„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. lapkričio 20 d., Nr.11 (192)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

JAV lietuvaičiai nusifotografavo su Popiežiumi

Enija Davidonytė
su popiežiumi Pranciškumi

Kai popiežius Pranciškus lankėsi Jungtinių Amerikos Valstijų sostinėje Vašingtone, grupė lietuvių vaikų ėjo su juo susitikti prie Vatikano ambasados ir pateko į visas Amerikos televizijas, nes Popiežius kaip tikra roko žvaigždė ramiausiai sutiko fotografuotis su visais lietuviukais.

Su popiežiumi Pranciškumi įsiamžino Kristupas Vorobjovas ir dar dvi mergaitės – Enija Davidonytė ir Aistė Orentas. Visi šie vaikai lanko sutvirtinimo sakramento klasę Vašingtono Kristijono Donelaičio lituanistinėje mokykloje.

Nors pagal protokolą su Popiežiumi fotografuotis negalima, atrodo, kad bent jau vaikams Šventasis Tėvas padarė išimtį. Jis rado laiko trumpam sustoti, pasišnekučiuoti, apsikabinti ir nusifotografuoti keliems unikaliems kadrams, rašo fox5dc.com.


Dėmesys pašvęstojo gyvenimo jaunatviškumui

Mindaugas Buika

Popiežių Pranciškų džiugiai
sveikina jaunieji pašvęstojo
gyvenimo susitikimo dalyviai,
į Romą atvykę iš viso pasaulio
AFP nuotrauka

Palaipsniui į pabaigą einančiais, didelę atgaivą visiems davusiais Pašvęstojo gyvenimo metais (jie bus iškilmingai užbaigti 2016-ųjų vasario 2 dieną, vykstant Viešpaties pasiaukojimo šventei) didelis dėmesys buvo skiriamas ir jauniesiems vienuolijų nariams bei narėms. Dvasinių pašaukimų problema išlieka labai aktuali, ypač Vakarų Europoje ir Šiaurės Amerikoje, – materialinės gerovės (ir dvasinio skurdo) regionuose. Pagrindinis renginys Romoje buvo rugsėjo 15–19 dienomis vykęs jaunų vienuolystę pasirinkusių vyrų ir moterų susitikimas. Jame dalyvavo apie 5 tūkstančius jaunųjų vienuolijų narių iš viso pasaulio, kurie ypač džiaugėsi popiežiaus Pranciškaus jiems suteikta audiencija.


Pasiruošimas ministrantų, adoruotojų ir giedotojų stovyklai

Grupė stovyklos vadovų Liškiavoje

Atrodo, dar vis girdisi Vilkaviškio vyskupijos ministrantų, adoruotojų ir giedotojų stovyklos aidas, tačiau vadovų komanda jau kuria naujus planus. Stovyklaujame jau 14 metų, kiekvieną vasarą suburdami patį aktyviausią Vilkaviškio vyskupijos parapijų jaunimą, dovanodami jiems įsimintiną bendrystės su Dievu ir bendraminčiais laiką.

Spalio 10–11 dienomis Liškiavoje vyko pirmasis šiai stovyklai planuoti skirtas susitikimas. Visą savaitgalį trukusį seminarą vadovai pradėjo atsigaivindami puodeliu kavos, pasidalydami savo kasdienybe: džiaugsmais ir rūpesčiais. Vėliau, pasiskirstę į dvi komandas, prisiminė ir konkrečiai įvardijo, kas pavyko stovykloje, o ką reikėtų keisti, tobulinti, peržvelgė stovyklautojų pastabas bei pasiūlymus. Galiausiai aptarta kitų metų stovyklos tema: ji, atsižvelgiant į Bažnyčioje planuojamus švęsti Gailestingumo metus, taip pat skirta Gailestingumo slėpiniui apmąstyti.


Garsūs dailininkai kvietė vaikus kurti kartu

Vaikų knygų autorius
ir iliustratorius
Kęstutis Kasparavičius kartu
su vaikais „statė“ skraidančių
knygų ir raidžių miestą

Vieną rudens dieną į Smėlynės biblioteką (Smėlynės g. 49) atvyko keletas žinomų ir įdomių svečių: knygų iliustruotoja, dailininkė bei grafikė Sigutė Chlebinskaitė, vaikų knygų autorius, iliustratorius Kęstutis Kasparavičius bei dailininkė Vanda Padimanskaitė. Ši nemažą gerbėjų ratą turinti menininkų kompanija kelioms valandoms įkūrė bibliotekoje kūrybinę studiją – „Tu gali sukurti knygą“. Čia tądien padirbėti sėkmė nusišypsojo „Senvagės“ pagrindinės mokyklos pradinukams.

Susitikimas buvo džiugus ir įkvepiantis kūrybai. Tik įėjusius mokinius svečiai pasitiko su dovanomis – dalino, kaip patys sakė, „dar tikresnius už tikruosius knygų šalies piliečių pasus“, kuriuos vaikai turėjo užpildyti. Tuomet įvyko improvizuotas kūrybinių dirbtuvių atidarymo koncertas. Kęstučiui diriguojant, o Sigutei verčiant trimatės knygos lapus, mokiniai ne skaitė, o sudainavo abėcėlę.


Miežiškių pagrindinei mokyklai – 130

Mokyklos bendruomenės
eisena miestelio gatvėmis

Miežiškių pagrindinė mokykla paminėjo gražią sukaktį. Nuvilnijo spalvinga, džiaugsminga, linksma šventinė savaitė. Kiekvieną darbo diena pradėta nuotaikinga mokyklos daina. Puošėme mokyklą, kūrėme tortus, skirtus gimtadieniui, vaikai dalijosi mintimis apie mokyklą, dainavo įvairias dainas. Penktadienį mokiniams buvo įteiktos nominacijos, dovanėlės, suvalgytas didžiulis mokyklos gimtadienio tortas.

Įspūdingas buvo spalio 21-osios trečiadienis – sulaukta garbingų svečių. Atvyko Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis ir Lietuvos šaškių federacijos pirmininkas, ūkininkas, mecenatas, politikas, mažųjų Lietuvos kultūros sostinių projekto sumanytojas Ramūnas Karbauskis. Vyko šaškių simultanas. Šaškių čempionas iš karto žaidė su 35 Miežiškių mokyklos mokiniais. Juos žavėjo R. Karbauskio paprastumas, nuoširdumas, jo rankos paspaudimas partijos pradžioje ir pabaigoje. Džiaugiamės, kad aštuntokei Gustinai Diržytei pavyko sužaisti lygiosiomis.


Jaunimas tvarkė apleistas kapines

„Kaip kūnas be dvasios yra miręs, taip ir tikėjimas be darbų negyvas“

(Jok 2, 23)

Žvakučių akcija „Sielų upė“ Kaune

 

Kauno Švč. Jėzaus Širdies parapijos jaunimas spalio 31-osios, šeštadienio, vakarą užuot šventęs Heloviną pasirinko tvarkyti apleistas Šančių kapavietes. Nors tada daugelis jaunuolių traukė gąsdinti Kauno miesto, šančiškiai nusprendė to atsisakyti ir krikščioniškai pažiūrėti į šią dieną – juk lapkričio 1-osios išvakarėse turėtų labiau rūpėti, kad ne tik kiekvieno iš artimųjų, bet ir visų kapinėse palaidotųjų kapai būtų sutvarkyti. Jie nusipirko žvakučių ir, pasiėmę visus darbui reikalingus įrankius, patraukė į senąsias Šančių kapines A. Juozapavičiaus prospekte, kur daug kapų, kuriuos jau daug metų niekas neaplanko. Taigi Šančių parapijos jaunimas kibo į darbą. Devyni žmonės sutvarkė beveik 100 apleistų kapų...

Vėliau sušalę ir šiek tiek išalkę patraukė į parapijos salę kepti picų. „Buvome viena didelė šeima, kuri, atlikusi svarbų darbą, mėgavosi maisto gaminimu ir tiesiog buvimu drauge. Kai picos iškepė, sėdome prie taip mėgstamų stalo žaidimų. Buvo gera ir smagu, ir niekas nepastebėjo, kai laikrodžio rodyklė rodė jau po 23 valandos. Džiugu, kad Šančiuose yra tokio šaunaus, kilnaus ir veržlaus jaunimo, mokančio pasirinkti gėrį ir juo dalytis su kitais!“ – teigė viena iš kapų tvarkytojų Agnė.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija