Atnaujintas 2001 m. spalio 24 d.
Nr.80
(989)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žiniasklaida
Atmintis
Likimai
Kryžkelės
Pozicija
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Bioterorizmo grėsmė

Biologinio terorizmo baimė apėmė ne tik JAV, bet ir kitas valstybes. Jau pasirodė pranešimų, kad vieno Kenijos verslininko keturių asmenų šeima, gavusi laišką su paslaptingais milteliais, susirgo juodlige.
Kasdien gaunami nauji pranešimai iš įvairių JAV vietų. Jau užregistruota per 40 juodligės užkrato nešiotojų. Panika apėmė ne tik paprastus žmones, bet ir JAV įstatymų leidėjus - Senatą ir Atstovų rūmus. Daugiau kaip 20 JAV Senato demokratų daugumos lyderio Tomo Dešlo aparato darbuotojų tapo užkrato nešiotojais, gavus laišką su juodligės sukėlėjų bakterijomis. Specialistai nustatė, kad tame laiške buvo labai stiprios bakterijos. Atstovų rūmų darbas buvo nutrauktas beveik savaitei. JAV valdžia paskelbė skirianti milijoną dolerių premiją už informaciją apie tokių pavojingų siuntų siuntėjus.
Pasaulio spauda vis dažniau rašo, kad juodligės bakterijos galėjo atsirasti tik iš buvusios Sovietų Sąjungos bakteriologinio ginklo arsenalų. Apie tai prasitarė ir vyriausiasis Rusijos sanitarijos gydytojas. Rusijos televizijos TV-6 laidoje jis pareiškė, jog sovietų bakteriologinio ginklo gamyboje ir specialiose laboratorijose dirbo 60 tūkst. žmonių. Daugelis jų liko be darbo ir neturi jokių pragyvenimo šaltinių. Todėl visai galimas dalykas, kad teroristai galėjo jais pasinaudoti. Apie tai, kad juodligės sukėlėjų atsiuntę žmonės turėjo labai geras technines galimybes, pareiškė Cheminių ir biologinių ginklų instituto atstovas Maiklas Pauersas iš JAV.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija