Atnaujintas 2001 m. spalio 3 d.
Nr.74
(983)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Gimtas kraštas
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Nauji darbai vitražo simpoziume

Sėkminga tradicija rudens pradžioje tapo stiklo ir vitražo dailininkus Vilniuje suburiantys tarptautiniai vitražo simpoziumai "1+1". Šių simpoziumų priešistorė siekia 1990-uosius metus, kai Dailininkų sąjungos ir Dailės kombinato bazėje buvo suorganizuotas pirmasis tarptautinis vitražo simpoziumas bei teorinė konferencija, sutelkusi stiklo dailininkus iš Rumunijos, Rusijos, Suomijos, Latvijos ir Lietuvos. Šio renginio iniciatoriaus vitražisto Algirdo Dovydėno dėka tarptautiniai simpoziumai buvo atnaujinti 1999-aisiais. Remiami Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo, jie jau trečius metus iš eilės vyksta Vilniaus dailės akademijoje.
1999-2001 metais vitražo simpoziumuose užsimezgę edukaciniai kontaktai ryškiai atsiskleidė per teorijos seminarus, kada lietuvių vitražistai galėjo susipažinti su Poznanės aukštosios taikomosios dailės mokyklos dėstytojų kūryba, senųjų vitražų konservavimu bei restauravimu Krokuvoje, stiklo meno dėstymo specifika Latvijos dailės akademijoje, Edinburgo meno koledže bei Saterlendo universitete, turinčiame architektūrinio stiklo katedrą, didelį meninio stiklo kūrimo centrą bei stiklo galeriją. Teorinių konferencijų pranešimuose buvo aptartos ir lietuvių vitražo (Vilniuje) bei dekoratyviojo stiklo (Kaune) mokyklos, nagrinėti lietuvių vitražo raidos bei monumentaliosios dailės palikimo klausimai, svečiams išsamiai pristatyta lietuvių dailininkų A.Dovydėno, B.Bružo, I.Meidaus, E.Valiūtės, G.Dumčiaus, E.Markūno bei kitų autorių personalinė kūryba. Simpoziumuose sukurti ir praktiniai, architektūrai skirti vitražo darbai. 1990 ir 1999 metais užsienio bei lietuvių dailininkai autorinėmis stiklo plaketėmis papuošė Vilniaus Pylimo poliklinikos fojė langus. 2000-aisiais VDA vitražo dėstytojai, jų studentai bei dailininkės iš Škotijos (K.Henderson, A.O'Neill) ir Latvijos (S.Utanė, B.Gulbė) vitražais dekoravo Pasvalio M.Katiliškio biblioteką.
Šių metų simpoziumo praktiniu uždaviniu tapo sudėtingas ir atsakingas objektas - istorinė Troškūnų bažnyčia, simpoziumo dalyviams skyrusi paramą ir patikėjusi tris didelius arkinius langus.



Šv.Antanas (vitražo Troškūnų Švč.Trejybės bažnyčioje fragmentas). Autorius Bronius Bružas
Broniaus BRUŽO nuotrauka


Murti - Bingo tablečių veikimo metas ir nūdiena

Nobelio premijos laureato Česlavo Milošo sodybos svirnas Šateiniuose (Kėdainių r.) atstatytas, tvarkingas, švarus, skleidžiantis jaukumą. Drįsčiau teigti - ir didžiojo poeto aurą. Kieme - keletas dėmesį kaustančių įspūdingų medžio skulptūrų. Ne šiaip sau Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos eilinė sueiga įvyko kaip tik čia. Nobelio laureatas brangus ir lenkams, ir lietuviams. Č.Milošas niekada nebuvo abejingas savo gimtinei ir Lietuvai apskritai. Poeto vardą minėjo ne vienas sueigos dalyvis ar svečias. Renginio organizatorius - Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos pirmininkas jonavietis Kostas Fedaravičius. Šių eilučių autoriui teko pakalbėti apie Kėdainių garbės piliečio Č.Milošo požiūrį į kūrybą ir poeziją.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija