„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. gruodžio 17 d., Nr.12 (133)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Aleksote darbas su jaunimu tęsiasi

Artūras Šulcas

Apie rūkymo žalą pasakoja
teismo medicinos ekspertas
Gregoire Abi Chaker

Tikėjimo šeimos plakatą
pristato vadovė Gintarė,
o Meilės šeimos – vadovės
Milena ir Marija

Vaikai susidomėję klausėsi
Grego paskaitos

Pavalgius ir nuotaika geresnė

 Jau aštuntą sezoną tęsiama Aleksoto Šv. Kazimiero parapijos vaikų ir jaunimo globos bei ugdymo programa. Programa įgyvendinama kūrybingai, ieškant naujų veiklos formų ir dinamiškų tikslų įgyvendinimo priemonių. Šį sezoną vaikai buvo suskirstyti į tris šeimas – Tikėjimo, Vilties ir Meilės. Kiekviena šeima išsirinko šūkį ir himną. Šeimų vadovai – seniai programos veikloje dalyvaujančios, jaunesnius vaikus pamilusios ir jau spėjusios užaugti merginos ir Vytauto Didžiojo universiteto studentai. Tikėjimo šeimai vadovauja Eglė ir Gintarė, joms padeda studentė Jonė. Vilties šeimos vadovės  – Ugnė ir Aistė, kurioms padeda studentas Adas. Meilės šeimos vadovės – Marija ir Milena, joms talkina studentė Solvita. Vadovai atsakingi už visos šeimos gyvenimą sekmadienį – vadovauja katechezei, pasirūpina, kad visi vaikai gautų bent po vieną laišką, žino vaikų gimtadienius ir juos apdovanoja dovanėlėmis, skiria vadinamuosius „karitukus“ (tai – bendruomenės ribose funkcionuojantys pinigėliai) už gerus darbus bei juos „atima“ už prasižengimus. Pagal nustatytą grafiką kiekviena šeima turi tam tikrų pareigų: bendrosios katechezės metu parengia ir parodo to sekmadienio Evangelijos inscenizaciją, budi senojoje bažnytėlėje palaikydamos tvarką ir švarą. Už savo veiklą – dalyvavimą šeštadieninėse talkose, pastangas įvairių būrelių  užsiėmimuose, atliktus neprašytus gerus darbelius ar pagalbą – vaikai šeimai papildomai uždirba „karitukus“. Taigi kiekviena šeima turi savo „finansinį“ fondą. Advento šventės metu daugiausia „karitukų“ surinkusi šeima bus apdovanota prizu.

Visi programos dalyviai raginami būtinai dalyvauti sekmadienio rytinėse šv. Mišiose ir giedoti jaunimo chore, kuriam vadovauja programos vadovė Lina Šulcienė. Po šv. Mišių susirinkę į senąją bažnytėlę vaikai visi kartu meldžiasi vieną rožinio paslaptį. Prieš visus užsiėmimus į vaikų susibūrimo bendrą ratą dažnai ateina parapijos klebonas kun. Kęstutis Bekasovas. Jis tėviškai pasidalina savo įžvalgomis, švelniai pasako vieną kitą pastabą. Labai laukiamas programos dalyvių svečias bei pagalbininkas yra ir parapijos vikaras kun. Mindaugas Martinaitis.

Didelis programos rengėjų ir dalyvių džiaugsmas, kad šį rudenį jau du kartus juos aplankė teismo medicinos ekspertas Gregoire Abi Chaker. Šis uolus katalikas, kilęs iš Libano, Lietuvoje baigęs medicinos mokslus, su šeima gyvena Kaune ir puikiai kalba lietuviškai. Pirmąjį kartą Gregas – taip vaikai vadino lektorių – skaitė paskaitą apie rūkymo keliamą pavojų sveikatai ar net gyvybei. Jis atskleidė, kaip rūkymas plinta tarp jaunimo, tampa įpročiu, kurio paskui sunku nusikratyti. Lektorius griovė mitus, esą „lengvos“ cigaretės mažiau nuodingos nei „stiprios“, kad netraukiantys dūmų į plaučius sau nekenkia, kad rūkyti kaljaną ar pypkę visai nekenksminga. Beje, „rūko“ ir nerūkantieji, būdami patalpoje, kurioje rūkoma. Gregas sakė, kad natūraliai gamtoje dūmų nėra, todėl jie yra svetimkūnis žmogaus organizmui. Nuodai, kuriuos rūkorius traukia į save, gaunami labai aukštoje temperatūroje degant popieriui, tabakui ar kitoms medžiagoms, keičia kraujo sudėtį ir savybes, užkemša kraujagysles ir mažina jų elastingumą. Nors išoriškai rūkantis ir nerūkantis žmogus beveik nesiskiria, tačiau jų viduje skirtumai akivaizdūs: išsiplėtusi širdis, pajuodę plaučiai, pakitusios kraujagyslės. Rūkoriai rizikuoja žymiai dažniau susirgti kvėpavimo takų ligomis, vėžiu, kęsti skausmą, patirti infarktą ar sirgti gangrena. Savo pasakojimą G. Abi Chaker iliustravo konkrečiais pavyzdžiais iš savo praktikos ir įtaigiomis skaidrėmis, kurios ne vieną vertė susimąstyti. Po paskaitos vaikai galėjo užduoti klausimų. Atsakydamas į juos Gregas neslėpė, kad ir pats anksčiau rūkė, tačiau supratęs, kad žudo save ir artimuosius, pasistengė išsivaduoti iš šios priklausomybės. Tą pat padaryti jis pakvietė ir vaikus, jau spėjusius paragauti ar net priprasti prie tabako dūmo.

Antrajame susitikime Gregas kalbėjo apie alkoholio žalą. Pasak jo, dažnai jaunuoliai lenktyniauja – kas daugiau gali išgerti, taip stengdamiesi išsikovoti autoritetą. Tačiau jie retai susimąsto, kad didelis alkoholio kiekis gali žmogų nužudyti. Išgėrus svaigiųjų gėrimų sulėtėja žmogaus reakcija, yra pažeidžiami gyvybiškai svarbūs organai, vystosi priklausomybė, nuo kurios vėliau sunku išsivaduoti – ypač merginoms ir moterims.

G. Abi Chaker prasitarė, kad norint su vaikais efektyviai dirbti, informaciją jiems reikia dažniau kartoti. Tikimės dar ne kartą išgirsti šio lektoriaus įdomių paskaitų.

Kaunas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija