„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. gegužės 11 d., Nr.5 (150)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Verslininkai suka galvas, kaip sumažinti jaunimo emigraciją

Genovaitė Baliukonytė

Viešosios įmonės „Verslininkų
namai“ direktorius Donatas Žiogas

Kovo 2 dieną į Kauno rajono Verslininkų namus susirinkę Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo (LSVV) atstovai – LSVV Tarybos pirmininkė, Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė ir Alytaus krašto verslininkų asociacijos studentų verslumo ugdymo projekto koordinatorė Gintarė Valašinaitė, Kauno regiono smulkaus ir vidutinio verslo asociacijos (KRSVVA) Viešosios įmonės „Verslininkų namai“ direktorius Donatas Žiogas bei ekonomistė Dovilė Latakaitė, Viešosios įmonės „Verslo iniciatyva“ direktorius Darius Karaša, Kauno krašto smulkaus ir vidutinio verslo asociacijos pirmininkas, LSVV tarybos pirmininko pavaduotojas Artūras Mackevičius, KRSVVA direktorius Giedrius Romeika ir JSC „Transer“ techninių vertimų biuro direktorius Vaidas Bernotas – aptarė, kaip ir ką reikėtų šiandien keisti Lietuvoje, kad jaunimas nebėgtų iš tėvynės, o čia įleistų savo šaknis ir sėkmingai įsidarbintų arba pradėtų verslą. Posėdyje smulkieji verslininkai pateikė pasiūlymus Vyriausybei, kokius įstatymų pakeitimus būtina daryti, kokių priemonių imtis, kad būtų sumažintas jaunimo nedarbas, ir savo pasiūlymus nusiuntė Lietuvos Vyriausybei ir Socialinių reikalų ir darbo ministerijai.


Jaunas medikas džiaugiasi puikiomis darbo sąlygomis provincijoje

Gintarė Martinaitienė

Gastroenterologas Romanas
Zykus džiaugėsi puikiomis darbo
sąlygomis Šakių ligoninėje,
kurias galėtų pasiūlyti
ne kiekviena gydymo įstaiga

Apie pusmetį Šakių ligoninėje dirba naujas specialistas – gastroenterologas Romanas Zykus. Kaip jam sekasi ir kodėl jis pasirinko būtent Šakius? Jaunas specialistas nedvejodamas teigė, kad ši ligoninė jį patraukė dėl ypač gerų darbo sąlygų, tačiau, ar čia galėtų dirbti nuolat, abejoja, tikriausiai „uždustų“ nuo profesiškai neįdomių pacientų.

Niekam ne paslaptis, kad didžiosiose šalies gydymo įstaigose dirbantys medikai vien tuo neapsiriboja ir dažniausiai dar dirba privačiose ar mažesniųjų miestelių ligoninėse. Panašiai buvo ir gastroenterologui R. Zykui. Doktorantas ir pirmųjų metų gydytojas dirba ir keletą kartų per mėnesį budi Kauno klinikose, o pirmadieniais pacientus priima Šakių ligoninėje. Čia jau daug metų dirba vienintelis endoskopijos-echoskopijos specialistas Vladimiras Kalpokas.


Mokinių konkursas

„Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę“

Nugalėtojo vardą pelnė Salantų
gimnazijos mokinys Kostas Gaučys

Balandžio 27 dieną Krašto apsaugos ministerijoje vyko 17-ojo mokinių konkurso „Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę“ finalas. Geriausiai pasirodė ir nugalėtojo vardą pelnė Salantų gimnazijos mokinys Kostas Gaučys. Jam skirta 600 Lt premija. Antrąją vietą užėmė Raseinių „Šaltinio“ vidurinės mokyklos auklėtinis Mindaugas Lukoševičius (jam skirta 500 Lt premija). Trečioji vieta atiteko Eividui Žemaitaičiui iš Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos (jam skirta 400 Lt premija).


Pedagogai ir dvasininkai aptarė katalikiško švietimo perspektyvas

Genovaitė Baliukonytė

Konferencijos dalyviai

Balandžio 16 dieną Kauno arkivyskupijos Kurijos salėje įvyko konferencija „Katalikiškojo švietimo uždaviniai Lietuvoje: padėtis, perspektyvos, iššūkiai“. Joje dalyvavo gausus būrys šalies pedagogų, švietėjų, mokslininkų, politikų, visuomenininkų bei kitų piliečių, neabejingų katalikiškojo švietimo ateičiai Lietuvoje. Atvyko Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ ir kariuomenės ordinaras vyskupas Gintaras Grušas.


Kronika

Motinos dienai – dainų konkursas

Algimantas Zolubas

Scenoje – „Žėručio“ mokyklos
ansamblis „Bubilas“

Laiko ratui persiritus per Naujuosius Metus, pavasariui įsibėgėjant, pasitinkamos šventės – Vasario 16-oji, Kovo 11-oji, Velykos, Motinos, Tėvo dienos, Joninės. Švenčių minėjimus rengia valstybės institucijos, tačiau itin gražu, kai šventimas, švenčių ženklinimas kūryba, gražiais darbais kyla iš visuomenės, be paskatų „iš viršaus“.

Gera stebėti, kaip pavasarį pasitinka Vilniaus miesto Lazdynų ir Trakų Vokės mokyklos. Čia daug metų organizuojami tarpmokykliniai moksleivių kūrybos konkursai (piešinių, dainų). Tokiam šventimo būdui, pasirodo, pakanka keleto veiklių visuomenininkų.


Išnašos

Gimnazistės fotografijų albumas

Vytautas BAGDONAS

Per „Vaižgantines“ Vaižganto
gimtuosiuose Malaišiuose
fotoalbumo autorę Simoną
Bagdonaitę sveikina Anykščių
rajono mero pavaduotojas
Donatas Krikštaponis

Unikalaus ir spalvingo fotografijų albumo „Padangių egzotika fotografijose“ skaitytojai knygynuose neras, nes dėl didelių prekybinių antkainių buvo nuspręsta šiuo leidiniu ten neprekiauti ir knygos pirkėjų neskriausti. Užtai be jokių prekybinių antkainių jį mielai nusiperka prisiminimui kaip labai gražų suvenyrą Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus, Svėdasų bibliotekos (Anykščių rajonas) lankytojai. Šis meninių nuotraukų albumas yra puiki dovana kiekvienam ir bet kuria proga. Neatsitiktinai ne vienas albumas jau iškeliavo svetur. Išeivijoje gyvenantiems tautiečiams be galo smagu nors fotografijų pagalba sugrįžti į gimtąją Lietuvą, pasigrožėti nuostabiu Tėviškės dangumi...


Studentiškos dainos ir šokiai

Benjaminas ŽULYS

„Ei, studente, sukis vėju“ – tradicinis aukštųjų mokyklų tautinių šokių, dainų ir muzikos festivalis, įvykęs Kauno kultūros centre „Tautos namai“. Jis buvo skirtas Maironio 150-osioms gimimo metinėms ir vyko jau aštuonioliktą kartą. Renginys pavadintas šiek tiek perfrazavus Pauliaus Širvio kūrinio eilutę – „Ei, šokėjau, sukis vėju“. Festivalis skirtas miesto visuomenei, akademinei bendruomenei, svečiams, panorusiems geriau pažinti tautinį scenos šokį, dainą, lietuvių liaudies muziką.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija