Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Sąvokos be prasmės

Madingomis šiuo metu tampa sąvokos "globalizmas" ir "antiglobalizmas". O tikriausiai abi jos neturi prasmės, bent jau tokios, kokią norima joms suteikti. Jomis siekiama pridengti norą valdyti pasaulį ir tų, kurie sakosi esą globalistai (jeigu tokių iš viso yra), ir tų, kurie sakosi esą antiglobalistai. Pastarieji greičiau siekia ne patys valdyti, bet vienus valdančius (turinčius didelę įtaką) pakeisti kitais valdančiais.
Pasaulį valdyti jau daug kas norėjo, net ir tada, kai jo nepažinojo - vis tiek kiekvienas save gerbiantis užkariautojas norėjo užimti visą pasaulį. Visi praeityje buvę užkariautojai buvo sąžiningi ta prasme, kad ko norėjo, tą ir sakė - norėjo valdyti pasaulį arba tai, ką įsivaizdavo, kad yra pasaulis.
Ilgą laiką bene vienintelė priemonė užvaldyti buvo karas: užgrobimas ir išlaikymas pavaldžių fizine jėga. Ta priemonė buvo naudojama, visada buvo tik laikinai veiksminga ir niekada neapėmė viso pasaulio - visiems užkariautojams pritrūkdavo jėgų ir užkariauti, ir grobį ilgiau išlaikyti.


Dėl Rytų Lietuvos švietimo

Lietuvos Respublikos Prezidentui
Seimo Pirmininkui
Ministrui Pirmininkui
Švietimo ir mokslo Ministrui
Vilniaus apskrities Viršininkui

Paminėdami Rytų Lietuvos okupacijos 81-ąsias metines, primename, jog iki šiol nebaigti likviduoti okupacijų padariniai šiame regione. Pagal Lietuvos Respublikos ir tarptautinius įstatymus turi būti sudarytos geresnės sąlygos mokytis valstybine kalba ir valstybinės kalbos: suvienodintas visų piliečių vaikų "mokinio krepšelis", valstybinės kalbos egzaminas ir mokslas valstybine kalba pagal Europos Sąjungos standartus. Juos atitinka Vilniaus apskrities, bet ne Šalčininkų ir Vilniaus rajonų savivaldybių veikla.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija