Atnaujintas 2001 m. spalio 3 d.
Nr.74
(983)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Gimtas kraštas
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Specialiai "XXI amžiui" iš JAV

Laisvo krašto reakcija į terorą

Baisi staigmena, ašaros, maldos, pyktis, ryžtas, mobilizacija

Jei tokia tragedija būtų ištikusi kitus kraštus, jiems būtų lengviau. Kiti kraštai nėra taip ribojami vidaus principų ir idealų, dėl kurių Amerika ne kartą yra nukentėjusi. Tačiau be jų ji būtų paprasta valstybė, ne pasaulio demokratijos vadovė.
Staigmena. Amerikos gyventojai negalėjo patikėti tuo, ką matė ir girdėjo rugsėjo 11-osios rytą. Nesitikėjo, kad nežinomi priešai užpuls svarbius jų šalies centrus. Negalėjo patikėti, kad tai ne koks Holivudo sukurtas filmas apie priešų iš kitų planetų užpuolimą ar kokio pasaulio teroro genijaus planas sunaikinti stipriausią pasaulio kraštą. Tačiau tai buvo gerai organizuotas teroro genijaus darbas, o gal netgi baisus kokio nenormalaus krašto darbas.



O.bin Ladeno "Al-Qaida": ištakos,
islamistinis radikalumas, teroro šaknys

Teroro išpuoliai prieš svarbius JAV civilinius ir karinius objektus bei didžiulis žuvusiųjų skaičius sukrėtė ne tik Ameriką, bet ir visą pasaulį. Amerikiečių tauta per savo išrinktus atstovus kongresmenus ir senatorius suteikė įgaliojimus prezidentui Džordžui Bušui vykdyti atsakomuosius smūgius teroro išpuolių organizatoriams ir pagalbininkams, sunaikinant teroro materialinius, paramos, mokymo šaltinius. Aišku, tą padaryti yra labai sunku, nes teroristai niekada iš anksto neatskleidžia nei savo planų, nei patys pasirodo. Be abejonės, JAV ginkluotosios pajėgos galėjo iškart smogti staigų, netikėtą ir stiprų smūgį teroristus globojančiai šaliai, talibų valdomam Afganistanui, tačiau JAV valdžia pasielgė kitaip: ji siekia surasti tikruosius teroro aktų organizatorius ir koordinatorius, tuo pačiu leisdama pasitraukti daugumai taikių Afganistano piliečių. Įvairių šalių žvalgybų tyrimų duomenys atskleidė, kad teroro išpuolius vykdę asmenys ir jų vadovai bei organizatoriai yra glaudžiai susiję su jau anksčiau kitose šalyse teroro aktus prieš amerikiečius vykdžiusiu Osama bin Ladenu ir jo vadovaujamu teroristinės grupės "Al-Qaida" sudarytu tinklu.



Osama bin Ladenas

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija