„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. kovo 9 d., Nr.3 (148)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Graži iniciatyva

Kauno „Žiburio“ vidurinės mokyklos
3a klasės mokytoja Virginija
Jurevičienė su mokiniais,
ruošusiais sveikinimus
tremtiniams Vasario 16 d. proga

„Pasveikinkim tremtinius“ – tokį edukacinį-socialinį projektą, sutinkant šių metų Vasario 16-osios šventę, LPKTS Kauno filialo Panemunės poskyrio pirmininkė Junelė Purienė, edukologijos magistrė, pati gimusi tremtyje, paruošė ir realizavo su šio rajono Kauno humanitarinės pradinės mokyklos (direktorė Antanina Džiugienė), Panemunės pradinės mokyklos (direktorė Virginija Rupainienė), Kauno Motiejaus Valančiaus pradinės mokyklos (direktorė Dalia Andrikienė) ir Kauno „Žiburio“ vidurinės mokyklos (direktorė Birutė Balčiūnienė) mokytojais ir moksleiviais. Šiuo projektu buvo siekiama plėtoti kartų tarpusavio santykius, sukurti šventinę nuotaiką sau ir senjorams, įtraukti pačią jauniausią kartą į šventinius renginius. Čia XXI amžiaus vaikai turėjo galimybę prisiliesti prie naujausios mūsų šalies istorijos skaudžių įvykių, kuriuos dar mena daugelio jų seneliai ar proseneliai. Žodžio „tremtis“ reikšmę jiems teko įsisąmoninti ir suprasti praėjusio šimtmečio vidurio istorijos šviesoje. Tam talkino moksleivių ekskursijos į Kauno rezistencijos ir tremties muziejų.

Šių mokyklų mokytojai sugebėjo nuteikti savo auklėtinius paruošti nuoširdžius sveikinimus buvusiems sovietinių represijų gyviems liudytojams. Kiekvienas iš jų buvo papuoštas vaikiškos fantazijos piešinėliais jiems suprantama patriotine tema ir papildytas eiliuotais žodžiais. Vienas iš jų:

Tėviške, šalie gimta,

Posmuos apdainuota,

Liaudies juostoj įausta,

Tu nesumeluota.

Sveikinimai, lydint pedagogams, buvo įteikti šventės dienomis ir tapo netikėta staigmena tiems, kurių dauguma ir okupacijos tamsoje nebuvo praradę vilties dėl savo šalies atgimimo. Buvo sustiprintas pasitikėjimas augančia jauniausia karta – valstybės klestėjimo garantu.

Mokyklose buvo išplatintas straipsnis „Sibiras – skaudi lietuvių tautos istorijos dalis“, kuriame buvo pateikta papildoma informacija, kaip tolimame ir nesvetingame tremties krašte atsirado tūkstančiai mūsų tautiečių, pradedant XIX amžiaus antrąja puse. Tai papildomos žinios, kurių mažiesiems šio projekto dalyviams teks ateityje mokytis iš istorijos vadovėlių. Daugelis iš jų ilgam įsimins šią pirmąją istorijos pamoką, atliktą visuomeniniais pagrindais.

Šis projektas, dabar virtęs istorija, nelieka be atgarsio. Jis buvo aptartas mokyklose. Kauno Motiejaus Valančiaus pradinės mokyklos tinklalapyje jau vasario 17 dieną buvo pateikta informacija, kad Šančių mikrorajone gyvenantys tremtiniai buvo aplankyti šios mokyklos mokinių ir pasveikinti su Vasario 16-ąja, kad ištvėrusiems sunkius negandų metus palinkėta sveikatos bei daug džiugių metų. Čia buvo pateiktos nuotraukos, bylojančios, kaip 1b ir 2c klasių mokiniai (mokytojos K. Čebakovienė ir R. Garskienė) įteikia sveikinimus garbingo amžiaus tremtinėms. Turiningas Kauno „Žiburio“ vidurinės mokyklos tinklalapis, kuriame Vasario 16-osios dienos proga pateikti net trys muzikiniai klipai, iš kurių vienas išsiskiria savo originalumu. Patriotinių temų netrūksta ir kitų mokyklų tinklalapiuose.

Vytautas Guliokas
Junelės Purienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija