Atnaujintas 2001 m. spalio 3 d.
Nr.74
(983)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Gimtas kraštas
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

JAV LB švenčia 50-metį

1951 m. lapkričio 18 d. Niujorke buvo įkurta JAV lietuvių bendruomenė (LB). Iškilmėse paskelbtas JAV LB Aktas, kuriame Amerikoje gyvenantys lietuviai deklaravo "... tautinį solidarumą JAV lietuvių bendruomenėje".
50-oji sukaktis bus paminėta Čikagoje spalio 12-14 dienomis. Minėjimui skirti keturi renginiai: JAV LB XVI Tarybos sesija (spalio 12-13 d.), JAV LB iškilminga akademija ir meninė dalis Jaunimo centre, Padėkos šv.Mišios (spalio 14 d.) Marquette Parko Švč.Mergelės Marijos Gimimo parapijoje ir reprezentacinio berniukų ir jaunuolių choro "Ąžuoliukas" koncertas Maria mokyklos auditorijoje, talpinančioje 1 200 žmonių. Tikime, kad LB darbuotojai iš visų JAV telkinių atvyks į Čikagą paminėti organizacijos gyvenime prasmingos sukakties, o kartu išjudinti visus LB vienetus periferijoje. Šiam minėjimui vadovauja ilgametis LB darbuotojas, žinomas visuomenininkas dr. Petras Kisielius ir jo sudarytas komitetas. Krašto valdybai atstovauja Kultūros tarybos pirmininkė Marija Remienė, atsakinga už choro "Ąžuoliukas" išvyką į JAV.
Dar vienas iškilmių akcentas - spalio 11-14 dienomis rengiama paroda - fotopasakojimas apie lietuvišką bendruomeninį gyvenimą ir šios struktūros veiklą. Bus eksponuojami įvairių renginių plakatų, lankstinukų, fotografijų, laiškų nuorašai, veiklos planai, knygos bei leidiniai, leisti per 50 metų. Bus pristatyta bendroji JAV LB veikla ir veikla pagal atskiras sritis (pavyzdžiui, Kultūros, Švietimo, Socialinės tarybų ir JAV LB indėlis į Lietuvos laisvinimo darbą). Bus įdomu pamatyti jaunimą, kuris dabar jau yra senimas ir nuotraukas tų, kurių nebėra tarp mūsų. Paroda bus atidaryta Jaunimo centre, o vėliau ji keliaus po LB apylinkes.
Jau seniai buvo užuominų apie iškilmes, kurios pažymės šį pasididžiavimo vertą įvykį, tad iš Lietuvos pakviestas didelio dėmesio vertas berniukų ir jaunuolių choras "Ąžuoliukas". Dauguma čia žino, kad "Ąžuoliukas" - ne kažkoks eilinis sambūriukas, bet ir 40 metų veikiantis kolektyvas, pagarsėjęs ne tik Lietuvoje, bet visoje Europoje.
"Ąžuoliukas" atvyksta į Vašingtoną spalio 3 dieną. Pirmasis koncertas įvyks spalio 4-ąją US Holocaust memorial museum, spalio 5 dieną - Ephiphany Church (organizatorė - LB pirmininkė Rita Skučienė); spalio 6-ąją New York Society of Ethical Culture salėje (organizuoja LB pirmininkė Laima Šileikytė-Hood). Spalio 7 dieną "Ąžuoliukas" aplankys savo įkūrėjo Hermano Perelšteino kapą New Jersly ir po pietų surengs religinį koncertą bažnyčioje, spalio 12-ąją koncertuos Cleveland parapijos salėje (organizuoja LB Mylita Nasvytienė); spalio 14 dieną - Čikagoje, Maria aukštesniosios mokyklos auditorijoje (organizuoja Marija Remienė). Spalio 15-21 dienomis "Ąžuoliukas" dalyvaus tarptautiniame festivalyje Utah valstijoje, Salt Lake City mieste. Spalio 20-ąją kartu su kitais chorais dalyvaus grandioziniame baigiamajame 20 chorų koncerte, kurio klausysis 21 tūkst. klausytojų. Spalio 21-29 dienomis koncertai vyks Kanadoje. Šių "Ąžuoliukų" koncertų koordinatorė ir atsakinga už kelionės finansavimą - JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė M.Remienė.

JAV LB 50-čio minėjimo organizacinio komiteto informacija

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija