„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. gruodžio 17 d., Nr.12 (133)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dievui nėra negalimų dalykų

Alvyra Grėbliūnienė

Jungtinė Birštono (vadovas
A. Nakraševičius groja gitara)
ir Ratnyčios jaunimo
grupė šlovina Viešpatį

Šv. Mišias aukoja (iš kairės)
kun. Vytautas Jonas Grudzinskas
ir parapijos klebonas
kun. Žydrius Kuzinas

Ramų adventinio penktadienio vakarą Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus (Ratnyčios) bažnyčioje kartu su mūsų parapijiečiais meldėsi ir Birštono jaunimas. Nors šventovėje nebuvo labai šilta, bet bendra malda, o ir pati jaunystė išties skleidė  nepakartojamą dvasios šilumą. Po pamaldų jaunimas susirinko į parapijos namus. Ten buvo atvykusi ir Druskininkų jaunimo grupė „Forumo teatras“ (vadovė Vida).

Tiesėsi pirmos pažinties gijos... Pirmiausia kalbėjo labiausiai patyrę svečiai. Apie „Forumo teatro“ veiklą  papasakojo Justė. Grupė susikūrusi jau penkeri metai, joje – per 10 jaunuolių. „Forumo teatro“ metodai yra labai tinkami spręsti jaunimui iškilusias įvairias problemas – bendravimo, psichologines ir kt. Grupė nemažai keliavo po mokyklas ir susitikimų metu visi kartu bandė atsakyti į klausimus, kodėl jaunimas geria, vartoja narkotikus, kyla konfliktai šeimoje, mokykloje. Justė ir pakvietė per susipažinimo žaidimus bendram apšilimui.

Birštono Šv. Antano Paduviečio parapijos jaunimo grupė, vadovaujama Andriaus Nakraševičiaus, atvyko į Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus (Ratnyčios) bažnyčią rekolekcijoms. Šią šventovę pasirinko neatsitiktinai. Kai Andrius dar mokėsi VPU, dirbo katechetu Vilniaus Šv. Teresės parapijoje. Tuo metu Aušros Vartų Švč. M. Marijos Gailestingumo Motinos koplyčioje vikaravo dabartinis Druskininkų parapijos klebonas kun. Žydrius Kuzinas. Kunigo sielovadinė veikla su jaunimu, bendravimo būdas ir nuoširdumas jaunuoliui daug pasitarnavo jo praktiniame darbe. Pabaigęs studijas A. Nakraševičius gavo Kaišiadorių vyskupijos pavedimą – vykti į Birštoną ir gaivinti jaunimo veiklą. Gimus šių išvažiuojamųjų rekolekcijų idėjai, pasiskambino kun. Žydriui, kuris mielai sutiko priimti svečius. „Pasiilgau kunigo. Auksinį žmogų turit, išnaudokit jo galimybes“, – sakė Birštono jaunimo grupės vadovas Andrius. Grupė gyvuoja tik keletą mėnesių. Prie jų prisijungė ir keletas vilniečių. Jų gretose keliolika jaunuolių 14–20 metų. Jie gieda šv. Mišiose, važiuoja į Taizė, šiuo metu gamina didelį Betliejų, turi maldos grupelę, šlovina Viešpatį.

Ratnyčios jaunimo grupę pristatė Agnė Gaidelytė. Grupė susikūrusi gegužės mėnesį. Apie jos veiklą buvo parodytos nuotaikingos skaidrės. Agnė akcentavo, jog pirmasis jaunimo sutvirtinimo ir išbandymo žingsnis buvo keturių dienų dviračių žygis po Dzūkiją kartu su kunigu Žydriumi.  Toliau – Kabeliuose vykusi vaikų stovykla, kurioje dalyvavo net apie 50 žmonių. Čia jaunimas buvo vadovais. Parapijos jaunuomenė nemažai pagelbėjo ruošiantis Druskininkų šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčios 100 metų jubiliejui bei kitoms šventėms. Šiuo metu penktadieniais ir sekmadieniais jie gieda šv. Mišiose, repetuoja, o penktadieniais dar renkasi į Advento vakarus, taip pat nepamiršta kelionių ir susitikimų su kitomis parapijomis. Vasarą bendravo su Aušros Vartų jaunimu, o neseniai buvo susitikę su Vilniaus Kalvarijų parapijų jaunuoliais, Druskininkų „Vilties“ bendrijos dienos centro lankytojais. Pačią Ratnyčios jaunimo grupę sudaro keliolika jaunuolių ir jau nemažas būrys „mažiukų“. Grupės vadovai Asta Galbogytė ir Tomas Bernatavičius. Taip pat padeda ir pataria ses. Rita. Grupės sielovadininkas – kunigas Žydrius.

Artimiau susipažinę Druskininkų ir Birštono jaunuoliai gėrė arbatą, valgė tarno vakarienę ir iki vėlumos savo giesmėmis šlovino Viešpatį. O tarno vakarienės esmė ta, kad pats nieko negali pasiimti ir valgyti. Turi tik paimti ir pamaitinti kitus, ir tikėtis, kad ir tave pamaitins.

Birštoniečiai, pernakvoję parapijos namuose, toliau tęsė rekolekcijas, turėjo dvasinius užsiėmimus, laisvu laiku susipažino su nuostabiomis Ratnyčios apylinkėmis. Kun. Žydrius pasidalino su jaunimu savo troškimu, kad parapijoje atsirastų Druskininkų katalikiško jaunimo centras, kuriame būtų laukiamas kiekvienas jaunas žmogus, tiek tikintis, tiek dar beieškantis tikėjimo. Centre burtųsi žmonės, kurie dalintųsi savo patirtimi ir atradimais, eitų link Kristaus ir pasitarnautų kitiems žmonėms bei bendruomenei savo jaunatviška energija ir entuziazmu. Jaunuomenei ši idėja patiko.

Birštoniečiai nuoširdžiai padėkojo už šiltą priėmimą ir pakvietė Druskininkų jaunimą atsakomojo vizito. „Tikimės, kad šis gražus pabendravimas virs į dar gražesnį ir prasmingesnį jaunų žmonių bendradarbiavimą Kristuje. Viliamės, kad taip ir bus, juk Dievui nėra negalimų dalykų“, – atsisveikindamas kalbėjo klebonas kun. Ž. Kuzinas.

Druskininkai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija