Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Kunigas ištvėrė kančias, nieko neišdavė

Žurnalistas, literatūros tyrinėtojas, politikas Aleksandras Merkelis, dirbęs ir asmeniniu prezidento Antano Smetonos sekretoriumi, parašė monografiją apie lietuvių literatūros klasiką, visuomenės ir Katalikų Bažnyčios veikėją kanauninką Juozą Tumą-Vaižgantą. Pirmą kartą knygą "Juozas Tumas-Vaižgantas" 1934 metais išleido spaudos bendrovė "Pažanga". Antroji jos laida pasirodė 1955-aisiais JAV, kur, pasitraukęs iš Lietuvos, apsigyveno ir A.Merkelis.
Vaižganto 120-ųjų metinių jubiliejaus išvakarėse pasirodė ir trečiasis - fotografuotinis - knygos leidimas, kurį 1989 metais išleido leidykla "Vaga". Visose knygose gausu iliustracijų. Vienoje iš fotografijų užfiksuotas dviejų kunigų pokalbio momentas. Prierašas po nuotrauka skelbia: "J.Tumas-Vaižgantas perduoda "Viltį" savo įpėdiniui kun. F.Kemėšiui", t.y. perduoda laikraščio redagavimą Vilniuje 1911 metais.

A.Merkelio knygos "Juozas Tumas-Vaižgantas" iliustracija


Bendruomenė. Atleisti ir švęsti

Jean Vanier. Bendruomenė. Atleisti ir švęsti. Vertė R.Atkočiūnaitė ir J.Vailionis. Išleista "Tikėjimo ir Šviesos" bendruomenės pastangomis. Vilnius, Vyturys, 1998.

Tai knyga, kuri prašosi būti įgyvendinta įvairiose bendruomenėse. Autorius teigia: "Šiandien žmonės labiau negu bet kada turi suprasti, kas yra bendruomenė, jos augimo ir gilėjimo dėsniai, galimi pavojai ir maitinimosi šaltiniai. Šiandiena reikalauja sąmoningumo, nes gyvename pasaulyje, valdomame žiniasklaidos, pasisekimo kultūros, malonumo ir nepriklausomybės. Mūsų kultūroje ignoruojamos bendruomenės vertybės" (115).
Tad kas yra bendruomenė? Ji "reiškia grupę žmonių, palikusių namus, kad gyventų po vienu stogu su kitais, užmegztų tarpusavio ryšius, kad per santykius su aplinkiniais bei Dievu gyventų ir dirbtų pagal naują žmogiškojo asmens viziją" (18).
Koks tikslas? "Bendruomenė sukurta budinti žmonių giluminį grožį, atskleisti jų vertę ir svarbą visatoje, jų sugebėjimą mylėti, augti, daryti gera ir susitikti su Dievu" (91). Kas dar? "Bendruomenės pasiuntinybė - tai būti gyvenimo šaltiniu kitiems, duoti naują viltį, naują gyvenimo prasmę" (91).
Ko bendruomenei ypač reikia? "Bendruomenei būtina chartija arba konkretus gyvenimo planas, paaiškinantis, dėl ko jos nariai gyvena kartu, ko laukiama iš kiekvieno bendruomenės nario" (95).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija