Atnaujintas 2001 m. gruodžio 5 d.
Nr.91
(1000)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mums rašo
Literatūra
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Ar išmoktos istorijos pamokos?

Neseniai buvo paminėtas Baltijos Asamblėjos įkūrimo dešimtmetis. Atkūrus Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybę, siekiant glaudesnio šalių bendradarbiavimo, vienijant trijų valstybių parlamentus sprendžiant bendras problemas ir buvo įsteigta Baltijos Asamblėja. Ar tai pavyko padaryti per praėjusį dešimtmetį, sunku pasakyti. Tačiau, sprendžiant iš faktų, nors reguliariai vyksta Baltijos Asamblėjos posėdžiai Vilniuje, Rygoje ir Taline, į parlamentarų rekomendacijas Vyriausybėms mažai kreipiamas dėmesys. Ta proga vertėtų prisiminti Baltijos valstybių prieškario istoriją ir Pabaltijo santarvės kūrimo istoriją.
Šios santarvės idėja sklandė dar neatkūrus Baltijos valstybių nepriklausomybės. Apie ją buvo prabilta 1917 metais, kai aušrininkas dr.J.Šliūpas siūlė įsteigti pirmiausia Lietuvos ir Latvijos sąjungą. Tais pačiais metais filosofas Stasys Šalkauskis, atkreipdamas dėmesį į pavojingą Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių geografinę ir politinę padėtį, kaip vienintelę ir idealią išeitį siūlė visą baltų regioną tarp Baltijos ir Skandinavijos tautų suvienyti į politinę sąjungą. S.Šalkauskis teisingai numatė, kad tokia politinė sąjunga atstatytų politinę pusiausvyrą tarp Vokietijos ir Rusijos. Oskaras Milašius, Lietuvos atstovas Prancūzijoje, nuo 1919 metų labai aktyviai kėlė idėją, kad Lietuva, Latvija ir Estija organizuotų Pabaltijo sąjungą, kaip būtiną veiksnį Rytų Europos pusiausvyrai ir stabilizavimui. Tam iš esmės pritarė ir kai kurie Latvijos bei Estijos politikai, tačiau jie siūlė, kad į Pabaltijo santarvę būtų įtrauktos Lenkija bei Suomija. Žinoma, tokiam pasiūlymui prieštaravo Lietuva, turėdama visų pirma galvoje agresyvią ir dviveidišką Lenkijos politiką Lietuvos atžvilgiu. Tas Varšuvos dviveidiškumas ypač pasireiškė 1920 metų rugpjūtį vykusioje plačioje trijų Baltijos valstybių, Lenkijos, Suomijos ir dar galutinai bolševikų neokupuotos Ukrainos Rygos-Baldurių konferencijoje. Tuomet Lenkijos atstovas pareiškė, kad Lenkija yra visiškai įsitikinusi Pabaltijo unijos reikalingumu ir esą Lenkija laiko šią uniją jos narių nepriklausomybės garantu. O tuo metu Lenkijos kariuomenė veržėsi į Lietuvos teritoriją ir naikino Lietuvos nepriklausomybę. Taigi Rygos konferencija faktiškai žlugo, nes, be Lietuvos, iš konferencijos pasitraukė Suomija, irgi nepritarusi Lenkijos intrigoms ir atsisakiusi pasirašyti bendrą deklaraciją.
1920-1923 metų laikotarpiu įvyko dar keletas Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lenkijos atstovų pasitarimų, siekiant atgaivinti didžiosios santarvės idėją. Lenkijai smurtu okupavus Vilnių, Lietuva atsisakė dalyvauti šiuose pasitarimuose. Lenkijos diplomatai vis dėlto pasiekė, kad 1922 m. kovo 12 d. buvo pasirašytas Varšuvos susitarimas dėl Baltijos santarvės. Susitarimas buvo pasirašytas Lietuvai jame nedalyvaujant. Buvo aišku, kad Lenkija siekia ne tik visiškai izoliuoti Lietuvą, bet ir tapti Baltijos regiono šalių vadove. Įdomi buvo Suomijos parlamento reakcija į Varšuvos sutartį. Parlamentas ją atmetė, o Suomijos užsienio reikalų ministras Holstis, pasirašęs sutartį, buvo priverstas atsistatydinti. Taigi Helsinkis kur kas geriau suvokė Varšuvos užmačias nei Ryga ir Talinas.
1923 metais Latvija ir Estija pasirašė tarpusavio gynybos sutartį. Tai pačioje Latvijoje buvo vertinama gana skirtingai. Latvijos parlamento atstovas J.Rainis debatuose dėl šios sutarties ratifikavimo pabrėžė, kad Latvijos sąjungos su Lietuva idėja yra stipresnė nei sąjungos su Estija. "Unija su mūsų broliais lietuviais yra tiek pat svarbi kaip ir Latvijos nepriklausomybė", - sakė J.Rainis.
Pačioje Lietuvoje Vyriausybė dėjo visas įmanomas pastangas, kad būtų sukurta Pabaltijo santarvių unija. Lietuvos iniciatyva 1924 metų gegužę Kaune buvo sušaukta Lietuvos, Latvijos ir Estijos konferencija. Joje Lietuva pateikė memorandumą, kuriame buvo skelbiama, kad Baltijos valstybės turi tik tris galimybes: 1) įsitraukti į vienos iš didžiųjų valstybių orbitą ir tapti jos instrumentu, 2) likti politinėje izoliacijoje ir 3) susijungti į stiprią sąjungą, kuri būtų natūraliausia išeitis. Rodydama gerą valią ir politinę išmintį, Lietuvos Vyriausybė sutiko būsimose Baltijos konferencijose nekelti okupuoto Vilniaus klausimo, nes žinojo Rygos ir Talino tiesioginį ir netiesioginį pritarimą Lenkijos pozicijoms.
Taigi pastangos įkurti Pabaltijo sąjungą dėl bendros Baltijos valstybių veiklos tarptautinėje arenoje buvo Lietuvos politikos vienu iš prioritetų. Pagaliau irgi Lietuvos iniciatyva bei nepaprastai didelių diplomatinių pastangų dėka 1934 m. rugsėjo 12 d. Ženevoje vykusioje Tautų Sąjungos sesijoje Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai pasirašė Pabaltijo Santarvės ir Bendradarbiavimo sutartį, kuri paskelbta konstituciniu Pabaltijo Santarvės aktu. Santarvės tikslai buvo visų pirma suderinti trijų Baltijos valstybių užsienio politiką, teikti politinę ir diplomatinę savitarpio pagalbą, derinti savo užsienio politiką Tautų Sąjungos principų dvasia - dirbti taikai ir saugumui. Nuo 1934 iki 1939 metų - Antrojo pasaulinio karo pradžios - Kaune, Rygoje ir Taline įvyko kelios užsienio reikalų ministrų konferencijos, ir Lietuvos, Latvijos ir Estijos santykiai darėsi vis glaudesni. Tačiau Vokietijoje valdžią jau buvo paėmęs Hitleris. Du didieji grobuonys Berlyne ir Maskvoje ėmėsi dalyti pasaulį. Nėra abejonės, kad dėl to, kas atsitiko vėliau, didele dalimi kalta Lenkija, kuri aiškiai sutrukdė įkurti didžiąją Baltijos santarvę. Jeigu tai būtų padaryta, tarkim, trečiojo dešimtmečio pradžioje, dar nežinia, ar Stalinas su Hitleriu būtų sugebėję taip lengvai pasidalyti grobį, kurio dalimi tapo ir Lenkija.
O paskutiniame Sovietų Sąjungos ultimatume Lietuvai, kuris buvo įteiktas prieš pat 1940 m. birželio 15 d. okupaciją (birželio 13 dieną) ir paskelbtas paskutiniame Lietuvos vyriausybės posėdyje 1940 m. birželio 14-osios naktį, buvo prisiminta ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos Pabaltijo sutartis. Maskvos ultimatume Lietuva buvo kaltinama, kad ji sudariusi karinę santarvę su Latvija ir Estija, kuri esą yra nukreipta prieš Sovietų Sąjungą. Tačiau Maskva puikiai žinojo, kad Baltijos kariškių susitikimuose apie jokią karinę sąjungą nebuvo kalbama. O gaila! Daugelio istorikų nuomone, jeigu karinė sutartis būtų buvusi, kažin ar Stalinas (nors ir sudaręs sąmokslą su Hitleriu, neseniai gavęs skaudžią pamoką, kai užpuolė Suomiją) būtų taip užtikrintai pasiuntęs Raudonąją armiją okupuoti Baltijos valstybių. Tačiau tai - jau kita tema.
Dabar vangiai vyksta Baltijos valstybių bendradarbiavimas, kyla pavojus, jog daugiau žodžiais, o ne veiksmais demonstruojama vienybė. Tai gali blogai baigtis. Neišmoktos istorijos pamokos visada skaudžiai atsiliepia. Kaipgi čia neprisiminsi vieno Baltijos santarvės idėjos sumanytojo - diplomato, filosofo ir poeto O.Milašiaus žodžių, pasakytų dar 1921 metų pavasarį Briuselyje vykusioje konferencijoje, sprendusioje Lenkijos užgrobto Vilniaus klausimą: "Padaryta klaida, kad nesijungėme su Latvija ir Estija. Tai mano sena idėja. Dabar trise būtų žymiai lengviau atsispirti". Tačiau Lietuvos diplomatai toje Briuselio konferencijoje vis dėlto sugebėjo pasiekti maksimumą, įmanomą tuo metu, kai Lenkiją faktiškai palaikė šimtmečių tradicijas turintys Vakarų diplomatai. Pažvelkime, kokie žmonės buvo Lietuvos delegacijoje. Be O.Milašiaus, Lietuvos interesus gynė stipriausios Lietuvos jėgos: E.Galvanauskas, užsienio reikalų viceministras P.Klimas, M.Šleževičius, ekonomikos specialistas prof. V.Jurgutis. Tai buvo žmonės, atidavę viską Lietuvai ir jos nepriklausomybei. Dabartiniai Lietuvos atstovai Baltijos Asamblėjoje toli gražu neprilygsta prieškario diplomatams, atstovavusiems Lietuvai be jokių išankstinių ideologinių nuostatų. Svarbiausia jiems buvo - Lietuvos interesai.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2001 "XXI amžius"

 


Oskaras Milašius, vienas iš Baltijos šalių santarvės iniciatorių

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija