Atnaujintas 2001 m. lapkričio 23 d.
Nr.88
(997)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Susitikimai
Mums rašo
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Ateikime pas Vilties Motiną

Lapkričio 18-ąją Aušros Vartų Gailestingumo Motinos atlaiduose pasakytas pamokslas

Gailestingosios Dievo Motinos akys sveikina visus savo vaikus, kurie susirinko Jos pasveikinti. Dievas sukūrė nuostabų dalyką: Motinos širdį! Tai ypatinga vieta, kur Dievas sudėjo visa, kas yra gražiausia, kilniausia ir tobuliausia. Todėl nuo amžių žmonių vaikai (nesvarbu, kokio amžiaus jie būtų, - ar dar visai vaikeliai, jaunuoliai, subrendę ar seneliai, o gal ir mirštantys) taria: "Sveika, Marija!" Todėl ir šiandien pirmiausia tariame: "Sveika! Sveika, mūsų Motina, kuri šimtmečius rymai virš mūsų miesto vartų, kuri sutinki ir palydi kiekvieną išeinantį ir pareinantį, kuri džiaugiesi ir liūdi su savo vaikais. Sveika!"
Motinos Marijos širdis yra žmogaus širdis. Jos žemiškasis gyvenimas paženklintas laikinumu, kaip ir mūsų. Jis buvo kupinas rūpesčių: vieni atsirasdavo, kiti pasibaigdavo, - visai kaip mūsų. Ji gimė ir gyveno mažame Palestinos mieste. Jos gimimas ir mirtis buvo tylūs ir nepastebimi. Ji gerai pažino mūsų kasdieninės egzistencijos rutiną, monotoniją, rūpestį dėl kasdienės duonos kąsnio, kančias ir ašaras, o drauge - ir mažus šeimyninius džiaugsmus. Galbūt mes linkę idealizuoti jos gyvenimą ir mums kartais atrodo, kad ji buvo paskendusi didelėje palaimoje? Tačiau Dievas leido jai gyventi žmogišką gyvenimą, kupiną monotoniškų ir pilkų valandų, kurios tekėjo lyg beskonis vanduo upėje. Jos gyvenimas nebuvo apsaugotas ir nuo dramatiškos kančios: Motina, kuri stovi po savo Sūnaus kryžiumi, aptaškyta Jo krauju, bejėgė ką nors padaryti, kad jos vaikui būtų lengviau. Kenčianti ir verkianti Dievo Motina po kryžiumi yra ne tik sopulingoji Motina, bet ir vilties Motina. Marija tikėjo ir vylėsi, nes Jos viltis buvo Dieve.

Sekmadienį - paskutinę atlaidų dieną šv. Mišias prie Vilniaus Aušros Vartų Marijos Gailestingumo Motinos paveikslo aukojo Lietuvos vyskupai


Pasauliečių vieta Bažnyčioje

Spalio 12 - 14 dienomis netoli Budapešto, Dobogoko mokymo ir religinio ugdymo centre, vokiečių katalikų solidarumo akcijos "Renovabis" iniciatyva vyko tarptautinė konferencija apie pasauliečių vietą Bažnyčioje. Joje dalyvavo apie penkiasdešimt įvairių pasauliečių organizacijų atstovų iš Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Slovakijos, Slovėnijos ir Vengrijos. Konferencijoje svarstyti katalikų pasauliečių organizacijų ryšiai ir veiklos koordinavimas.
"Renovabis" pasauliečių darbo grupės prezidentė Rita Vašbiuš dalyviams priminė, kad visi mes esame krikštyti, tai mus vienija ir leidžia veikti kartu. Kiekvienas, pradėdamas nuo savęs, galime keisti pasaulį. "Renovabis" reikalų vedėjas kun. Eugenas Hilengasas, SJ, pasakojo apie vokiečių katalikų solidarumo akciją Rytų šalims remti "Renovabis". Tai nėra beveidė pinigų dalijimo įstaiga, bet konkretūs žmonės, kurie teikia ir toliau nori teikti pagalbą ir bendradarbiauti. Ir konferencija sumanyta gana nedidelė, kad būtų galima su kiekvienu pabendrauti. Vienas iš akcijos tikslų - Europos vienijimas. Vakarams svarbu suartėti su Vidurio ir Rytų Europa.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija