„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2016 m. balandžio 8 d., Nr.4 (197)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Premjero sode – mokinių dovanotas inkilas

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje kovo 30-ąją šurmuliavo jaunimas – čia vyko jau tradicija tapusio Pasaulinei Žemės dienai skirto nacionalinio konkurso „Mano pasaulis – darniai Lietuvai“ finalas.

Nacionaliniu konkursu, nuvilnijančiu per daugybę Lietuvos mokyklų, siekiama skleisti darnaus vystymosi vertybes, plėtoti žinias apie darnios plėtros koncepciją, lietuvių tautinį, kultūrinį paveldą ir stiprinti moksleivių, universitetinės bendruomenės ryšius ir bendradarbiavimą, tikimasi ugdyti vaikų ir jaunimo etnokultūrinį, tautinį, pilietinį ir ekologinį sąmoningumą, prisiimti atsakomybę už savo veiksmus, formuoti atsakingą ir rūpestingą jaunimo požiūrį į aplinką, gimtosios šalies plėtrą, aktyvinti jaunimą ir kitus bendruomenės narius gerbti aplinką, kurioje gyvename, didžiuotis sukauptu paveldu ir skatinti dirbti vardan Tėvynės.

Aleksandro Stulginskio universiteto su partneriais rengiamas konkursas Lietuvos moksleiviams organizuojamas 14-ąjį kartą. Šiemet renginį globojo Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, todėl finalinės konkurso varžytuvės 7 šalies mokyklas subūrė į didingą Valdovų rūmų menę.

Atsidėkodami konkurso globėjui, jo dalyviai ir organizatoriai prisiminimui įteikė pavasario akcentą – inkilą sugrįžtantiems pavasario šaukliams. Gavęs šią dovaną Premjeras juokavo, jog prieš keletą dienų su žmona Turniškėse tvarkydamiesi aplinką ir žiūrėdami į seną inkilą pagalvojo, kad pats laikas būtų įsigyti naują. „Tačiau jūs tuo jau pasirūpinote“, – juokavo Vyriausybės vadovas.

Premjeras pasidžiaugė, kad tokie konkursai jaunimui kaip „Mano pasaulis – darniai Lietuvai“ padeda įgyvendinti aukščiausio lygio forumuose nubrėžtus tikslus, ugdyti etnokultūrinį, pilietinį ir ekologinį sąmoningumą, formuoti atsakingą požiūrį į aplinką bei šalies ateitį.

„Esame atsakingi ne tik už savo, bet ir už visos Lietuvos ateitį. Organizuodami konkursą keliame esminį klausimą – kaip kiekvienas iš mūsų savo darbais ir žiniomis gali prisidėti prie to, kad Lietuva Pasaulyje atrodytų kaip darni valstybė, kurioje gera gyventi“, – sakė Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius Antanas Maziliauskas.

Dėl laimėtojo titulo LDK Valdovų rūmuose atkakliai rungėsi 7 konkurso finalininkės: Kauno Juozo Grušo meno, Raseinių r. Nemakščių Martyno Mažvydo, Rietavo Lauryno Ivinskio, Anykščių r. Troškūnų Kazio Inčiūros, Kauno Rokų, Kaišiadorių Algirdo Brazausko, Kauno „Varpo“ gimnazijų moksleivių komandos. Po įtemptos kovos paaiškėjo, kad penktajame nacionaliniame konkurse „Mano pasaulis – darniai Lietuvai“ stipriausi buvo kauniečiai. Pirmą vietą iškovojo Kauno Rokų gimnazijos komanda. Antrą vietą pelnė „Varpo“, trečią – Juozo Grušo meno gimnazija. Konkurse dalyvavo 34 bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo mokyklų komandos iš visos Lietuvos.

Laura Žemaitienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija