Atnaujintas 2001 m. spalio 5 d.
Nr.75
(984)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Darbai
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Aukštaitijoje skamba vargonai

Utenos apskrities miestuose ir miesteliuose šįmet vyksta jau penktasis vargonų muzikos festivalis. Jį surengti, sukviesti atlikėjus, pasirūpinti jų sutikimu, renginių finansavimu, bilietų platinimu sugeba festivalio organizacinis komitetas, kurį sudaro vienintelis žmogus - renginio direktorė ir meno vadovė Zita Lukošiūnienė. Šios iniciatyvios moters bei festivalio rėmėjų pastangomis uteniškiai bei aplinkinių rajonų gyventojai jau išgirdo ir dar girdės vienuolika koncertų, kuriuose dalyvaus žymūs šalies ir užsienio atlikėjai. Su Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio direktore ir meno vadove Zita LUKOŠIŪNIENE kalbėjosi Paulina MACKUTĖ.

Pasakykite, ar vargonų muzikos festivalis reikalingas provincijos miestuose ir miesteliuose? Ar sulaukia atlikėjai muzikos klausytojų dėmesio?

Žinoma. Šis festivalis - jau penktasis. Prieš penketą metų prasidėjęs Utenoje, renginys išsiplėtė ir trečiąkart vyksta visoje Utenos apskrityje. Šįmet festivalio koncertai pasieks dar dvi naujas vietoves ir pirmąkart skambės Zarasų rajono Antazavės Dievo Apvaizdos bei Utenos rajono Užpalių Švč. Trejybės bažnyčiose.
Žiūrovų ir klausytojų tikrai netrūksta, koncertai sulaukia vis didesnio susidomėjimo. Garsūs chorai, solistai, dirigentai - reti svečiai rajonuose, o festivalis suteikia unikalią galimybę pamatyti ir išgirsti tuos kolektyvus, apie kuriuos rašo šalies laikraščiai, kuriuos rodo televizija.
Štai Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio atidaryme, kuris vyko rugsėjo 14 dieną Utenos muzikos mokykloje, koncertavo kamerinis orkestras "Archi Vilnensis", vadovaujamas tarptautinių konkursų laureatės Gabijos Lukoševičiūtės. Atidaryme taip pat vargonavo garsiausias Lietuvos vargonininkas profesorius Leopoldas Digrys.

Kur skambės vargonų muzika?

Lietuvos filharmonijos solistė Judita Leitaitė kartu su manimi jau koncertavo Zarasų rajono Antazavės Dievo Apvaizdos ir Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčiose, o Bernardas Vasiliauskas su saksofonistu Petru Vyšniausku bei triūba grojančiu Domininku Vyšniausku koncertą surengė Anykščių Šv. Mato bažnyčioje.
Koncertai dar vyks Utenos rajono Sudeikių Švč. Mergelės Marijos, Užpalių Švč. Trejybės, Vyžuonų Šv. Jurgio, Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčiose bei Utenos muzikos mokyklos salėje.
Festivalio koncertuose dalyvauja gausus būrys žinomų atlikėjų. Tarp jų - vargonininkai L.Digrys ir B.Vasiliauskas, G.Kviklys, R.Marcinkutė-Lesieur, J.Bunzaitė, solistės J.Leitaitė, S.Jančaitė ir kiti. Prie profesionalų koncertuose prisidės jauni atlikėjai A.Daraškaitė bei D.Vyšniauskas.

Teko girdėti, jog šiame Aukštaitijos vargonų muzikos festivalyje dalyvaus ir svečių iš užsienio.

Spalio 5 dieną Utenos muzikos mokykloje koncertuos unikalus užsienio kolektyvas - Maskvos jaunųjų talentų kvintetas, kuriam vadovauja Ligija Triakina. Tai penki labai gabūs vaikai, muzikuojantys nuo dvejų trejų metų. Jie yra dalyvavę ir laimėję daugelį tarptautinių konkursų, o gastrolėse su orkestru koncertuoja kaip solistai. Utenoje penki atlikėjai kartu gros fleita, smuiku, klarnetu, violončele ir fortepijonu.

Utena rugsėjo 29 dieną šventė 740-ąjį savo gimtadienį. Kaip jis buvo pažymėtas per festivalio renginius?

Utenos 740 metų sukakčiai skirtą koncertą surengė pirmąkart šiame mieste koncertavęs Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos pedagogų kamerinis orkestras, vadovaujamas Petro Kuncos, bei vargonininkė J.Bunzaitė.

Kaip buvo pamaloninti chorinės muzikos gerbėjai?

Kaip ir kasmet, į festivalį atvyko M.K.Čiurlionio menų mokyklos styginių orkestras, vadovaujamas Prano Stepanovo. Toks didelis orkestras pirmąsyk griežė Sudeikių miestelyje.
Tie, kurie mėgsta chorinę muziką, Vyžuonose ir Užpaliuose klausėsi Vilniaus pedagoginio universiteto akademinio choro "Ave vita" (meno vadovas Kastytis Barisas).
Baigiamajame Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncerte, vyksiančiame Utenoje spalio 14 dieną, bus galima išgirsti 2000 metais geriausio Lietuvos choro nominaciją pelniusio kolektyvo - Vilniaus savivaldybės choro "Jauna muzika" (vadovas Vaclovas Augustinas) koncertą. "Jauna muzika" - geriausias Europos choras, pelnęs pripažinimą Airijoje, Japonijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje ir kitur.

Ar sunku organizuoti tokį didelį ir spalvingą renginį? Kas jums padėjo?

Nuėjęs penkerių metų gyvavimo kelią, festivalis kaskart įgauna naujų spalvų, prasmių ir teikia vilties ateičiai.
Žinoma, viena, be gerų žmonių paramos ir pagalbos, tokio renginio organizuoti neįstengčiau. Esu dėkinga pagrindiniam Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio rėmėjui - akcinės bendrovės "Vilniaus bankas" Utenos filialui, Utenos rajono savivaldybei, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai ir daugybei kitų geradarių, dovanojusių rudens spalvomis žėrinčiai Aukštaitijai muzikos skambesį ir dvasinį nuskaidrėjimą.

Utena

 

© 2001 "XXI amžius"

 

 

Solistė Judita Leitaitė ir festivalio direktorė bei meno vadovė Zita Lukošiūnienė po koncerto Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje

Audronės DRISKIUVIENĖS nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija