„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2016 m. balandžio 8 d., Nr.4 (197)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Pavasario pradžios šventė

Liolių pagrindinės mokyklos mokiniai, jų tėvai, mokytojai, Liolių socialinės globos namų gyventojai ir darbuotojai, Dienos užimtumo centro lankytojai ir kiti svečiai pavasarį pasitiko džiugiu ir jaukiu šurmuliu, nes čia vyko pavasario pražios šventė „Gurgu gurgu į Kaziuko turgų“. Jos organizatorė ir vedėja Liolių pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui ir lietuvių kalbos mokytoja Lina Dzimidienė kartu su 7–10 klasių mokiniais, pradėję šventę daina-žaidimu „Graži mūsų šeimynėlė“, priminė visiems šventės dalyviams tautos tradicijas ir papročius, dainavo, šoko, deklamavo, supažindino su senaisiais amatais bei svarbiausiomis kovo mėnesio šventėmis, sveikino atbundančią gamtą ir mylimą tėvynę Lietuvą su jos 26-uoju gimtadieniu.

Parapijos klebonas kun. Remigijus Katilius ir seniūnas Vytautas Mikalauskas sveikino su nepriklausomos Lietuvos gimtadieniu. Meninę programą pradėjo ir džiaugsmingą nuotaiką padovanojo patys mažiausi mokyklos vaikai – ikimokyklinukai (auklėtoja – Irma Burneckienė) ir priešmokyklinės ugdymo grupės vaikai (pedagogė – Eugenija Garbačiauskienė). 1 klasės mokinė Aušrinė Urbelytė deklamavo eilėraštį „Tai pavasarėlis“, o jos klasės draugė Goda Jankauskaitė – eilėraštį apie nykštuką (mokytoja – Aušra Baltrušaitienė). Lietuvių liaudies daineles „Pamačiau kukutį“, „Padarė žvirblelis“ ir šokį „Šyvis“ savo gimtinei ir pavasariui skyrė 1–4 klasių mokiniai (mokytoja – Laima Lapinskienė). Rajono pradinių klasių meninio skaitymo konkurso II vietos laimėtoja antrokė Inesa Samuilytė dovanojo eilėraštį nugalėtoją ,,Ežiukas“, o ketvirtos klasės mokinė Ieva Samuilytė (mokytoja – Jūratė Bialaglovienė) atskleidė paslaptį ,,Kur vaikus zuikienė slepia?“ Trečios klasės mokinė Vakarė Rotmanaitė (mokytoja – Dalia Savickienė) deklamavo eilėraštį „Velykė“. Kad protėvių tradicijos nebūtų pamirštos, 5–9 klasių mokiniai žaidė senovinius lietuvių liaudies žaidimus, o į šventę atvykusios viešnios, nepamiršusios tradicijų, senųjų amatų, perdavė savo patirtį jaunajai kartai. Jos mokė, kaip reikia verbas rišti, audeklus austi, vilnas verpti, veltinius velti, žvakeles lipdyti, gražiausius mezginius nerti. Mokyklos direktorius Albertas Pumputis ir renginio vedėja Lina Dzimidienė mokyklos bendruomenės vardu dėkojo Vincentai Adomaitienei už audeklus, Tatjanai Ralienei, Irenai Šimkuvienei – už mezginius, Rūtai Mečionienei – už veltinius, Liolių miestelio bendruomenės pirmininkei Dianai Strelkauskienei – už žvakes, Stanislavai Urbutienei – už mokymą verpti, mokytojoms Eugenijai Garbačiauskienei – už verbas, Jolantai Meškauskienei – už keramikos dirbinius, Aidai Ralovecienei – už margučius, socialinei pedagogei Ritai Tamošaitienei – už pagalbą organizuojant šventę. Viešnios buvo apdovanotos puodeliais. Šventės vedėjai pakvietė visus į mokyklos sporto salę. Čia vyko Kaziuko mugė. Joje kvepėjo pyragais ir riestainiais, visus pasitiko liaudiškos muzikos garsai. Mugėje skardeno jaunųjų prekybininkų balsai, raginantys pirkti pačią geriausią prekę. Įvairiausi gražiausi darbeliai glostė akis ir džiugino Kaziuko mugės lankytojų širdis. Čia pirkėjai galėjo įsigyti rankų darbo tautodailės dirbinių, įvairiausių suvenyrų. Prekiauta popieriaus, vaško gaminiais, nėriniais, papuošalais iš karoliukų ir vilnos. Smaližiai galėjo įsigyti įvairiausių skanėstų: spurgų, vaflių, pyragų, sausainių, o azarto ištroškę galėjo dalyvauti loterijoje. Niekas iš Kaziuko mugės negrįžo be pyragų, malonių smulkmenų ir geros nuotaikos.

Vėliau visi skubėjo į Liolių kultūros namus. Čia vyko Tytuvėnų kultūros centro, gimnazijos ir meno skyriaus kolektyvų koncertas, skirtas 26-osioms Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinėms. Šis gražus renginys pakylėjo visus iš kasdienybės, subūrė gausią mokyklos ir miestelio bendruomenių šeimą, ugdė mokinių pilietiškumą, patriotiškumą, dovanojo gerą nuotaiką.

Jolanta Venckienė,
Kelmės rajono Liolių pagrindinės mokyklos mokytoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija