„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. rugsėjo 13 d., Nr.9 (166)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Juozo Giedraičio fondo stipendijos Lietuvos moksleiviams

Iš kairės: Jėzuitų gimnazijos plėtros
tarnybos darbuotoja Ramunė Gecaitė,
gimnazijos direktoriaus pavaduotoja
ugdymui Audronė Remeikienė,
Edvardas Šiugžda, Adomo motina Rūta,
Adomas Boruta, Vytautas Balsys

Stipendijos įteiktos Kretingos
Pranciškonų gimnazijos moksleiviams
Augustei Tamašauskaitei,
Deimantei Černiauskaitei
ir Edvinui Grigalauskui

Liepą dviejų Lietuvos katalikiškų mokyklų mokiniai sulaukė jiems skirtų stipendijų iš neseniai įsteigto Juozo Giedraičio vardu pavadinto Lietuvos kaimo moksleivių fondo Tautos fonde (JGF). Šiemet pirmą kartą šis fondas iš savo gautų kuklių aukų paskirstė stipendijas keturiems moksleiviams. Lietuvoje yra sudarytas šio fondo Stipendijų skirstymo komitetas, kurį sudaro Kazys Napoleonas Vitkauskas, Paulius Saudargas, Egidijus Giedraitis, kun. Nerijus Šmerauskas ir Vytautas Balsys (įgaliotas Jono Čeponio). Būtent jie atrinko kandidatus stipendijoms gauti. Stipendija padengia mokslo išlaidas, uniformos kainą ir išlaidas rekolekcijoms. Liepos 11-ąją stipendijos buvo įteiktos Kretingos Pranciškonų gimnazijos moksleiviams Augustei Tamašauskaitei, Deimantei Černiauskaitei ir Edvinui Grigalauskui. Be to, A. Tamašauskaitės referatas buvo išrinktas geriausiu. Liepos 16 dieną stipendija buvo įteikta Kauno Jėzuitų gimnazijos moksleiviui Adomui Borutai.

Stipendijų įteikimo ceremonija prasidėjo Lietuvos valstybės himnu, po to žodį apie J. Giedraičio fondą bei jo skiriamos stipendijos moksleiviams reikšmę tarė JGF administratorius Jonas Vainius iš Čikagos. Ten yra įsikūręs pats fondas. Dar vėliau sekė įdomios ir įspūdingos Juozo Giedraičio biografijos pristatymas, buvo parodytos skaidrės iš išeivijos ir paties J. Giedraičio gyvenimo. Šis žmogus, nuoširdžiai atsidavęs lietuvybei ir krikščionybei, didžiąją gyvenimo dalį būrė tautiečius išeivijoje, JAV. Jo pastangomis vaisingai dirbo jo vadovaujamas Tautos fondas. Paskiau kandidatams buvo įteikti stipendijos pažymėjimai. Kaune moksleiviui Adomui Borutai stipendijos pažymėjimą įteikė Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio štabo viršininkas Vytautas Balsys ir laikraščio „XXI amžius“ vyr. redaktorius Edvardas Šiugžda. Ceremonijoje, be fondo administratoriaus J. Vainiaus ir kitų minėtų asmenų, dalyvavo mokyklos direktoriaus pavaduotoja Audronė Remeikienė ir Adomo motina Rūta bei gimnazijos plėtros tarnybos darbuotoja Ramunė Gecaitė. Stipendijos įteikimo ceremonijos pabaigoje buvo parodytas naujas filmas apie pirmojo Lietuvos Respublikos prezidento Aleksandro Stulginskio gyvenimą, šio politiko reikšmę Lietuvai, jo paliktus pėdsakus tolimoje Rusijoje, sunkų tragizmo persmelktą likimą okupuotoje Lietuvoje. Dar buvo parodytas filmas apie tarptautines karines pratybas BALTOPS, vykusias kaip tik tuo metu Baltijos jūroje. Pratybose dalyvavo ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų aprūpinimo laivas „Jotvingis“.

XXI

P. S. Beje, esant gyvam Juozui Giedraičiui, ir „XXI amžius“ iš Tautos Fondo gaudavo didoką paramą leidybai, iki 5000–7000 dolerių. Tačiau viskas pasikeitė jam mirus ir dabar, gaunant mažiau nei dešimtadalį tos sumos, laikraščio išlikimas „pakibęs ant plauko“ – gaunama parama padengia tik 2–3 puslapių visos laikraščio leidybos išlaidas (per metus išleidžiame 800 puslapių, o anksčiau, prieš 5 metus, net 1600). Gauname žymiai mažesnę paramą ir iš kito katalikiško išeivijos fondo. Tai dar labiau sunkina mūsų išlikimą. Tad esame dėkingi a.a. J. Giedraičiui už jo krikščionišką ir tautinį supratimą bei palankumą pagelbėti Lietuvos krikščioniškos minties laikraščiui. Teilsisi jis Viešpaties ramybėje. Liūdna, kad šiemet į amžinybę išėjo ir J. Giedraičio našlė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija