Atnaujintas 2001 m. spalio 24 d.
Nr.80
(989)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žiniasklaida
Atmintis
Likimai
Kryžkelės
Pozicija
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Stepo Zobarsko sugrįžimas

Nuošalioje Anykščių rajono vietovėje - Svėdasų seniūnijos Pamaleišio kaime - stūkso anykštėno tautodailininko Jono Tvardausko medžio skulptūra, skirta žymaus JAV lietuvių rašytojo Stepo Zobarsko atminimui pagerbti.
Ši paminklinė kompozicija, įamžinusi S.Zobarsko kūrinio "Ganyklų vaikai" personažus, atsirado 1991-ųjų sausį, kai buvo pažymimas rašytojo gimimo 80-metis ir pirmą kartą po daugelio metų atvirai prabilta apie šio žmogaus gyvenimą bei kūrybą. Šiemet Svėdasų krašte ir Anykščiuose buvo paminėtos S.Zobarsko 90-osios gimimo metinės, ta proga bibliotekose veikė jo knygų, nuotraukų parodos, vyko prisiminimų popietės.
S.Zobarsko pavardė jau nebe tabu, jo vardas tariamas pagarbiai, knygos nebeuždraustos, kaip buvo sovietmečiu.
Toje vietoje, kur dabar stovi medžio skulptūra, buvo Zobarskų sodyba. Vykstant melioracijai, ne tik ši, bet ir kitos sodybos buvo nugriautos, aplinkui viskas buvo paversta kolūkio dirbama žeme. O šiuo metu plyti tušti laukai, nes nebėra kam tą žemę dirbti - neliko keliukų, žemės ūkio bendrovių, nedaug tame krašte ir ūkininkų, vienas kitas senukas tebegyvena, vos kruta apie savo sodybas, jiems nebereikia tų žemės plotų...

 

Rašytojas Stepas Zobarskas jaunystėje


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija