Atnaujintas 2001 m. spalio 24 d.
Nr.80
(989)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žiniasklaida
Atmintis
Likimai
Kryžkelės
Pozicija
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Problemų kamuolys

Dauguma politologų pripažįsta, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai turi pakankamai jėgų bei priemonių laimėti karą prieš terorizmą. Tačiau įspėjama, kad Vašingtonas privalo padaryti viską, jog šis karas nevirstų karu su islamo pasauliu. Todėl būtina, kad prie antiteroristinės operacijos prisijungtų kuo daugiau musulmoniškų valstybių. To nepadarius, karas gali virsti košmaru, galinčiu sunaikinti pasaulį. Deja, visų nelaimei, bent jau šiuo metu islamiškame pasaulyje sunku rasti valstybinių ar visuomeninių organizacijų, partijų, o ypač - asmenybių, keliančių idėjas ir pasiūlymus dėl musulmoniškojo pasaulio vienybės su krikščionimis, judėjais, indusais ir, pagaliau, ateistais, siekiant pagrindinio tikslo - sunaikinti terorizmą ir tarpusavio nepasitikėjimą. Vakarams būtina įdėmiai ieškoti tarp islamo šalių ne tik palankių valstybių veikėjų, bet tikrų idėjinių sąjungininkų, ypač tarp dvasininkų, islamo teologų, kurie sugebėtų įtikinamai išaiškinti musulmonų ir Vakarų taikaus sugyvenimo naudą bei būtinybę. Žinoma, kad tokių nuostatų laikosi atskilę nuo musulmonų šiitų disidentai Irane, daug taikaus sugyvenimo su Vakarų pasauliu šalininkų yra ir Afganistane, Jemene, Alžyre, Sudane.
Nuo šiitų atskilusių vadinamųjų bahajų ideologija grindžiama religiniu pakantumu ir pasaulio religijų vienybe. Iki islamiškos revoliucijos Irane net 15 proc. piliečių pritarė bahajų idėjoms. Nepaisant represijų, jų įtaka Irane išliko ir dabar. Yra ir sveikai mąstančių musulmonų lyderių, kurie suvokia, kad dviejų pasaulio civilizacijų konfliktas bus pražūtis visam pasauliui. Jeigu islamo pasaulyje nenugalės taikaus sugyvenimo su "netikėliais" jėgos, o daugumos musulmonų sąmonėje viešpataus šventojo karo idėjos, tai karinė JAV pergalė bus tik Piro pergalė. Tada vietoje O. bin Ladeno ateis dešimtys tūkstančių fanatikų ir norom nenorom teroristus remiančias musulmonų valstybes reikės okupuoti. O tai sukeltų naujus neapykantos ir keršto protrūkius.
Nėra abejonės, kad, be Afganistano, yra dar viena pavojinga rakštis. Tai - Artimieji Rytai. Izraelio ir palestiniečių priešprieša pasiekė tokį mastą, kad apie jokį susitaikymą negali būti nė kalbos. Šiame regione susidariusi situacija tapo tragiška. Visi mato, kad naujas karas - beveik neišvengiamas, ir niekas nieko negali padaryti. O Jungtinės Valstijos, pradėjusios karą su terorizmu, tiesiog vengia aktyviau įsikišti į arabų ir žydų konfliktą, nes baiminasi, kad toks įsikišimas arabų pasaulyje bus bemat įvertintas kaip karo paskelbimas islamo pasauliui.
Dar viena valstybė, kuri, daugelio apžvalgininkų nuomone, gali būti įvelta į konfliktą - Iranas. Beje, tai vienintelė musulmoniška valstybė, kurioje po rugsėjo 11-osios tragedijos JAV daugybė žmonių stichiškai išėjo į gatves ir demonstravo savo užuojautą teroro aukoms. Tai buvo tikrai unikalus reiškinys islamo pasaulyje, rodantis didžiulį skilimą Irano visuomenėje, kurioje reformatoriškos jėgos, vadovaujamos prezidento Hatamio, priešinasi reakcingiems muloms. Šių jėgų priešprieša šioje musulmonišką revoliuciją išgyvenusioje šalyje pavojinga tuo, kad prezidentą palaiko armija, o reakcinguosius mulas remia vadinamasis Islamo revoliucijos sargybinių korpusas. Tai didelė jėga, turinti savo karinę aviaciją, šarvuočius ir tankus, laivus ir desantines pajėgas, kurios nedaug kuo nusileidžia Irano armijai. Taip pat žinoma, kad Irano armija labai neigiamai žiūri į talibų režimą Afganistane, nes šis režimas išžudė daug iraniečių bei vietinių šiitų. Irano generolai labai nepatenkinti, kad talibai gabena narkotikus per Irano teritoriją. 1999 metais Irano armija jau buvo pasirengusi smogti talibams, tačiau Aukščiausioji islamo taryba uždraudė pulti "brolišką islamo valstybę". Apskritai Irane žodis "talibas" tapo keiksmažodžiu, reiškiančiu buką, užsispyrusį reakcionierių.
Negalima pamiršti ir dar apie vienos politinės-karinės jėgos, galinčios tapti aktyvia žaidėja Irano arenoje. Tai Irano liaudies modžahedų organizacija. Šią politinę-karinę struktūrą remia Irako diktatorius Sadamas Huseinas, o jos karinėse stovyklose, esančiose Irake, yra apie 70 tūkst. gerai ginkluotų ir apmokytų karių. Jie jau dvidešimt metų kovoja su Irano mulų režimu ir dabar tik laukia progos sukiršinti Irano armiją su Islamo revoliucijos sargybiniais.
Todėl kai kurie politikos analitikai teigia, kad Vašingtonas padarė didelę klaidą, pasirinkdamas savo pagrindiniu sąjungininku Pakistaną, kur faktiškai nėra Talibano priešininkų. Kalbama, kad Irano prezidentas buvo atsargiai užsiminęs amerikiečiams apie galimybę vykdyti antiteroristinę operaciją kartu. Tokius bendrus veiksmus būtų teigiamai įvertinusi nemaža Irano visuomenės dalis. Ji būtų galėjusi padėti prezidentui Hatamiui jo kovoje su radikaliais islamistais iš Aukščiausiosios islamo tarybos.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2001 "XXI amžius"

 


Karas suteikia daug skausmo kareiviams ir jų šeimoms. Mobilizuotas JAV nacionalinės gvardijos karys, išvykstantis į parengimo stovyklą, atsisveikina su žmona

EPA-ELTA nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija