„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. rugsėjo 13 d., Nr.9 (166)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Popiežius apie sportininkų socialinę atsakomybę

Mindaugas BUIKA

Popiežius Pranciškus su Italijos
futbolo rinktinės treneriu Čezare
Prandeliu (kairėje), puolėju Mariju
Balateliu (viduryje) ir Italijos
rinktinės kapitonu Džanluidžiu
Bufonu (dešinėje) kuris įteikia
kamuolį su rinktinės žaidėjų parašais

Popiežių sveikina Argentinos
rinktinės kapitonas Lionelis Mesis

Šventasis Tėvas su Argentinos
futbolo rinktinės žaidėjais
ir treneriais, apsilankiusiais Vatikane

Argentinos ir Italijos futbolininkai Vatikane

Pabrėžiant sporto sielovados reikšmę jaunų žmonių ugdymui ir sportininkų socialinę atsakomybę santarvės ir supratimo visuomenėje stiprinimui, norisi aptarti popiežiaus Pranciškaus mintis, išsakytas Argentinos ir Italijos nacionalinių futbolo rinktinių žaidėjams ir treneriams. Audiencija rugpjūčio 13 dieną Vatikane įvyko draugiškų abiejų šalių komandų rungtynių Romos Olimpiniame stadione išvakarėse. Šios varžybos buvo surengtos specialiai Šventojo Tėvo, kuris yra žinomas kaip didelis futbolo mėgėjas, garbei. Iš Argentinos kilęs, italų migrantų šeimoje išaugęs popiežius Pranciškus nuo jaunystės buvo aktyvus futbolo sirgalius („fanas“) ir palaikydavo savo mėgstamą Buenos Airių „San Lorenzo“ klubinę komandą. Būdamas Buenos Airių kunigu, vėliau arkivyskupu, kardinolu, jis rūpindavosi sporto vystymu varginguose kvartaluose ir skatindavo, kad dalis populiariose varžybose gautų pajamų būtų skiriama apleistų vaikų sportiniam lavinimui, kitoms karitatyvinėms reikmėms.

Minėtose draugiškose Argentinos ir Italijos futbolo rungtynėse už parduotus bilietus surinkti pinigai buvo skirti humanitarinių projektų finansavimui. Tikėtina, kad panašias iniciatyvas palaikys susitikime su Šventuoju Tėvu dalyvavę ne tik abiejų šalių rinktinių žaidėjai, treneriai, futbolo federacijų veikėjai, bet ir visa tarptautinė sporto bendruomenė. Rugpjūčio 13-ąją į Apaštališkųjų rūmų Klementinos priėmimų salę atvykusius futbolininkus pristatė garsiosios „žvaigždės“: Argentinos rinktinės kapitonas Lionelis Mesis (Lionel Messi), dabar žaidžiantis puolėju Ispanijos čempionų Barselonos „FC Barcelona“ komandoje, ir Italijos rinktinės kapitonas vartininkas Džanluidžis Bufonas (Gianluigi Buffon), atstovaujantis savo šalies čempionų Turino „Juventus FC“ komandai. Pradėdamas itališkai ir ispaniškai sakytą kalbą popiežius Pranciškus juokaudamas pastebėjo, kad vykstant rungtynėms jam bus sunku palaikyti daugiau vieną ar kitą rinktinę, ir linkėjo, kad varžybos būtų tikrai draugiškos (rugpjūčio 14 dieną įvykusias rungtynes Romos Olimpiniame stadione laimėjo argentiniečiai santykiu 2:1).

Profesionalumas ir mėgėjiškumas sporte

„Jūs, brangūs žaidėjai, esate labai populiarūs, – pripažino Šventasis Tėvas. – Žmonės jus seka ir jumis domisi ne tik, kai esate futbolo aikštelėje, bet ir už jos ribų. Todėl jums skirta didelė socialinė atsakomybė“. Sporte turi vyrauti svarbiausios vertybės: meistriškumo grožis, dosnumas ir dėkingumas, komandos narių susiklausymas ir veiksmų koordinavimas. Jeigu to pritrūksta, žaidimas praranda savo žavesį ir stiprųjį poveikį, net jeigu ir mylima komanda laimi. Taigi, komandiniame žaidime neturi būti vietos savanaudiškam individualizmui, aiškino popiežius Pranciškus. Jis sakė, kad sporte neturi būti atsisakyta mėgėjiškumo, kuris įgalintų daugiau žmonių įsitraukti į sportinį sąjūdį ir patirti fizinę bei emocinę iškrovą. „Žinoma, nacionalinės ir tarptautinės organizacijos sportą daro profesionalų, ir taip turi būti, tačiau šis profesionalumo pobūdis niekada neturi atmesti pradinio sporto pašaukimo būti mėgėjišku (dilettante). Tai naudinga visai visuomenei ir kuria bendrąjį gėrį“, – nurodė Šventasis Tėvas.

Jis pastebėjo, kad sportininkai natūraliai siekdami meistriškumo aukštumų ir puikių rezultatų ar jau tapę čempionais, visada pirmiausia turi likti žmonėmis su savo pranašumu ar trūkumais, „savo širdimis ir idėjomis, savo troškimais ir problemomis“. Visuomet būdami paprasti žmonės, jie galės tapti tikraisiais humaniškumo skleidėjais visuomenėje. Kreipdamasis į futbolo organizacijų vadovus ir trenerius, popiežius Pranciškus pripažino, kad ši populiariausia sporto šaka (ir daugelis kitų sportinių žaidimų) yra tapusi dideliu bizniu, tačiau niekada neturi prarasti sportui būdingų teisingumo, padorumo savybių ypač ryžtingai kovojant su pasitaikančia diskriminacija (įskaitant rasinį nepakantumą) bei smurto apraiškomis. Tik tada stadionai ir sporto arenos gali tapti žmogiškai praturtinančiomis vietomis, kuriose mielai galėtų lankytis šeimos. Ta proga Šventasis Tėvas prisiminė savo vaikystę, kai su tėvais, broliais ir seserimis eidavo į rungtynes, vykusias Buenos Airių „Gasometro“ stadione, ir konkrečiai 1946 metų futbolo sezoną bei to meto garsų žaidėją Rene Pontonį (Rene Pontoni).

Duoti vertingą pavyzdį jaunimui

Reikia suvokti sportą kaip Dievo dovaną ir vaisingai ugdyti talentus su privaloma pedagogine atsakomybe už jaunimą, pabrėžė popiežius Pranciškus. Jis prisiminė, kaip neseniai su juo apie futbolą šnekėdami vaikai noriai aptarinėjo žinomų žaidėjų charakterio bruožus, gyvenimo būdą ir sakė, kad nori būti panašūs į juos. Dėl to Šventasis Tėvas dar kartą akcentavo futbolininkų (tai, žinoma, tinka ir kitoms sporto šakoms), ypač populiarių „žvaigždžių“ atsakomybę būti gero, doro elgesio pavyzdžiais, pasižymėti gailestingumu ir kitomis svarbiomis vertybėmis, nes į jas stengiasi būti panašūs jauni žmonės. „Tai suvokdami duokite sąžiningumo, pagarbos, altruizmo pavyzdį, – ragino popiežius Pranciškus. – Būkite supratimo ir socialinės santarvės architektai. To mums šiandien labai reikia. Jūs esate atrama daugeliui jaunų žmonių ir tikrų vertybių įkūnijimo realiame gyvenime pavyzdys. Esu įsitikinęs, kad daug gero galite padaryti jaunimui“. Baigdamas pokalbį Šventasis Tėvas užtikrino, jog meldžiasi už sportininkus, kad jie garbingai realizuotų savo kilnųjį pašaukimą, ir prašė jiems Viešpaties palaimos ir Švč. Mergelės Marijos globos. „Aš prašau, kad melstumėtės ir už mane, kad gebėčiau garbingai ir drąsiai sužaisti toje aikštėje, kurią man skyrė Dievas dėl mūsų visų gerovės“, – teigė su būdingu atvirumu Šventasis Tėvas.

Po audiencijos spaudos konferencijoje Argentinos ir Italijos futbolo rinktinių kapitonai L. Mesis ir D. Bufonas dalijosi įspūdžiais, pabrėždami, jog tai buvo ypatingas ir neužmirštamas jų gyvenimo įvykis. L. Mesis, kuris dėl ankščiau gautos traumos rungtynėse nežaidė, sakė, jog geriausias būdas atsiliepti į popiežiaus Pranciškaus prasmingus palinkėjimus yra pateikti savo „fanams“ sąžiningo ir gražaus žaidimo pavyzdį su atitinkamu kasdienio gyvenimo liudijimu. Anot jo, tai ypač svarbu dabartinės moralinės krizės akivaizdoje, kada garbingumas ir kitos vertybės yra „fundamentalūs dalykai siekiant būti geresniu asmeniu“. Tai stebėdami ir šeimų tėvai auklėdami savo vaikus galės nurodyti jiems mėgstamos sporto „žvaigždės“ gyvenimo liudijimo pavyzdį. D. Bufonas, kuris Šventajam Tėvui įteikė futbolo kamuolį su visų Italijos rinktinės žaidėjų parašais, sakė, kad popiežiaus Pranciškaus kvietimas išsaugoti sporto mėgėjiškumą yra reikšmingas, nes tada jaunimas ir vaikai greičiau priartinami prie sporto, persiima būdinga žaidimo aistra, neturinčia nieko bendro su bizniu. Garsusis vartininkas paminėjo, kad Šventojo Tėvo kvietimas melstis už jį patvirtina jo tikrą žmogiškumą ir nuolankumą.

„Žvaigždės“ pristatė mokyklų projektą

„Su šiuo Popiežiumi yra lengviau tapti geresniam, nes jis parodo kelią, sušildo širdį, sujaudina sielą ir viską, ką jis siūlo bandai daryti savo gyvenime“, – sakė D. Bufonas. Audiencijoje dalyvavęs Italijos futbolo rinktinės treneris Čezare Prandelis (Cesare Prandelli) kalbėjo, kad jį ypač sujaudino Šventojo Tėvo iškeltos žaidimo grožio, dosnumo ir komandinio solidarumo siekiant bendro tikslo vertybės, nes apie tai nuolat kalbama treniruotėse. Č. Prandelis pastebėjo, jog kalbėdamas su popiežiumi Pranciškumi norėjo pakviesti, kad jis atvyktų į rungtynes Romos Olimpiniame stadione, bet Šventasis Tėvas tarsi nujausdamas šį kvietimą, paaiškino, jog Vatikano saugumo tarnyba jam ir taip priekaištauja dėl disciplinos stokos ir kad netikėtas vizitas į stadioną sukeltų daug rūpesčių. Vatikano susitikime buvęs Argentinos futbolo asociacijos pirmininkas Chulijas Umbertas Grondona (Julio Humberto Grondona) žurnalistams kalbėjo, kad prašė popiežiaus Pranciškaus palaiminti Argentinos futbolą, kad šalies stadionuose vyrautų taikos, draugiškumo ir brolybės atmosfera kaip Šventojo Tėvo laikais ir kad tuo žaidimu galėtų džiaugtis į varžybas atėjusios šeimos.

Spaudos konferencijoje žurnalistai, atkreipdami dėmesį į artėjantį 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą Brazilijoje, pajuokavo, kad Šventasis Tėvas gal padarys stebuklą, kad finale žaistų būtent Argentinos ir Italijos rinktinės. Atsiliepdamas į tai, D. Bufonas pastebėjo: „Tam, kad pasiektume finalą, mūsų laukia sunkus darbas. O popiežius Pranciškus jeigu ir daro stebuklus, tai jie skirti svarbesniems dalykams“. Tarsi patvirtindami, kad be futbolo yra ir kitų rimtų dalykų, D. Bufonas kartu su L. Mesiu rugpjūčio 13 dieną Vatikane kompiuterio „pelės“ paspaudimu atidarė Popiežiškosios mokslų akademijos inicijuotą projektą sukurti specialią interneto svetainę, kuri burtų pasaulio švietimo įstaigas ir skatintų jų tarpusavio solidarumą. Akademijos kancleris vyskupas Sančesas Zorondas (Sanchez Sorondo), kuris irgi kilęs iš Argentinos, sakė, kad nauja svetainė www.scholaoccurentes.com, veikianti ispanų, portugalų, italų ir anglų kalbomis, turi skatinti jaunų žmonių, kaip sąmoningų pasaulio piliečių, ugdymą, kad jie didžiuotųsi savo tautine kultūra ir dalintųsi dvasiniais turtais su kitais. Naujo katalikiško „Pasaulio mokyklų susitikimo tinklo“ projekto ištakos yra Buenos Airių arkivyskupijoje, kai jai vadovaudamas dabartinis popiežius Pranciškus parėmė tenykščius „Escuela de Vecinos“ („Kaimynystės mokykla“) ir „Escuelas Hermanas“ („Mokyklos seserys“) projektus. Jais bandyta suartinti turtingų ir vargingų kvartalų mokyklas, kad jos pasidalintų savo rūpesčiais ir ieškotų bendrų sprendimų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija