„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. kovo 9 d., Nr.3 (148)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Trijų šalių savanorių draugystė

Vilkaviškio vyskupijos jaunosios
karitietės atlieka savanorystės
praktiką Elko vyskupijos
vaikų globos namuose

Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos
jaunieji savanoriai, pasipuošę
lietuviška atributika

Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“
jaunosios karitietės

Vilkaviškio vyskupijos jaunosios
karitietės atlieka savanorystės
praktiką Elko vyskupijos
vaikų globos namuose

Vasario 23 dieną į Vilkaviškio vyskupijos Pastoracinį centrą susirinko dešimt jaunųjų savanorių pasiruošti dalyvauti Lenkijos Elko vyskupijos „Caritas“ projekte „Tarptautinis savanorių bendradrabiavimas Euroregiono šalyse“. Po susipažinimo jaunieji savanoriai dalinosi asmenine patirtimi, gilinosi į Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ veiklą, ruošė pristatymą, supažindinantį su Lietuvos istorija, kultūra ir mokslo pasiekimais.

Vasario 24–26 dienomis Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ jaunieji savanoriai kartu su savanoriais iš Baltarusijos, bendraamžiais iš Lenkijos dalyvavo seminaruose apie savanorystės naudą padedant stokojantiems, vaikams iš sunkiai gyvenančių šeimų, sergantiems priklausomybių ligomis asmenims, atliko praktiką Elko vyskupijos „Caritas“ socialinėse įstaigose.

Vasario 24 dieną 50 savanorių iš Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos lankėsi tėvo Pijaus namuose, jaunimo laisvalaikio užimtumo centre „Quo vadis“, Šventosios Faustinos namuose „Pagalbos ranka“ ir vaikų dienos priežiūros centre. Buvo galimybė tiesiogiai susitikti ir bendrauti su žmonėmis iš įvairiausių socialinių grupių: gatvės jaunimu, našlaičiais ir benamiais. Kultūros ir kalbos skirtumai jaunimui netrukdė užmegzti su jais santykius, bendrauti, žaisti žaidimus, organizuoti viktorinas, kartu daryti įvairius darbelius, mokyti lietuvių liaudies dainų.

Kitos dvi dienos buvo skirtos savanoriškos veiklos klausimams aptarti. Pasidalinta patirtimi, pasakota apie sunkumus, su kuriais susiduriama savanoriškoje veikloje, analizuotos sumodeliuotos sudėtingos situacijos, ieškota sprendimo būdų.

Vasario 25 dieną kiekvienos projekte dalyvaujančios šalies savanoriai turėjo pristatyti savo vyskupijų „Caritas“ veiklą bei supažindinti su savo šalies istorija, kultūra ir mokslo pasiekimais. Ši projekto dalis buvo labai įdomi, nes daug sužinota apie kaimynines šalis, atrasta daug bendrų Baltarusijos, Lenkijos ir Lietuvos savanoriams svarbių dalykų.

Pagrindinis šio projekto tikslas – suburti tvirtą tarpvalstybinio bendradarbiavimo savanorių komandą, užmegzti naujus ryšius, susipažinti su projekte dalyvaujančių šalių kultūra, skleisti savanorystės idėjas. Kita projekte planuojama veikla yra praktika Marijampolėje. Savanorystės praktikai Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ buvo atrinkti tik patys aktyviausi Lenkijos ir Baltarusijos jaunieji savanoriai, kurie darbavosi Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ Kalvarijos vaikų dienos centre „Žiniukas“, Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapijos „Caritas“ ir Marijampolės specialiuosiuose senelių globos namuose.

Aušra Adomavičiūtė,
Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ direktoriaus pavaduotoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija