų darbus ir kt. Buvo pristatytas ir Šiaulių psichologinis kūrybinis jaunimo centras, teikiantis anoniminę psichologinę pagalbą jaunam žmogui internetiniais laiškais. Šio centro misija – teikti psichologinę paramą jaunimui, įgyvendinant platų programų spektrą, ugdyti kūrybišką, brandžią asmenybę. Ši programa taip pat grįsta savanoryste. Organizatoriai kvietė įsitraukti į „Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenės veiklą. Tai pasaulinė bendruomenė, dirbanti su šeimomis, auginančiomis neįgalius vaikus, šeimų draugystės stiprinimo bendruomenė. Ir čia reikia jaunų žmonių, kurie lankytų šias šeimas ir būtų jų draugais: važiuotų vasarą į stovyklas, lankytų muziejus. Voldemaras iš Kuršėnų kvietė prisidėti prie prasmingos Lietuvos Raudonojo Kryžiaus jaunimo veiklos. Pastoracinių centrų vadovai pristatė vykdomas programas ir kvietė aktyviai jose dalyvauti. Susirinkusiems buvo priminta, kad Šiaulių Šv. Jurgio parapija jų laukia kiekvieno mėnesio antrąjį ketvirtadienį – Savanorių adoracijoje. Po adoracijos jauni žmonės turės galimybę pasėdėti prie arbatos, pabendrauti, pasidalyti įspūdžiais.

Renginio kulminacija tapo Šarūnės, viešnios iš Vilniaus, pasakojimas apie jos savanorystę Indijoje, Kalkutoje, pas Motinos Teresės seseris. Jos liudijimas su iškalbingomis nuotraukomis, fiksuojančiomis sukrečiančias skurdo realijas, daugeliui savanorių turėjo atverti akis, jog savanorystė reikalauja tiek fizinių, tiek dvasinių jėgų.

Šeimos centro darbuotojas džiaugėsi, kad susirinkusiems savanoriams galėjo pristatyt itin platų savanorių veiklos spektrą: nuo vienkartinio budėjimo masiniuose renginiuose, įpiltos sriubos lėkštės vargšui iki savanorystės skurdžiausiuose pasaulio kvartaluose, atsižadant savęs ir savo gyvenimo.

Pauzėse tarp pristatymų ir liudijimų susirinkusiems grojo ilgametis savanoris Sergejus Staponkus, o diskotekoje visus linksmino muzikos grupė „Gyvai“. Renginiu nuoširdžiai džiaugėsi ir visiems susirinkusiems savanoriams šiltą sveikinimo žodį tarė Šiaulių vyskupijos Jaunimo ir Katechetikos centrų kapelionas kun. Tadas Rudys.

Šiauliai
Laimos Penekaitės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija