„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. lapkričio 11 d., Nr.11 (144)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Pasaulio grožio karalienė – trylikos vaikų šeimoje augusi katalikė

„Mis pasaulis“ tituluota venesuelietė
Ivian Lunasol Sarcos Colmenares

Paminint 60-ąsias pasaulio grožio konkurso metines sekmadienį konkursas „Mis pasaulis“ sugrįžo į savo gimtinę Didžiąją Britaniją. Grožio karaliene Londone tituluota venesuelietė Ivian Lunasol Sarcos Colmenares. Konkurse varžėsi gražiausios merginos iš 113 šalių, taip pat – ir lietuvė Ieva Gervinskaitė.

Per dvi savaites dalyvės aplankė Škotiją, pamatė golfo aikštyną „Gleneagles“, Sterlingo ir Edinburgo pilis, išbandė savo jėgas sporto varžybose. Kembridžo universitete merginos dalyvavo debatuose apie socialinę atsakomybę, diskutavo apie grožio prasmę. Londone jos plaukė kruiziniu laivu Temzės upe į Grinvičą, vyko į ekskursiją po Didžiosios Britanijos sostinę autobusu, apžiūrėjo Tauerio pilį ir kėlėsi apžvalgos ratu „London Eye“. Gražuolėms surengta fotosesija istorinių Londono pastatų fone.


Pasauliniame konkurse Niujorke laimėjo Evelina Anusauskaitė

Niujorke vykusiame pasauliniame konkurse „Avon Voices“ Lietuvos atstovė dainininkė Evelina Anusauskaitė nurungė daugiau nei šešis tūkstančius konkurenčių iš viso pasaulio ir laimėjo pirmąją vietą. Konkurso dieną – lapkričio 1-ąją – 22-ąjį gimtadienį atšventusi mergina atliko Withney Huston kūrinį „I will always love you“. Pradžioje išgirdę Evelinos norą konkurse atlikti tokį sudėtingą kūrinį rengėjai bandė atkalbėti. Tačiau Evelina nesileido įkalbinėjama ir įrašiusi dainą nusiuntė ją organizatoriams kaip įrodymą, jog ji gali sudainuoti net ir stipraus vokalo reikalaujančius kūrinius.


Dovanų kalva

Janina Bucevičiūtė

Mokinių meninė kompozicija

Jaudinančia Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos moksleivių menine kompozicija „Neturime teisės užmiršti“ (mokyt. Elena Šidlauskienė) Žemaitės dramos teatro salėje prasidėjo konferencija „Iš praeities sugrįžtantys vardai“, kuri buvo  skirta Telšių žydų geto sunaikinimo 70-mečiui prisiminti. Konferenciją organizavo Vincento Borisevičiaus gimnazija, Žemaitės dramos teatras ir Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. Konferencijos dalyviai, įeidami į teatro salę, galėjo apžiūrėti  gimnazijos moksleivių, vadovaujamų mokytojos, Žemaitijos kolegijos lektorės Marijos Krajinskienės parengtą parodą „Iš praeities sugrįžtantys veidai“, kurioje buvo užfiksuotos žydų žudynių vietos, buvusio geto gatvelės, jautriai, meniškai, pasitelkiant simbolius, perteikta žydų tautos patirta kančia nacistinės Vokietijos okupacijos metais.


Vienas universitetas – visuomenei ar verslininkams

Vilniaus universiteto
Kauno humanitarinis
fakultetas Muitinės gatvėje

Šiandien turime 14 valstybinių universitetinių aukštųjų mokyklų. Dauguma jų įsikūrusios Vilniuje ir Kaune. Vasaros pradžioje Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko iniciatyva buvo sudaryta speciali darbo grupė dėl universitetų tinklo optimizavimo. Spalio 12 dieną akademinei visuomenei pateiktos išvados, pagal kurias Kaune iki 2012 metų pabaigos VU Kauno humanitarinis fakultetas ir Vilniaus dailės akademijos Kauno Dailės fakultetas būtų prijungti prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU), Lietuvos kūno kultūros akademija – prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU), o Aleksandro Stulginskio universitetas – prie Kauno technologijos universiteto (KTU). Toliau siūloma iki 2014 metų pabaigos sujungti LSMU ir VDU, o iki 2017 metų pabaigos – KTU su VDU ir Kaune palikti tik vieną universitetinę mokyklą. Sužinoję tokį verdiktą minėtų mokyklų studentai sureagavo protesto akcija – spalio 18 dieną Kaune Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto (VU KHF), Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto ir Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) studentai surengė eitynes, nukreiptas prieš ketinimus panaikinti jų mokyklas, prijungiant prie kitų miesto mokyklų. Susirinkę prie Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios, Laisvės alėja studentai žygiavo Rotušės aikštės link, kur perskaitė rezoliuciją ir išsakė savo nuomonę.


Flashmob‘o pamoka

Veronika Esther Kulikauskas,

Rasa Rasiulytė, Laima Tamulienė,

VDU KTF Religinio švietimo magistro studijų programos magistrantės

Sėdime mes trise prie arbatos puodelio ir šnekučiuojamės apie praėjusius mokslo metus. Mes – trys merginos – Laima, Rasa ir Veronika, labai skirtingos prigimtimi ir patirtimi. Bet mus kartu suvedė likimas ir VDU Religinio Švietimo magistro studijų programa. Visos trys juokiamės prisiminę keistus dėstytojus, linksmas paskaitas, savotiškus kurso draugus ir nusibodusias užduotis. Tačiau vieną neįprastą užduotį prisimenam kaip tą, kuri mus suvienijo ir išmokė daug daugiau negu tikėjomės.


Graži mokyklos tradicija

Spalio 24 dieną Rokų vidurinės mokyklos mokiniai ir mokytojai susiruošė į žygį, kurio tikslas buvo sutvarkyti apleistus Vainatrakio senkapių ir Vainatrakio-Raželių piliakalnio kapus. Į žygį susirinko 28 mokiniai ir keturi mokytojai. Per septynias kelionės valandas įveikta daugiau kaip dvidešimt kilometrų. Pirmiausia artėjančių Vėlinių proga sutvarkyti X–XV a. Vainatrakio-Raželių piliakalnyje esantys kapai, dar vadinamame prūskapiais. 1795–1821 metais buvusiose rytprūsių kapinaitėse, ant penkių išlikusių kapų uždegtos žvakutės, mirusieji pagerbti malda.


 Džiugesio ir vilties  diena

Danguolė Misiukonienė

Dvasinės pagalbos jaunimui centro
komanda ir renginio svečiai

Klaipėdoje 16 metų gyvuojantis ir veikiantis Labdaros ir paramos fondas Dvasinės pagalbos jaunimui centras (DPJC) ilgai ruošėsi padėkos renginiams, skirtiems Kanados vyriausybei  ir savanoriams.

2011 m. spalio 21 dieną DPJC darbuotojai, savanoriai sulaukė Kanados ambasados skyriaus Vilniuje reikalų patikėtinio p. Kevino Hamiltono, Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, kitų garbių svečių ir žurnalistų.


Kunigų seminarijos klierikų kūrybos vakaras 

Spalio 27 dieną Maironio lietuvių literatūros muziejuje vyko tradicinis Kauno kunigų seminarijos klierikų minties ir kūrybos vakaras. Šiemet jis buvo pavadintas „5 – pavasario – rudens – žiemos fragmentai“.

Renginyje seminaristai dalijosi savo žodžiu, ieškojimais ir atradimais. Vakarą pradėjusi Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė poetė Aldona Ruseckaitė džiaugėsi gražia tradicija vieną rudens vakarą sušilti kitaip – prie maldos ir širdies šaltinių. Kartu buvo išreikšta viltis susitikti dažniau, nei kartą per metus, juk ateinantys metai – jubiliejiniai (Maironio gimimo 150-osios ir mirties 80-osios metinės).


Absolventai neranda darbo

Kauno teritorinės darbo biržos duomenimis, kuriuos mūsų prašymu per porą savaičių pateikė Kauno Darbo išteklių skyriaus vedėja Inga Balnanosienė, 2011 metų spalį Kaune buvo registruotas 1931 nerandantis darbo jaunuolis iki 25 metų amžiaus. Atrinkome keletą populiariausių arba tam tikroms mokykloms specifinių specialybių, kurias galima įgyti keliose mokyklose, o kartu palyginimui pateikiame ir kai kurių straipsnyje minimų mokyklų absolventų įsidarbinimo galimybes pagal pasirinktą specialybę.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija