„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. kovo 9 d., Nr.3 (148)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Maironiečių žvilgsnis į Maironį

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Grupelė konferencijos dalyvių
ir svečių. Priekyje dešinėje –
rašytojas Eugenijus Ignatavičius,
kairėje Lietuvos Respublikos
Švietimo ir mokslo ministerijos
Pagrindinio ir vidurinio ugdymo
skyriaus vyriausioji specialistė
Nida Poderienė ir Lietuvos
Nacionalinės filharmonijos
solistas Danielius Sadauskas

Lietuvos maironiečių draugijos
Padėkos raštu džiaugiasi Jonavos
Jeronimo Ralio gimnazijos 3c
klasės gimnazistė Kamilė Vilkelytė
(kairėje) ir ją rengusi mokytoja
metodininkė Danutė Stankevičienė

Vilkaviškietės džiaugiasi
bendryste su dainininku Danieliumi
Sadausku. Iš dešinės: Vilkaviškio
r. Sūdavos vidurinės mokyklos
mokytoja Salomėja Mikelaitienė,
dainininkas Danielius Sadauskas
ir renginio dalyvė
Andželika Jablonskytė

Vasario 10 dieną Vilniaus universiteto Vinco Krėvės auditorijoje iš įvairių Lietuvos vietų suvažiavę maironiečiai dalyvavo konferencijoje „Maironis – tautos dvasios žadintojas“, skirtoje Maironio metams. 2012-ieji, minint prelato, profesoriaus, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro, lietuvių romantizmo poeto Jono Mačiulio-Maironio (1862 11 02–1891–1932 06 28) 150-ąsias gimimo metines, paskelbti Maironio metais.

Dar 2011-aisiais Lietuvos maironiečių draugija (vadovas Eugenijus Urbonas), susitarusi su Švietimo ministerija, paskelbė rašinių konkursą „Maironis – tautos dvasios žadintojas“, kurio nugalėtojai – literatūrinio konkurso laureatai – Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto V. Krėvės auditorijoje organizuotoje konferencijoje skaitė savo darbus.

Čia dalyvavo Panevėžio Kazimiero Paltaroko, Kauno „Saulės“, Jonavos Jeronimo Ralio, Alytaus r. Daugų Vlado Mirono ir Panevėžio rajono Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijų, Vilkaviškio raj. Sūdavos ir Vilniaus rajono Marijampolio vidurinių mokyklų jaunieji literatai maironiečiai su juos parengusiais mokytojais.

Renginyje dalyvavo Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto atstovai: dekanas doc. dr. Antanas Smetona, Baltistikos katedros prof. habil. dr. Bonifacas Stundžia, Lietuvių literatūros katedros dr. Saulė Matulevičienė, Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos atstovės – Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Nida Poderienė ir Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Elona Bagdanavičienė, „Gimtosios kalbos“ vyr. redaktorė Rita Urniežiūtė, rašytojas Eugenijus Ignatavičius, Lietuvių švietimo draugijos „Rytas“ pirmininkas Algimantas Masaitis, istorikė dr. Aldona Vasiliauskienė, Lietuvos Nacionalinės filharmonijos solistas Danielius Sadauskas ir vienas renginio iniciatorių bei organizatorių – Lietuvos maironiečių draugijos pirmininkas Eugenijus Urbonas.

Jaunieji literatai-mokslininkai perskaitė aštuonis pranešimus: „Jau niekas tavęs taip giliai nemylės...“ (Diana Malickaitė, Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazija, mokytojos Irena Savickienė ir Regina Stumbrienė), „Kai skamba žadintuvas“ (Inga Dekerytė, Kauno „Saulės“ gimnazija, mokytoja Audronė Kondrotienė), „Tautinės savimonės žadinimas“ (Andželika Jablonskytė, Vilkaviškio r. Sūdavos vidurinė mokykla, mokytoja Salomėja Mikelaitienė), „Pamąstymai skaitant Maironį“ (Justina Česnulevičiūtė, Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazija, mokytoja Sigita Juškevičienė), „Maironis – tautos dvasios žadintojas“ (Gerda Ščerbickaitė, Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazija, mokytojos Regina Stumbrienė ir Irena Savickienė), „Maironis – tautos dvasios žadintojas“ (Kamilė Vilkelytė, Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija, mokytoja metodininkė Danutė Stankevičienė), „Orus žmogus – tvirta tauta“ (Lina Mitrikaitė, Panevėžio r. mokinių kūrybos ir sporto centras, mokytoja Rasa Vyšniauskienė), „Ar vis dar aktuali Maironio kūryba“ (Diana Kamarauskaitė, Vilniaus rajono Marijampolio vidurinė mokykla, mokytoja Edita Kazakevičiūtė).

Kiekvienas iš perskaitytų pranešimų buvo įdomus savo ieškojimais, žvilgsniu į poeto kūrybą, jo asmenybę, pastangomis atrasti savo Maironį, atrasti tai, kas nauja, įdomu, ir gebėti perteikti klausančiajam.

Konferencija paliudijo, kad Maironio kūryba kadaise telkusi visus į vieną tautą, mokančią mylėti savo tėvynę, ir šiandien liudija tą kilnią misiją. Konferencija – prasmingas atsakymas į klausimą, ar šiandien mums aktuali Maironio kūryba. Svarbūs ir skausmingi klausimai, kelti jaunųjų prelegentų, liudija jų brandą.

Perskaityti pranešimai – ne tik įdėtas didžiulis darbas (ir pedagogo, ir mokinio). Tai ne tik proto, bet ir širdies pastangos. Maironiečiai paliudijo, kad jų pareiga – būti pavyzdžiais ir patraukti paskui save kitus.

Vilniaus Abraomo Kulviečio vidurinės mokyklos mokiniai Aistė Ališauskaitė ir Julius Bartkevičius atliko dainą „Milžinų kapai“ (Maironio eil.) pagal Juliaus sukurtą muziką. Šį kūrinį palankiai įvertino solistas D. Sadauskas. Kelių mokyklų mokiniai skaitė Maironio eiles. Klausytojus atliekamomis giesmėmis ir dainomis žavėjo solistas Danielius Sadauskas.

Jauniesiems prelegentams Švietimo ministerijos atstovė kartu su Lietuvos maironiečių draugijos pirmininku Eugenijum Urbonu įteikė Padėkos raštus ir knygas, mokinius rengusios pedagogės taip pat apdovanotos knygomis.

Renginio pabaigoje įvyko prasmingas susitikimas su poetu Marcelijumi Martinaičiu, visų kartu buvo sugiedota „Lietuva brangi“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija