Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

"Jūsų patirtis tarnauja šiandieninei Lietuvai"

Spalio 8-14 dienomis Čikagoje vyko JAV lietuvių bendruomenės 50-mečio minėjimo (organizacinio komiteto pirmininkas dr. Petras Kisielius) renginiai. Tai buvo grandiozinis renginių maratonas, kuris parodė, kad šiuo metu Lietuvių bendruomenė Jungtinėse Amerikos Valstijose yra stipriausia išeivijos lietuvių organizacija. Ta proga buvo išleisti net du leidiniai: Jūratės Jasaitytės-Budrienės (buvusio JAV LB valdybos pirmininko Jono Jasaičio dukters) parengtas programinis leidinys ir Broniaus Nainio, buvusio JAV LB Valdybos pirmininko ir Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininko, knyga "Lietuvai ir lietuvybei".
Pasaulio lietuvių centre, Lemonte, spalio 8-11 dienomis dirbo JAV LB tarybos ir LR Seimo atstovų komisija (vadovai Liūda Rugienienė ir LR Seimo narys Vaclovas Karbauskis), kuri šiemet daug dėmesio skyrė Lietuvos mokslo problemoms ir lietuviškam švietimui išeivijoje. Ta proga į JAV buvo atvykusi grupė Lietuvos mokslininkų ir mokslo organizacijų atstovų: švietimo ir mokslo ministras dr. Algirdas Monkevičius, Mokslų akademijos viceprezidentas akademikas Algirdas Gaižutis, Mokslo tarybos pirmininkas dr. Kęstutis Makariūnas, Mokslininkų sąjungos prezidentas dr. Vygintas Gontis, prof.Vytautas Astaševičius.
JAV LB 50-mečio minėjimo renginiuose dalyvavo Lietuvos valstybinė delegacija, kurią sudarė LR Seimo vicepirmininkas Artūras Skardžius, Seimo nariai Vaclovas Karbauskis, Arminas Lydeka, Aloyzas Sakalas, Jurgis Razma, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius, Išeivijos ir tautinių mažumų departamento direktorius dr. Remigijus Motuzas.

Svečiai iš Lietuvos Čikagoje po "Ąžuoliuko" koncerto: ministrai Vilija Blinkevičiūtė, Algirdas Monkevičius, Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius, JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė Marija Remienė, Seimo narys Vaclovas Karbauskis, JAV LB valdybos pirmininkas Algimantas Gečys ir Lietuvos generalinis konsulas Čikagoje Giedrius Apuokas


Delsti nebėra kada

Europos Komisija paskelbė ataskaitą apie narystės Europos Sąjungoje siekiančių valstybių pažangą, pasiektą tuo klausimu. Pirmą kartą po nepriklausomybės atkūrimo Lietuva pripažinta veikiančios rinkos ekonomikos šalimi.
Vyriausiasis Lietuvos derybininkas dėl narystės ES Petras Auštrevičius pabrėžė, jog pažangos ir galutinio pasirengimo požiūriu ateinantys metai Lietuvai bus lemtingi. Apie tai kalbėjo ir prezidentas V.Adamkus, susipažinęs su Europos Komisijos ataskaita. Jis pažymėjo, kad Lietuva ne tik pasivijo pirmaujančių derybose šalių kandidačių į Europos Sąjungą grupę, bet ir įsitvirtino joje. Tačiau vyriausiasis derybininkas P.Auštrevičius pareiškė, jog jį stebina mažas finansavimas Vyriausybės parengtame biudžeto projekte, numatytas žemės ūkiui, muitinės ir pasienio apsaugos sritims. Planuojama, kad nuo 2004 metų pradžios Europos Sąjungos parama Lietuvos žemės ūkiui turėtų siekti net milijardą litų. Tačiau visa bėda ta, kad Lietuva gali nespėti pasirengti panaudoti tas lėšas. Specialistų skaičiavimais, per dvejus metus šiai sistemai įdiegti reikės 43 mln. litų. O pagal dabartinį biudžeto projektą kitais metais tam numatyta skirti kiek daugiau nei šešis milijonus litų. Tai labai neatsakingas lėšų paskirstymas, juolab kad valdantys dabartiniai kairieji akcentuoja didžią meilę žemės ūkiui.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija