Atnaujintas 2001 m. spalio 26 d.
Nr.81
(990)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Darbai
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Šūviai į Betliejaus baziliką?

Popiežius Jonas Paulius II ir Šventosios Žemės krikščionių lyderiai pasmerkė naują didelę Izraelio kariuomenės operaciją užimant šešis Palestiniečių autonomijos miestus, tarp jų - ir Betliejų. Per pastarąsias dienas vykusius ginkluotus susidūrimus žuvo beveik 40 žmonių, daugiausia civiliai gyventojai, o dešimtys buvo sužeista.
"Su giliu liūdesiu išgirdau skaudžias žinias, atėjusias iš Betliejaus, Beidžalos ir Beitsahuro, - kalbėjo Popiežius maldininkams spalio 21 dieną prieš sekmadienio vidudienio "Viešpaties Angelas" maldą. - Karas ir mirtis įsiveržė netgi į mūsų Viešpaties Gimimo bazilikos aikštę". Išvakarėse į aikštę įsibrovus Izraelio motorizuotiems pėstininkams, per sumaištį buvo nušautas devyniolikmetis palestinietis krikščionis, stovėjęs prie Gimimo bazilikos, esančios toje Betliejaus vietoje, kur gimė Išganytojas. "Dievo vardu vėl kartoju: smurto kelias veda tik į mirtį ir naikinimą, kuris žeidžia Dievo šventumą ir žmogaus orumą, - sakė Šventasis Tėvas. - Esu kartu su prievartą kenčiančiomis šeimomis jų skausme, maldoje ir viltyje." Popiežius pastebėjo, kad gyventi Šventojoje Žemėje, šventoje žydams, krikščionims ir musulmonams, yra malonė, todėl visi turi stengtis, kad ji galiausiai taptų tikra taikos ir brolybės žeme.
Izraelio tankai įsiveržė į šešis palestiniečių miestus, siekdami "neutralizuoti" teroristus po to, kai spalio 20 dieną Jeruzalės viešbutyje buvo nušautas Izraelio vyriausybės ministras Rehavamas Ze'evis. Atsakomybę už šį pasikėsinimą prisiėmė Palestinos išsivadavimo liaudies frontas (PILF), marksistinė organizacija.


Imperijos griuvėsiuose, 30

Daugiau pavogsi - mažiau sėdėsi

Šiomis dienomis Maskvos teismas paskelbė nuosprendį Valentinui Kovaliovui, apkaltintam kyšininkavimu ir valstybės lėšų grobstymu. V.Kovaliovas, kaip įrodyta teismo procese, pasisavinęs mažiausiai pusę milijono dolerių, nuteistas devyneriems metams kalėti lygtinai. Rusijos spauda daug dėmesio skyrė šiai bylai, nes V.Kovaliovas - buvęs teisingumo ministras! Kaip pranešama, V.Kovaliovas į teismo posėdį, kuriame turėjo būti paskelbtas nuosprendis, atvyko prabangiu automobiliu ir puikiai nusiteikęs. Eksministras gerai žinojo, kad sėdėti už grotų nereikės, nes Rusijoje dar nebuvo atvejo, kad tokio rango valdininkas, nesvarbu, kiek milijonų pavogęs, būtų atsidūręs kalėjime. Nepaliaujama stebėtis, kaip galėjo atsitikti, kad buvęs teisingumo ministras išvis atsidūrė teisme. V.Kovaliovas ir keli jo advokatai, dar nė neprasidėjus teismo procesui, pareiškė, kad byla yra ne kriminalinė, o politinė. Matyt, todėl ir buvo paskelbtas toks keistas nuosprendis. Žurnalistai puolė į Rusijos Aukščiausiąjį Teismą. Ten jiems buvo paaiškinta, kad teismas atsižvelgė į tai, jog buvęs ministras niekada anksčiau nebuvo traukiamas baudžiamojon atsakomybėn ir apskritai buvo lojalus, mokėjęs valstybei mokesčius pilietis..


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija