Atnaujintas 2001 m. spalio 26 d.
Nr.81
(990)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Darbai
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Šūviai į Betliejaus baziliką?

Popiežius Jonas Paulius II ir Šventosios Žemės krikščionių lyderiai pasmerkė naują didelę Izraelio kariuomenės operaciją užimant šešis Palestiniečių autonomijos miestus, tarp jų - ir Betliejų. Per pastarąsias dienas vykusius ginkluotus susidūrimus žuvo beveik 40 žmonių, daugiausia civiliai gyventojai, o dešimtys buvo sužeista.
"Su giliu liūdesiu išgirdau skaudžias žinias, atėjusias iš Betliejaus, Beidžalos ir Beitsahuro, - kalbėjo Popiežius maldininkams spalio 21 dieną prieš sekmadienio vidudienio "Viešpaties Angelas" maldą. - Karas ir mirtis įsiveržė netgi į mūsų Viešpaties Gimimo bazilikos aikštę". Išvakarėse į aikštę įsibrovus Izraelio motorizuotiems pėstininkams, per sumaištį buvo nušautas devyniolikmetis palestinietis krikščionis, stovėjęs prie Gimimo bazilikos, esančios toje Betliejaus vietoje, kur gimė Išganytojas. "Dievo vardu vėl kartoju: smurto kelias veda tik į mirtį ir naikinimą, kuris žeidžia Dievo šventumą ir žmogaus orumą, - sakė Šventasis Tėvas. - Esu kartu su prievartą kenčiančiomis šeimomis jų skausme, maldoje ir viltyje." Popiežius pastebėjo, kad gyventi Šventojoje Žemėje, šventoje žydams, krikščionims ir musulmonams, yra malonė, todėl visi turi stengtis, kad ji galiausiai taptų tikra taikos ir brolybės žeme.
Izraelio tankai įsiveržė į šešis palestiniečių miestus, siekdami "neutralizuoti" teroristus po to, kai spalio 20 dieną Jeruzalės viešbutyje buvo nušautas Izraelio vyriausybės ministras Rehavamas Ze'evis. Atsakomybę už šį pasikėsinimą prisiėmė Palestinos išsivadavimo liaudies frontas (PILF), marksistinė organizacija.
Jos vadovas Abu Ali Mustafa žuvo rugpjūtį, kai į jo biurą buvo paleista izraeliečių raketa. Tuomet PILF karinis sparnas, pasivadinęs "Mustafos brigada", pažadėjo atkeršyti už savo vado, Izraelio nuomone, atsakingo už daugelį teroristinių išpuolių, žūtį. Akivaizdu, kad šiam kerštui buvo pasirinktas vienas nepalankiausių taikos derybų su arabais priešininkų, 74 metų turizmo ministras R.Ze'evis. Beje, žūties išvakarėse R.Ze'evis pranešė atsistatydinąs iš premjero Arielio Šarono koalicinės vyriausybės, nes nepritarė jos rodomiems derybų su palestiniečių lyderiu Jeseru Arafatu ženklams. Jis siūlė visus penkis milijonų palestiniečių iškelti kur nors į Sinajaus pusiasalį ir sukurti "etniškai gryną" didįjį Izraelį, o apie Palestinos valstybę, apie kurios viziją prakalbo atvirai ir JAV prezidentas Džordžas Bušas, R.Ze'evis nenorėjo net girdėti.
PILF ir A.Mustafa neslėpė savo ekstremistinių nuostatų (kitaip nei islamiškuoju fundamentalizmu besivadovaujančios "Hamas ir "Hezbolah" teroristinės grupės, "liaudies frontas" laikosi marksistinės klasių kovos teorijos), nepritarė Oslo taikos sutartims ir gerokai kliudė J.Arafatui jo taikos iniciatyvose. Todėl nėra ko stebėtis, kad po pasikėsinimo į R. Ze'evį ir prasidėjus Izraelio minėtai karinei akcijai, Palestiniečių autonomijos saugumo taryba "Mustafos brigadą" paskelbė nusikalstama organizacija. Tačiau Izraelio vyriausybė šią žinią sutiko gana skeptiškai, kaip J.Arafato "propagandinį triuką", juolab kad palestiniečiai atsisako suimti ir perduoti Izraeliui įtariamus R.Ze'evio žudikus. Kita vertus, palestiniečių politiniuose sluoksniuose paplitusi nuomonė, kad dabartinė smurto kupina Izraelio kariuomenės brutali operacija, prisidengus "teise į savigyną", po R.Ze'evio nužudymo tėra dalis platesnės A.Šarono strategijos sunaikinti Palestiniečių autonomijos savivaldos struktūras, kaip pavojingas nepriklausomos valstybės užuomazgas, arba priversti J.Arafatą jas iškelti į Gazos ruožą.
Ir A.Šaronas, ir Izraelio gynybos ministras Benjaminas Ben Eliezeris tai neigia. Jų tvirtinimu Izraelis nori ne vėl perimti Vakarinio Jordano kranto kontrolę, o tik kovoti su teroristinėmis organizacijomis. Esą pasikėsinimas į ministrą R.Ze'evį peržengė visas ribas, todėl reikėjo imtis griežtų priemonių. "Tankų yra visur, gyvenamieji ir palestiniečių įstaigų pastatai buvo užblokuoti arba užimti; kai kuriose vietose įvesta karinė padėtis ir vyksta intensyvus šaudymas... Apribojimai neleidžia žmonėms nuvykti į darbą, moksleiviams ir studentams - į mokyklas ir universitetus... Vaikus šis smurtas traumavo", - taip aprašė minėtas Izraelio karines kovos su teroristais priemones spalio 19-osios kreipimesi į viso pasaulio geros valios žmones Šventosios Žemės krikščionių patriarchai ir Bažnyčių vadovai. Pasmerkę prievartą ir nekaltų žmonių žūtį (per pastarąją karinę akciją tarp žuvusiųjų buvo moterų ir vaikų), jie pakvietė tarptautinę bendruomenę skubiai paraginti Izrelio vyriausybę padaryti galą šiai netoleruotinai situacijai ir pradėti taikos procesą, kad būtų rastas taikus ir teisingas sprendimas.
Pirmiausia atsiliepė Jungtinių Valstijų vyriausybė, kuriai, siekiančiai į kovos prieš terorizmą koaliciją įtraukti nuosaikesnes arabų šalis, ši padėtis yra tikrai netoleruotina. JAV valstybės departamento pareiškime pareikalauta, kad Izraelis kuo greičiau išvestų savo karines dalis iš Palestiniečių autonomijos ir ateityje susilaikyti nuo panašaus įsiveržimo. Tą pabrėžė ir prezidentas Džordžas Bušas spalio 23 dieną surengtoje spaudos konferencijoje. Buvo kreiptasi ir į Palestiniečių vadovybę, jog ji darytų viską, ką gali, kad būtų užkirstas kelias prievartai ir terorui. Palestiniečių saugumo tarnybos vadovas Džibrilas Radžubas pažadėjo įvesti tvarką pasitraukus izraeliečių kariuomenei, tačiau kietos politikos šalininkas Izraelio premjeras A.Šaronas reikalauja konkrečių ženklų - įtariamųjų R.Ze'evio žudikų ekstradicijos. Užsitęsus Palestiniečių autonomijos okupacijai (tai prieštarauja 1995 metų Oslo taikos susitarimams), gali kilti politinė krizė Izraelio vyriausybėje, nes viena iš koalicijos partnerių - kairioji Darbo partija jau dabar nori iš jos pasitraukti dėl nesutarimų su A.Šaronu. Tiesa, šiai partijai atstovaujantys užsienio reikalų ministras Šimonas Peresas ir gynybos ministras B.Ben Eliezeris nenori palikti postų. Jie teigia, kad būtina išlaikyti nacionalinę vienybę šiuo dramatišku tarptautinės politikos momentu.
Per televiziją parodyta filmuota medžiaga paliudijo, kad pastaruosiuose neramumuose apšaudyta viena pagrindinių krikščionybės šventovių - Betliejaus Gimimo katedra. Izraelio vyriausybės pareigūnai apkaltino palestiniečių kovotojus naudojant bažnyčias kaip dislokacijos vietas, gal net specialiai provokuojant izraeliečius šaudyti į šventoves. "Palestiniečių kovotojai ciniškai ir sąmoningai naudoja krikščionių šventas vietas šaudymui, - sakė Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Emanuelis Nahšonas. - Tai daroma sąmoningai siekiant išprovokuoti Izraelio reakciją ir taip sukelti krikščionių pasaulio kritiką". Izraelio valdžios nuomone, Betliejus tapo tikra palestiniečių teroristų slėptuve, nes miesto vadovybė nesirūpina tvarkos įvedimu.
Betliejaus meras krikščionis Hana Naseris paneigė tuos teiginius ir savo laiške Jeruzalės katalikų patriarchui Mišeliui Sabahui pasiskundė, jog dėl Izraelio kariuomenės savivalės miestas apimtas baimės ir sumaišties, jame trūksta maisto, medikamentų, vandens ir energijos išteklių. Betliejaus pastatai aprūkę nuo tankų šaudymo, daugelio langų stiklai išdužę, žmonės bijo išeiti į gatvę, liudija Šventojoje Žemėje dirbantys užsienio žurnalistai. Buvo apšaudyti Maltos ordino išlaikomi Šventosios šeimos ligoninės gimdymo namai, kuriuose irgi, matyt, slepiasi teroristai.
"Pakanka kraujo praliejimo, pakanka kovų, - rašoma patriarcho M.Sabaho spalio 21-osios apaštaliniame laiške. - Būtina uždaryti mirties, neapykantos ir teroro vartus... Nekaltų aukų kraujas yra šauksmas Dievui ir kievieno žmogaus sąžinei". Ganytojas pabrėžė, kad vienintelis būdas nutraukti prievartos spiralę - grąžinti okupuotas žemes tikriesiems savininkams. Bet kokia prievarta prieštarauja Dievo valiai, tačiau kievienas žmogus turi teisę ir pareigą daryti viską, kas įmanoma, kad atgautų savo laisvę. Pažymėjęs, kad palestiniečių žemės okupacija yra orumo ir laisvės paneigimas, patriarchas M.Sabahas pripažino, kad Izraelio žmonės taip pat turi teisę į saugumą ir taiką: "Mes norime jums saugumo ir taikos. Kiekviename iš jūsų mes matome orumą, kuris kyla iš Dievo ir kuris yra dovana kiekvienam žmogui, nesvarbu, kas jis - palestinietis ar žydas". Šventosios Žemės katalikų vadovas pabrėžė, kad pagrindas taikai Artimuosiuose Rytuose pasiekti yra Jungtinių Tautų dokumentuose suformuluotų nuostatų įgyvendinimas.
Protestuojant prieš kovas Šventojoje Žemėje, spalio 23 dieną buvo surengtas krikščionių maldininkų "solidarumo žygis" iš Jeruzalės į Betliejų. Jame drauge su vietos Bažnyčių vadovais dalyvavo Vatikano nuncijus Izraelyje ir Palestinoje arkivyskupas Pietras Sambis. Šiuo žygiu norėta pirmiausia parodyti solidarumą Betliejaus gyventojams ir paraginti tuoj pat užbaigti Izraelio kariuomenės intervenciją.

Mindaugas BUIKA

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija