Atnaujintas 2001 m. spalio 24 d.
Nr.80
(989)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žiniasklaida
Atmintis
Likimai
Kryžkelės
Pozicija
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Būti samariečiu - garbinga ir kilnu

Piliečiai, pasišventę rūpintis nelaimės ištiktais žmonėmis, globoti senelius, invalidus, teikti pirmąją pagalbą įvykio vietoje, įstoję į Lietuvos samariečių bendriją (LSB) tampa šios kilnios savanoriškos organizacijos nariais. Lietuvos samariečių bendrija veikia Lietuvos teritorijoje ir vienija Lietuvos piliečius, nepriklausomai nuo jų profesijos, partiškumo ar religinių įsitikinimų. Šios kilnios organizacijos ištakos - 1929-ieji, tačiau sovietinės okupacijos metais samariečių, kaip ir daugelio kitų visuomeninių organizacijų, veikla buvo uždrausta. Tik atkūrus nepriklausomybę, 1992 m. sausio 24 d., bendrija vėl atgimė.
Rugsėjo 29-ąją į Vilniuje vykusią LSB konferenciją iš Šiaulių, Jurbarko, Pakruojo, Kauno, Varėnos, Alytaus, Zarasų ir kitų net 16 miestų atvyko LSB skyrių pirmininkai ir delegatai.
Kaip ir dera, pasimeldę Šv.Kazimiero bažnyčioje, samariečiai tarsi viena šeima susirinko į Vilniaus 2-ąją politechnikos mokyklą aptarti savo darbo rezultatų, problemų ir ateities veiklos gairių.
Pradėdama konferenciją Lietuvos samariečių bendrijos prezidentė Laima Juselienė pabrėžė, jog samariečių organizacija - tai visuomeninė, labdaros organizacija, teikianti gėrį artimui. Negalima siekti asmeninės naudos, pasinaudojus Samariečių bendrijos vardu. Daugelio miestų, rajonų skyriai gauna verslininkų paramą, lėšas ar kitokį turtą iš tarptautinių visuomeninių ir labdaros organizacijų ar privačių asmenų. Todėl svarbu laiku ir tvarkingai vykdyti labdaros ir materialinių vertybių apskaitą.
Vida Sereikienė iš Radviliškio ir Janina Dirbanauskienė iš Pakruojo, kalbėjusios apie dažnus mokesčių inspekcijos, ekonominės policijos kontrolierių patikrinimus, pasidžiaugė, kad pažeidimų nerandama.
L.Juselienė pabrėžė, kad bendrijos skyriai privalo gerai žinoti įstatymus. Skyrių atstovams buvo įteikti įstatymų paketai įvairiais juridiniais klausimais, kurie tikrai padės darbe.
Antrojo tarptautinio samariečių forumo, vykusio rugpjūčio 31 - rugsėjo 2 dienomis Suhlio mieste, Vokietijoje, mintimis ir įspūdžiais pasidalijo jo dalyviai.
Kaunietis Zigmas Čekavičius sakė, kad malonu susipažinti su naujais draugais, stebėtis pirmosios pagalbos organizavimo naujovėmis. LSB Kauno skyriaus pirmininkui Mindaugui Vėlyviui Tiuringijos kraštas ir Suhlio kalnų miestelis paliko nuostabų įspūdį. Forume aptarti draugiški ryšiai su Visbadeno ir Hamburgo kolegomis. LSB viceprezidentas Petras Šakalinis, kalbėdamas apie tarptautinę konferenciją Vokietijoje, pasidžiaugė, kad LSB prezidentės L.Juselienės pranešimas buvo panaudotas kaip gairės darbui kitų valstybių samariečių organizacijai. SAINTO (Tarptautinė samariečių organizacija) finansų vadovas Vilhelmas Miuleris pripažino, kad ne visada lietuvius mini, bet mato, kiek daug jie nuveikia, net neturėdami pakankamai lėšų.
Vilniaus konferencijoje buvo svarstomas LSB dešimtmečio jubiliejaus organizavimo klausimas. 2002-aisiais sukanka dešimt metų, kaip gyvuoja atkurta LSB organizacija."Apibendrinti šio laikotarpio organizacijos darbą, parodyti ne tik šalies visuomenei, bet ir užsienio bendraminčiams - tokį klausimą turime šiandien apsvarstyti. Nuo to, kaip organizuosime šią šventę, priklausys ir mūsų ateitis", - sakė L.Juselienė. Tokiai iškilmingai konferencijai - jubiliejui paminėti reikės lėšų. Samariečiai norės Vyriausybės ir Seimo dėmesio, tačiau ir juos kvies dalyvauti. Atvyks svečių iš kitų Europos samariečių organizacijų. Šią šventę ketinama surengti kitų metų birželio 7-9 dienomis Vilniuje.
Buvo kalbėta apie tarptautinę jaunimo stovyklą liepos mėnesį Želvėje, Vievio rajone. Į ją galėtų vykti 16-20 metų samariečių jaunimas. Buvo nutarta sustabdyti A.Vėberio narystę Samariečių bendrijoje, mat jis pažeidė bendrijos įstatus, panaudodamas antspaudą savanaudiškiems tikslams. LSB prezidentė L.Juselienė prezidiumo vardu padėkojo visiems, dalyvavusiems konferencijoje, ir Vilniaus LSB skyriaus pirmininkei Stasei Kaziūnaitei už puikų svečių priėmimą, kavą ir pietų vaišes, prie kurių prisidėjo ir Kauno LSB skyrius.
Vienbalsiai buvo priimtas laiškas-rezoliucija Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui, prašant leisti LSB teikti mokamas paslaugas, kad samariečiai iš tų lėšų galėtų išlaikyti labdaros objektus. Konferencijos dalyviai lankėsi Pavilnyje, kur įsikurs LSB vaikų, patyrusių prievartą, centras, susipažino su Vilniaus valdovų rūmų požemiais ir kupini energijos, geros nuotaikos grįžo į namus toliau vykdyti savo labdaringos veiklos.

Jonas ŠARŪNAS

Vilnius

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija