„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2018 m. sausio 12 d., Nr.1 (218)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Baigėsi susitikimas Bazelyje

Grupė susitikimo dalyvių
Nuotrauka iš Taize.fr

Kalba Taizé ekumeninės bendruomenės
prioras brolis Aloyzas

„Europos jaunimas po metų susitiks Madride“, – pranešė Taizé ekumeninės bendruomenės prioras brolis Aloyzas (Alois), uždarydamas Šveicarijos Bazelio mieste penkias dienas trukusį naujametinį Europos jaunimo susitikimą. Gruodžio 29 – sausio 1 dienomis tris šalis – Šveicariją, Vokietiją ir Prancūziją – jungusiame mieste vykusiame susitikime dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių. Uždarydamas naujametinį susitikimą Taizé prioras pakvietė jaunimą ir į kitus šiais metais numatytus susitikimus – Pasitikėjimo piligrimystės etapus, kurie vyks Lvove, Honkonge ir Grace.

Kalbėdamas apie jaunimo susitikimų tradiciją, kuriai šiais metais sukaks 40 metų, brolis Aloyzas sakė, kad esminis jos bruožas yra tas, kad susitikimai vis kitoje vietoje yra pasitikėjimo piligrimystės per pasaulį etapai, o dalyvaujantis jaunimas meldžiasi už taiką tarp tautų ir susitaikymą tarp žmonių. Šis aspektas, būdingas visai piligrimystei, vyravo ir Bazelio susitikime. Apie taiką ir susitaikymą buvo ne tik kalbama, ši tema ne tik vyravo pasisakymuose ir meditacijose, bet visų pirma už tai buvo meldžiamasi. Taika ir susitaikymas – ne susitikimui iš anksto nukaltas šūkis, ne retorinė figūra, bet vertybės, kurias jauni žmonės supranta ir brangina. Ištisas valandas jauni žmonės praleido maldoje.

Nors Bazelio susitikimo dalyvių dauguma buvo jauni europiečiai, visų pirma jaunimas iš Vidurio ir Rytų Europos šalių, tačiau susitikimų tematika ir maldos akiratis aprėpė visą pasaulį, ypač tas šalis ir situacijas, kuriose šiandien labiausiai reikia melstis už taiką. Visų pirma melstasi už taiką Artimuosius Rytuose ir Afrikoje, pirmiausia Pietų Sudane. „Kai kam gali atrodyti, kad tos šalys yra kažkur toli. Tačiau iš tiesų, jos stovi prie mūsų durų ir į jas beldžiasi“, – sakė brolis Aloyzas. Pasak Taizé prioro, labai apčiuopiama, kasdieninė šių problemų išraiška yra iš tų šalių bėgantys ir mūsų šalyse prieglobsčio prašantys migrantai. Migracija – sudėtinga problema ir ją spręsti nelengva. Tačiau baimė ir užsidarymas – ne sprendimas. Brolis Aloyzas paragino Bazelio susitikimo dalyvius (kiekvieną asmeniškai) užmegzti asmenį kontaktą su vienu migrantu. Tai nebūtinai turi reikšti, jog turime prisiimti atsakomybę už jo išlaikymą ir materialinį aprūpinimą. Tačiau įsiklausykime į jo istoriją, paimkime į širdį jo problemas, jis tetampa mūsų maldos objektu. Reikia tokio asmeninio santykio, nes nesuprasime, kas yra šis iššūkis ir kokie jo mastai.

Vienas svarbus šio jaunimo susitikimo bruožas buvo ekumenizmas – ne tik kaip į krikščionių vienybę vedantis kelias, kuriuo visi nori eiti, ne tik kaip malda už krikščionių vienybę, bet praktinė ir buitinė ekumenizmo patirtis, kurią jaunimui padėjo išgyventi Bazelio krikščioniškų bendruomenių gyvenimo kasdienybės pamatymas. Bazelyje vykusio naujametinio susitikimo dalyvius priėmė maždaug du šimtai šiame Šveicarijos mieste veikiančių krikščionių – katalikų ir liuteronų, reformatų ir kitų protestantų – bendruomenių ir parapijų. Kai kuriems susitikimo dalyviams tos kelios dienos buvo pirma galimybė asmeniškai pamatyti kitų krikščionių konfesijų kasdienybę.

Beje, į Taizé brolių kvietimą jauniems žmonėms iš Europos šalių bendrystėje ir maldoje išgyventi Naujuosius metus atsiliepė Kauno arkivyskupijos jaunieji piligrimai. Jie į kelionę vyko dviem autobusais. Iš viso susitikime dalyvavo 250 lietuvių.

Kasdien vykę teminiai susitikimai padėjo įžvelgti, kaip atrasti Evangelijos džiaugsmą savo aplinkoje ir kaip juo dalytis su kitais. Jauniems žmonėms ypač svarbus paprastumas, kurį dovanojo Taizé bendruomenės broliai, savanoriai bei į savo namus priėmusios šeimos. Išgyventa bendrystė kartu dirbant, meldžiantis ir diskutuojant vienijo skirtingų tautų žmones ir leido žvelgti giliau – visi esame mylimi Dievo vaikai.

Pagal Vatikano radiją  ir Jono Pauliaus II piligrimų centro informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija