Atnaujintas 2001 m. lapkričio 9 d.
Nr.84
(993)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Darbai
Gimtas kraštas
Atmintis
Žvilgsnis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Vatikano dovana Latvijos katalikams

Šventojo Sosto paviljonas parodoje EXPO-2000 taps bažnyčia Liepojoje

Buvęs Šventojo Sosto paviljonas Vokietijos mieste Hanoveryje vykusioje pasaulinėje parodoje EXPO-2000 netrukus įgis naują paskirtį Latvijos pajūrio mieste Liepojoje. Liepojos vyskupas Vilhelmas Lapelis ir vyskupas emeritas Arvaldis Andrejis Brumanis, spalio pradžioje lankydamiesi Vokietijoje, pašventino paviljono pastatus, kurie, perkelti į Liepoją, taps parapijos bažnyčia ir klebonija. 1996 metais įkurtoje Liepojos vyskupijoje yra apie 35 tūkst. katalikų.
Naujoji bažnyčia bus dedikuota iš Vokietijos šiaurės kilusiam šv. Meinardui, kuris XII amžiuje atvyko į Latviją skelbti vietos žmonėms Gerosios Naujienos ir vadinamas latvių tautos apaštalu. Paviljono pastatų sudedamųjų dalių transportavimo iš Hanoverio į Liepoją ir bažnyčios pastatymo išlaidas apmokės Vokietijos katalikų paramos Rytų Europos šalių Bažnyčiai fondas "Renovabis".
Šia proga į Latviją pasiųstame laiške apaštalinis nuncijus Vokietijoje arkivyskupas Džiovanis Lajola rašė: "Tai, ką kadaise padarė šv. Meinhardas, kuriame buvo gyva Kristaus meilė, su Dievo stiprybe atlaikė visas šimtmečių aukas ir pasiekė mūsų dienas. Kaip krikščionys, mes ir šiandien turime su pasitikėjimu Dievu ir viltimi žvelgti į ateitį, žinodami, kad Dievas yra istorijos Viešpats, kuris uždega kiekvieno žmogaus širdį ir skatina ją savo stipriąja meile.(...) Tegu šv.Meinardo bažnyčios ir parapijos centro pašventinimas suteikia džiaugsmą visiems bendruomenės nariams".
Vokietijos vyskupų konferencijos pirmininkas kardinolas Karlas Lėmanas irgi pasiuntė laišką Liepojos vyskupui. Jis rašė: "Reikia dėkoti Dievui, kad mes šiomis dienomis galime atnaujinti šimtmečių senumo ryšius tarp Bažnyčios Latvijoje ir Vokietijoje. Pirmosios bažnyčios jūsų žemėje atsirado daugiau kaip prieš 800 metų iš Vokietijos kilusio šv. Meinardo darbų dėka. Ta jo evangelizacijos veikla ir šiandien lieka pavyzdžiu ir paskata, kai kalbama apie naują Dievo Gerosios Naujienos skelbimą mūsų laikų žmonėms.(...) Bažnyčios vienybė peržengia ribas tarp tautų ir valstybių. Besivienijančioje Europoje mes, krikščionys, galime ir turime būti pavyzdžiu savo patirta meile ir susitaikymu ateities žmonių bendrystei".
Liepoja, turinti 115 tūkstančių gyventojų, yra trečias pagal dydį Latvijos miestas ir drauge su sostine Ryga yra vienas didžiausių Baltijos jūros uostų. Dabar Liepojoje veikia trys katalikų parapijos. Kiekvieną sekmadienį po šv. Mišių vyskupas V.Lapelis kviečia tikinčiuosius į parapijų namus atsigerti kavos su pyragaičiais, nes taip yra stiprinami tikinčiųjų asmeniniai ryšiai.

Pagal "L'Osservatore Romano"

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija