Atnaujintas 2001 m. spalio 12 d.
Nr.77
(986)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Liudijimai
Ora et labora
Darbai
Gimtas kraštas
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Žemaičiai - "kieti" katalikai

Dauguma apie Karteną esančių kaimų gyventojų - pensininkai. Jaunesni ieško darbo Kretingoje, Klaipėdoje ar Palangoje arba bando rasti laimę užsienyje.

Ateitis - jaunimo rankose

Klebonas kanauninkas Antanas Striukis stengiasi užsukti į kiekvieno karteniškio kiemą. Kanauninkas regi, kaip žmonės atsigauna dvasiškai ir atsigręžia į bažnyčią. Daugelis jų nori gyventi pagal dešimt Dievo įsakymų. Tikybą mokyklose dėsto katechetai.
Tarp karteniškių matyti nemažai jaunų veidų. Šiemet apie šimtą jų priėmė Pirmąją Komuniją. Kartenoje lankantis vyskupui, Sutvirtinimo sakramentą gavo 300 vaikų. Gražus jaunimo būrelis gieda bažnyčios chore.
Kartenoje atsigauna skautai ir ateitininkai. Jų dvasios tėvas - kan. A.Striukis. Skautus globoja mokyklos direktorius, ateitininkus - vargonininkė.
Su džiaugsmu prisimena gimtinę
Kan. A.Striukis yra kilęs iš Aukštaitijos. Jis su jauduliu prisimena gimtąjį Lebeniškių kaimą netoli Vabalninko. Ten gyvena jo sesuo su šeima. Dažniau gimtinę aplankydavo, kai buvo gyva mama. Ji mirė sulaukusi 93 metų. Tėvelis žuvo jaunas pokario metais.
Kanauninkas neblogai pažįsta kraštietį monsinjorą Kazimierą Vasiliauską. A.Striukis patarnavo per primicijas. Vilniuje dabar gyvenantį mons. K.Vasiliauską Žemaitijoje dirbantis kunigas mena kaip šviesų ir labai dvasingą žmogų.

Kunigas - neeilinis tarnautojas

Aukštaitis dvasininkas sakė, jog žemaičiai - "kietesni" bei nuoširdesni katalikai nei Aukštaitijoje. Juos mažai palietė žiauraus ateizmo laikai. Stiprybės žemaičiams teikė netoli Kartenos esanti vyskupo M.Valančiaus gimtinė.
Kanauninkas tikisi sulaukti didesnio dvasinio prisikėlimo, mažesnės takoskyros tarp turtingųjų ir vargšų. Žmonės, prislėgti nerimo, ateina pas jį pasiguosti, išsikalbėti, išsipasakoti. Dvasingumo kan. A.Striukis sėmėsi iš savo religingų tėvų bei bendraudamas su to meto kunigais. Dvasinę tvirtybę kun. A.Striukis išlaikė ir sovietiniais metais. "Kunigas negali atrodyti kaip eilinis tarnautojas", - teigė kanauninkas.
Palangos dekanas kan. A.Striukis gerai vertina kunigą Egidijų Jurgelevičių, kuris daug nuveikė dirbdamas Kalnalyje. Dabar jis - Rietavo klebonas. Prasmingų dienų dirbant Šventosios klebonu dekanas linkėjo kun. Vytautui Griciui.

Bronius VERTELKA

© 2001 "XXI amžius"

 

 

Kartenos klebonas ir Palangos dekanas
kan. Antanas Striukis

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija