Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

"Lietuviškasis Gogenas" iš Svėdasų

Apie dailininką Joną Rimšą "Tarybų Lietuvos enciklopedijos" trečiajame tome, išleistame 1987 metais, tėra išspausdintos tik 35 eilutės. Bet ir tai neblogai, nes sovietmečiu apie daugelį žmonių enciklopedijose, žinynuose buvo iš viso nutylima.
Taigi šioje enciklopedijoje rašoma: "Rimša Jonas (1903 06 12 Svėdasuose - 1978 05 13 Santa Monikoje (Kalifornija), Amerikos lietuvių dailininkas tapytojas. 1925 gyveno Kaune, tais pačiais metais išvyko į Paryžių, 1929 - į Argentiną. 1931-34 Buenos Airių dailės akademijoje studijavo tapybą. Nuo 1936 metų gyveno Bolivijoje (1943-44 vadovavo Sukrės meno mokyklai, 1950-57 La Pase turėjo privačią dailės studiją), Brazilijoje, Argentinoje. 1966 lankėsi Tahityje. Nuo 1967 gyveno JAV (Santa Monikoje). 1934 Buenos Airėse, 1937, 1975 La Pase ir kituose Bolivijos miestuose, 1965 Klyvlende, 1966 Čikagoje, 1977 Vilniuje surengė individualines parodas, sukūrė figūrinių kompozicijų ("Motinos idilija", "La Paso įkūrimas", abu 1937; "Indėnų procesija", "Tamure šokis"), portretų ("Patagonijos indėnas", 1935; "Indėnės", 1936, Felikso Petičio , 1940, "Mergaitė su citrinomis", "Tahitietė geltonais drabužiais"; abu 1974), peizažų ("Tahičio peizažas", 1973). Ankstyvieji kūriniai realistiniai, sodrių, tamsių spalvų kolorito; vėlesniems būdinga egzotiški motyvai, dekoratyvumas, ekspresyvios stilizuotos formos, raiškus kontūras, kontrastingos spalvos".
Iš Svėdasų krašto (Anykščių r.) kilęs, užsienyje savo kūryba išgarsėjęs J.Rimša visą gyvenimą ilgėjosi Lietuvos, apie ją nuolat kalbėjo, svajojo nors trumpam aplankyti gimtinę. Savo piešinius jis puošdavo lietuvišku Vyčiu ir pasirašinėjo "Pintor lituano" (išvertus iš ispanų - "Lietuvos dailininkas" arba "lietuvis dailininkas").
J.Rimša, baigęs dailės mokslus, ilgus metus gyveno Argentinoje, Bolivijoje, daug keliavo, o patirtus įspūdžius perteikdavo drobėse. Jam teko lankytis Peru ir Čilės džiunglėse, Okeanijos salose, Taityje ir kituose egzotiškuose kraštuose. Labai mėgo Gogeną ir norėjo savo kūryba būti panašus į jį, tad dažnai šis menininkas net buvo vadinamas "lietuviškuoju Gogenu".
Už nuopelnus Bolivijos kultūrai J.Rimša pelnė Andų Kondoro ordiną - garbingiausią Bolivijos civilinį apdovanojimą. Pats menininkas buvo paskelbtas Bolivijos garbės piliečiu, jo paveikslai - nacionaliniu turtu, draudžiamu išvežti iš šios Lotynų Amerikos šalies.
Nors J.Rimša visa širdimi buvo su Lietuva, bet grįžti į gimtinę jam nepavyko, nes "geležinė uždanga" neleido daugeliui išeivių nors trumpam sugrįžti į savąjį kraštą. O ir silpna sveikata vėliau nebeleido tai padaryti. Vis dėlto 1977 metais Lietuvoje buvo organizuota šio dailininko darbų paroda. Pirmą kartą Vilniuje, Dailės muziejuje, meno mylėtojams buvo sudaryta galimybė susipažinti su J.Rimšos nepakartojamais darbais. Kad paveikslai pasiekė Lietuvą, didelis dabartinio Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus nuopelnas. Tuomet jis, žinomas gamtosaugininkas, palaikė ryšius su daugeliu išeivių. Dar 1958 metais V. ir A.Adamkai, lankydamiesi Buenos Airėse, susipažino su šiuo dailininku ir bendravo iki pat jo mirties.
V. ir A. Adamkai padėjo J.Rimšai surengti darbų parodas Čikagoje, Klyvlende, Kalifornijoje ir kituose JAV miestuose, pirko paveikslus asmeninei kolekcijai, tuo palaikydami dailininką moraliai ir materialiai, padėjo apsigyventi Kalifornijos valstijoje, Santa Monikos mieste. Iš pradžių J.Rimša apsigyveno Čikagoje, bet žiemą jį vargindavo dusinančio kosulio priepuoliai, o Santa Monikos klimatas buvo švelnesnis, čia gyventi buvo geriau. Šiame mieste svėdasiškis ir mirė, taip ir neišvydęs gimtinės bei savo artimųjų.
Su V. ir A.Adamkais J.Rimša dažnai ta tema kalbėdavosi, apie Lietuvą atsiliepdavo su nostalgija ir kuo gražiausiais žodžiais. Vis sakydavo, kad jeigu Lietuvon nuvažiuotų, tai jau daugiau niekur nebevažiuotų, ten ir pasiliktų... Bet silpna sveikata neleido jam ryžtis tolimesnei kelionei, nors išvykti būtų tikrai padėjęs V.Adamkus, kuris ne kartą gimtajame krašte buvo apsilankęs, o SSRS jau buvo prasidėjęs šioks toks "atšilimas"...
Viename susitikime V.Adamkus prasitarė: "Jei į Tėvynę nenuvažiuoji pats, tai tegu bent tavo darbai tenai sugrįžta..."
Tuomet J.Rimša testamentu 28 didžiules drobes paskyrė Lietuvai. Pats autorius tapybos darbus nuėmė nuo parėmių, susuko į ritinius ir viską perdavė V.Adamkui. Dažnai keliavęs Lietuvon gamtosaugininkas atvežė tas drobes į Vilnių, ten ir buvo surengta J.Rimšos darbų paroda.
Apie tai sužinojęs dailininkas labai džiaugėsi, šluostėsi džiaugsmo ašaras. Neilgai trukus jis mirė ir atgulė amžinojo poilsio Santa Monikoje. 1999-ųjų rudenį Vilniuje vėl vyko J.Rimšos darbų paroda, šįkart - "Vartų" galerijoje. Vėl buvo eksponuoti tie 28 tapybos darbai, testamentu dovanoti Lietuvai, ir dar 28 kūriniai iš asmeninės V. ir A. Adamkų kolekcijos.
Taigi dailės mylėtojams atsirado galimybė susipažinti su 56 J.Rimšos tapybos ir akvarelės darbais. Tai tik maža dalelytė iš jo kūrybinio palikimo. Deja, V. ir A.Adamkų dėka tiktai tiek šio talentingo meistro darbų pasiekė Lietuvą. Daugybė portretų, peizažų, figūrinių kompozicijų, tapybos ciklų liko užsienyje: JAV, Argentinoje, Bolivijoje, Brazilijoje ir kitur, kur teko šiam lietuviui gyventi. Jo darbai liko meno galerijose, muziejuose, privačiose kolekcijose, tad vargu ar kada nors sugrįš į Lietuvą.
O tie 56 darbai, kurie šiuo metu yra mūsų šalyje, be abejo, bus eksponuojami ir ateityje. Yra vilčių, kad kada nors pasaulinio garso darbus išvys ir anykštėnai bei svėdasiškiai - menininko kraštiečiai.
Graudu, bet tenka pripažinti, kad pasaulinio garso menininko atminimas dar tebėra primirštas jo gimtajame krašte.
1994 metais "Minties" leidyklos išleistoje knygutėje "Svėdasų kraštas" tiktai keletu sakinių užsimenama, kad "Svėdasų siuvėjo šeimoje 1903 metais gimė Amerikos lietuvių dailininkas tapytojas Jonas Rimša. 1977 m. Vilniuje surengta jo darbų paroda. Mirė 1978 m. Santa Monikoje (Kalifornija)". Nėra jokių nuotraukų, prisiminimų, archyvinių dokumentų apie šį žmogų ir Svėdasų krašto muziejuje, įrengtame restauruotoje Kunigiškių pradžios mokykloje. Ir tai visiškai suprantama. Kurgi gauti nuotraukų, dokumentų, kitų relikvijų, jei beveik nieko nėra apie šį žmogų šalies muziejuose ir archyvuose, jei Lietuvoje tebuvo organizuotos tik dvi jo darbų parodos ir išleistas prašmatnus, bet juokingai mažu tiražu katalogas? Ir tik dabar, po daugelio dešimtmečių tylos, atviriau prabilta apie "lietuviškąjį Gogeną" iš Svėdasų.
Bet džiugu, kad grįžta į gyvenimą tiesa, vis atviriau prakalbama apie žmones, kurių pavardės anksčiau buvo nutylimos...

Vytautas BAGDONAS

© 2001 "XXI amžius"

 


Jonas Rimša

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija