Atnaujintas 2001 m. spalio 3 d.
Nr.74
(983)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Gimtas kraštas
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Iš kur toks optimizmas?

Tarptautinis valiutos fondas pasaulio ekonomikos apžvalgoje pažymėjo, kad per artimuosius dvejus metus Lietuvos bendrasis vidaus produktas kils mažiausiai iš visų Baltijos valstybių. Tačiau prezidentas V.Adamkus grįžo iš kelionės į Airiją kupinas rožinio optimizmo. Prezidentas pareiškė, kad jau po kelerių metų Lietuva taps tokia pat klestinčia šalimi, kokia tapo Airija, sugebėjusi per keletą metų pasiekti didžiulių ekonominių laimėjimų. Aišku, Prezidento optimizmas - gal ir geras reiškinys, tačiau visiškai nežinia, kuo jis paremtas. Neaiškus ir V.Adamkaus išreikštas pageidavimas imtis neatidėliotinų žemės ūkio reformų ir žymiai sumažinti žemės ūkyje dirbančių žmonių skaičių. Anot Prezidento, žemdirbių Lietuvoje turės sumažėti net dviem trečdaliais, o tam reikės nepopuliarių valdžios sprendimų.



JAV LB švenčia 50-metį

1951 m. lapkričio 18 d. Niujorke buvo įkurta JAV lietuvių bendruomenė (LB). Iškilmėse paskelbtas JAV LB Aktas, kuriame Amerikoje gyvenantys lietuviai deklaravo "... tautinį solidarumą JAV lietuvių bendruomenėje".



Sovietinis paveldas - didžiausia problema

Lietuvą ir Lenkiją diplomatinių santykių atkūrimo dešimtmečio proga pasveikino JAV prezidentas Džordžas Bušas. Tai suteikia tam tikrų vilčių, kad Vašingtono pozicija Lietuvos atžvilgiu, ypač dėl stojimo į NATO, yra palanki. Neseniai apie Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes prakalbo ir Rusijos prezidentas V.Putinas. Jis netgi pareiškė, kad Maskva gerbia Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybę, o siekdamos tapti NATO narėmis, šios valstybės stengiasi dar kartą patvirtinti savo savarankiškumą. Pasaulio apžvalgininkai atkreipė dėmesį į V.Putino žodžius, kad "galų gale - tai jų pasirinkimas". Dar daugiau. V.Putinui viešint Suomijoje, šios valstybės, nesirengiančios stoti į Aljansą, prezidentė Tarja Halonen tvirtai pareiškė savo svečiui iš Maskvos, jog Baltijos valstybės vis tiek taps NATO narėmis. Pasak T.Halonen, klausimas yra tik tas, kada tai atsitiks.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija