Atnaujintas 2001 m. lapkričio 14 d.
Nr.85
(994)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Laikas ir žmonės
Darbai
Kultūra
Istorijos vingiai
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Lietuvio darbas papuošė Japonijos žemę

Tik Lietuvoje išlikusi medinė monumentalioji lauko skulptūra

Lietuvos medžio skulptūra pasaulyje susilaukia vis didesnio pripažinimo. Neseniai, ambasadorei Ugnei Karvelis tarpininkaujant, Lietuvos kryždirbystė UNESCO organizacijos įrašyta į pasaulio nematerialaus paveldo sąrašą, t.y. ne patys kryžiai, bet amatas, meistrystė ir jos perdavimas iš kartos į kartą. Ne tik kryždirbystė, bet ir apskritai lietuvių medžio skulptūra, įgyja vis didesnį pripažinimą pasaulyje, o lietuvių skulptoriai vis dažniau kviečiami kolegų į tarptautinius simpoziumus, jų darbai lieka užsienyje.
Skulptorius Algimantas Sakalauskas papasakojo, kad jau kurį laiką Lietuvos medžio skulptūros tradicijomis labai susidomėjęs vienas japonų profesorius. Bent dešimt metų paskyręs šiuolaikinei pasaulio medžio skulptūrai analizuoti, japonų profesorius pripažino, jog "tik Lietuvoje išlikusi monumentalioji medinė lauko skulptūra". 1999-aisiais A.Sakalauskas dalyvavo kūrybinėje stovykloje Japonijoje, japonų medžio skulptorių centre Inami (Tojama). Šiame mieste liko Algimanto darbas - ugnies deivės Gabijos skulptūra.

Skulptorius Algimantas Sakalauskas


Naujos "Giminių" serijos "Giminės ir..."

Spalio 18 dieną Lietuvos radijo ir televizijos filmų peržiūros salėje buvo demonstruojamos penkios "Giminių" serijos, pavadintos "Giminės ir..." Penkios valandos žiūrovams neprailgo. Pro akis praplaukė nuostabūs Vilnijos peizažai: miškai, laukai, ežerai. Sodri žaluma, dangaus mėlynė ir auksinė saulė... Ir žmonių gyvenimas - toks, kokį matome kasdienybėje. Iš viso sukurta 60 šio televizijos filmo serijų: 40 - "Giminių", 15 - "Atžalų", penkios - "Giminių ir...." Tam reikėjo dešimties metų. Praėjusį pavasarį mirė aktorius Juozas Jaruševičius, vaidinęs Kazimierą. Jis tą dieną buvo prisimintas.
Prieš metus surengtoje spaudos konferencijoje filmo kūrėjai ketino šį serialą tęsti neribotą laiką. Dabar nuotaikos pasikeitusios. Filmas nutrauktas. Tarsi kirviu nukirsta gyvybinga, realybe pulsuojanti arterija. Iš Amerikos sugrįžusi Baronienė - Nijolė Gelžinytė sakė: "Nepavyko įgyvendinti sumanymų. Juk Sigizmundui parvežiau rankos protezą". Nutrūko tarp laiškininkės Feliusės ir Sigizmundo beprasidedanti meilė. Liko iš sielvarto besiblaškanti Živilė Šeputytė - ar pavyks jai kada sutikti mylimą vyrą, piktadarių pagrobtą vestuvių naktį? Ar bus surasti šio nusikaltimo vykdytojai? Atsakymai į šiuos klausimus būtų paaiškėję šeštoje ir septintoje serijose. Deja, jų jau neleista kurti.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija