Atnaujintas 2001 m. gruodžio 5 d.
Nr.91
(1000)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mums rašo
Literatūra
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Akmenuotas kelias į teisingą valstybę

Kad teisėsaugininkus kaip įmanydami spaudžia patys aukščiausi Lietuvos pareigūnai - jau seniai niekam nėra paslaptis. Dar nuo tų laikų, kai buvęs Generalinės prokuratūros Tardymo departamento ypatingai svarbių bylų tardytojas Kęstutis Milkeraitis žiniasklaidoje atskleidė, kaip jam buvo daromas didžiulis spaudimas, tiriant Vilniaus krašto autonomininkų bei KGB šnipo A.Klimaičio ("Kliugerio") ir "Jedinstvo" lyderio V.Ivanovo bei jo draugovininkų bylas. Buvusiam LDDP tarybos nariui A.Klimaičiui ginti bemat buvo sudarytas komitetas. Panašiai buvo ir su K.Prunskienės ("Šatrijos") byla. Ekspremjerės ginti tuomet irgi vieningai stojo buvęs aukštas KGB karininkas V.Karinauskas ir net pats sovietinių laikų eksdisidentas V.Petkus. Tokių spaudimo dėka nutrauktų ir nežinia kokiuose stalčiuose dulkančių bylų galima suminėti ne dešimtis, o šimtus.
Pastaruoju metu Generalinei prokuratūrai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai susidomėjus tam tikrų pastatų Vilniuje perdavimo kitam savininkui aplinkybėmis, pats Seimo Pirmininkas užsipuolė prokurorus, jog tie, paimdami buhalterinius dokumentus iš Vilniaus krepšinio klubo "Rytas", "perlenkė lazdą". Toks Seimo Pirmininko, tuo labiau ilgamečio teisininko, pareiškimas negali būti įvertintas kitaip, kaip tiesioginis spaudimas. Tenka pritarti STT atstovei spaudai Elenai Martinonienei, pareiškusiai, jog tokiais pasisakymais nepagrįstai diskredituojami savo pareigas atliekantys pareigūnai bei jų atstovaujamos institucijos.

Žinoma, Seimo Pirmininką suprasti galima. Juk, nors ir netiesiogiai, užkabintas didžiausias Lietuvos dienraštis, o pakliūti į jo kritikos ugnį niekas nenori. Kur kas geriau būti jo užtarėju. Nors, tiesą sakant, į žiniasklaidos kritiką aukščiausieji valstybės pareigūnai beveik nekreipia dėmesio. Beje, Seimo vadovas ketina sukurti dar vieną parlamentinę komisiją, šį kartą - operatyvinių tarnybų veiklai kontroliuoti. Tokį ketinimą galima būtų vertinti kaip smūgį teisėsaugai. Koks operatyvininkas tada imsis sekti nusikaltėlį ar bandys įterpti, pavyzdžiui, į nusikaltėlių gaują savo žmogų? Juk bet kada gali būti apkaltintas neteisėta veikla, įstatymų pažeidimu ar panašiais dalykais. Juolab (tai irgi vieša paslaptis) kad Lietuvos parlamente dabar pilna įvairių grupuočių lobistų. Jeigu tikėsime sostinės meru A.Zuoku (abejoti garso įrašais, kuriuos jis pateikė Valstybės saugumo departamentui, nėra prasmės), tai vienas Socialliberalų frakcijos Seimo narys, liūdnos atminties "tautos pažangietis" E.Klumbys per savo partiečius, buvusius parlamentarus A.Ambrazevičių ir K.Grinių, pasitelkęs dar vieną šios partijėlės aktyvistę D.Vaitonienę, reketavo ir šantažavo Prancūzijos firmos "Dalkia" atstovus. Manydami esantys nebaudžiami, šantažistai - visi trys yra Kovo 11-osios Akto signatarai - elgėsi, anot spaudos pastebėjimų, kaip primityvūs reketininkai. Jie reikalavo pinigų, remiantis kai kuriais pranešimais, net pusės milijono dolerių už tai, kad prancūzų firma "Dalkia", dalyvaujanti konkurse dėl Vilniaus šilumos tinklų nuomos, būtų išstumta iš konkurso ir apskritai iš Lietuvos, jeigu "finansiškai neparems" tautos pažangiečių. Tuo labiau kad yra iš ko imti pavyzdį: dabartinis "tykusis" parlamentaras V.Šustauskas, būdamas Kauno meru, su savo rėksniais išvarė "Dalkia" iš Kauno šiluminių tinklų investuotojų, palikdamas tuos pačius jau byrančius sovietinius tinklus.
Šantažistai gąsdino sukelti žiniasklaidoje didelį triukšmą ir net nuversti sostinės valdžią. Firmos "Dalkia" atstovas Lietuvoje D.Janukonis sakė pritrūkstąs žodžių šiam dalykui apibūdinti ir priminė, jog per trejus firmos "Dalkia" Lietuvoje veiklos metus tokių atsitikimų nėra buvę. Beje, apie A.Ambrazevičiaus ir K.Griniaus darbelius didžiosios prichvatizacijos siautėjimo metais buvo nemažai rašyta. Tik kas iš to. Nė vienam nė plaukas nuo galvos nenukrito. Kaip, deja, ir kitiems.

Tiesa, Vilniaus savivaldybės ir miesto mero ketinimą atiduoti kone 15-kai metų sostinės šilumos ūkį firmai "Dalkia" galima vertinti ir kitaip. Ar neatsiras dar vienas monopolinis monstras, kaip tai atsitiko su "Telekomu", kurio monopolistinis viešpatavimas, sukėlęs visuomenėje tiek daug kritikos, netrukus baigsis? Na, o jeigu ir su šiluma bus vykdoma tokia politika, tai prasidės naujas piliečių kišenių tuštinimo metas. Tiesą sakant, nereikia kaltinti vien tik užsienio kompanijas. Pažvelkime į savas - "Lietuvos energiją" ar "Lietuvos dujas". Argi tai mažesni kišenių tuštinimo meistrai? Ne meistrai, o didmeistriai. Štai "Lietuvos energija" vėl prašneko apie kainų už elektrą didinimą. Ir ne centu ar kitu. Užsimota padidinti elektros kainą net 30 proc. Visai nesvarbu, kad Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas V.Jaskauskas sakė nepritariąs tokiam kainų didinimui. Pritars, niekur nesidės, ypač žinant, kokie žmonės tvarkosi "Lietuvos energijoje" ir patarinėja Premjerui energetikos klausimais.

Įdomu, kaip socialliberalų veikėjai, bemat atsiliepiantys apie "lazdą perlenkiančius" prokurorus, vertins savo frakcijos nario elgesį. Galima nujausti. Geriausiu atveju - mažumėlę pabars, nors tikriausiai ir to neatsitiks. Mat E.Klumbys - didelis "žodžio meistras" ir atsimuš nuo bet kokių puolimų. Na, o valdančioji dauguma irgi neleis skriausti tokio vertingo ir reikalingo kadro. Juk "tautos pažangiečių" padarytos paslaugos partijai vairininkei dar Atkuriamojo Seimo kadencijoje - neįkainojamos. Tad apie kokias nors sankcijas saviems draugams, juolab - apie baudžiamąjį persekiojimą, negali būti nė kalbos. Tiesa, pajutusi, jog visas šis dalykas apie reketuojantį Seimo narį gali atsisukti kitu lazdos galu ir smogti pačiam partijos vadui bei jo reitingui, Socialliberalų frakcija pareiškė, jog, teisėsaugininkams įrodžius E.Klumbio išdaigas, jam bus surengta apkalta. Tačiau kas imsis šio reikalo? Juk tiek prokurorams, tiek STT nurodyta jų vieta. Ir dar kalbama, svarstoma, iš kur kyla tas teisinis nihilizmas ir ritasi nusikaltimų lavina. Ogi iš ten pat, iš tų pačių "specialistų", kurie, sulaukę savų raudonųjų piramidžių statytojų, pasijuto dar saugiau. O kalbėti apie teisę, teisingumą, teisinę valstybę, kai net žudiko stribo ar enkavėdisto nesugebama nuteisti, yra ne nihilizmas, o cinizmas. Kaip ir apie būtinybę laikytis įstatymų yra tyruose šaukiantys balsai. Įstatymų nesilaikoma nuo tų laikų, kai dar tik brėško atkuriamos Lietuvos valstybės priešaušris. Jau tada prasidėjo valstybės institucijų kompromitacija, visos valdymo sistemos demoralizacija ir paralyžius, pasireiškęs dabartine beveik totalia korupcija.

Tuo pačiu reikėtų priminti dar vieną 1999 metais įsigaliojusį Valstybės tarnybos įstatymą. Jame įteisinta nuostata, jog, suėjus 62 metams ir 6 mėnesiams bei daugiau metų amžiaus, karjeros ir viešųjų paslaugų valstybės tarnautojai privalo atsistatydinti. Kaip pažymėjo socialinių mokslų daktaras Antanas Petrauskas, visiškai suprantama, kad atsisveikinti su užimamomis pareigomis nėra malonu. Juk valstybės tarnautojo tarnybos nė nepalyginsi su darbu privačiame sektoriuje. Asmenys, dirbantys valstybės ir savivaldybių institucijose ar įstaigose, gauna solidžius atlyginimus, be to, išmokamus reguliariai. Jie turi teisę į prailgintas atsotogas, įvairiausias priemokas, papildomą pensinį aprūpinimą ir t.t . Argi ne todėl "žmogui iš gatvės" patekti į valstybės tarnautojo kėdę - kaip kupranugariui pralįsti pro adatos skylutę? Betgi visada yra išimčių. Jeigu turi giminių kur nors ministerijoje ar departamente. Juk, pavyzdžiui, užsienio reikalų ministras ir jo atstovai net nebandė paneigti pranešimų, kad šioje ministerijoje mažiausiai trečdalis darbuotojų yra giminės. Panaši padėtis ir kitose ministerijose. Tą patvirtino ir buvęs premjeras A.Kubilius.
Ir dar vienas dalykas, dėl ko nemažėja korupcija, klesti kiti nusikaltimai. Juk per vienuolika nepriklausomybės metų pasikeitė net trylika vyriausybių. O vidutinis jų veiklos laikas - 256 dienos. Jau po 100 dienų ministrai, viceministrai ir kiti valdžion atėję žmonės pradeda galvoti, kaip čia geriau ir pelningiau užbaigti darbą. Štai čia ir yra bene didžiausia bėda. Jeigu, pavyzdžiui, koks nors verslininkas tokiu būdu organizuotų savo verslą - bemat bankrutuotų.

Giminystės ryšiais įkurti klanai valdžioje, ko gero, dar ilgai bus Lietuvos rykštė. Pažvelkime, kokių tėvelių vaikai mokosi Londono ir kitų Vakarų šalių universitetuose. Ogi tų pačių nomenklatūrininkų, koneveikusių "supuvusius" Vakarus. Aišku, yra ir naujosios valdininkų bangos atžalų. Baigę mokslus, jie atsisės į savo gimdytojų kėdes. Ir vėl gyvenimas tekės sena vaga. Kita vertus, kai kuriuos jaunus žmones vykti mokytis į Vakarus verčia nenoras semtis žinių iš sustabarėjusių savo mąstyme profesorių ar habilituotų daktarų. O tokių, pasirodo, yra, netgi labai iškilių. Štai neseniai "Klaipėdos" laikraštis paskelbė apie Klaipėdos universiteto prorektoriaus V.Laurėno ir dekano V.Bučinsko "mokslines" disertacijas, nostrifikuotas nepriklausomoje Lietuvoje. V.Laurėno disertacijos tema: "V.Lenino idėjų interpretavimas oficialioje SSRS socializmo statybos doktrinoje", o A.Bučinsko - dar įdomesnė: "Lietuvos komunistų partijos veikla organizuojant miesto paramą kaimui 1959-1970 m.". Ir tokiems "profesoriams" mokami solidūs atlyginimai! Mielas skaitytojau, ar neiškritai iš kėdės, perskaitęs tokią naujieną? Šio komentaro autorius neatsitokėjo kelias dienas! Ir tai dar ne baisiausia. Kur kas baisiau, kad veidmainystė tapo norma, nėmaž nebesigėdijama dviveidiškumo, cinizmo. Tas cinizmas visiškai atsiskleidė net per dvi televizijas parodytame magnato V.Uspaskich surengtame "agurkų baliuje", kuriame stalai lūžo nuo prašmatnių gėrimų ir valgių. Kokia rinktinė publika buvo susirinkusi! Žiniasklaidos baronai, K.Prunskienė, visas būrys "opozicionierių" liberalų, abu "modernieji" krikdemai - Vareikis su Vazbiu ir panašūs veikėjai. "Elitą" linksmino pusnuogės merginos, o pats oligarchas plėšė rusiškus šlagerius. Kaip rašė žurnalistas Valdas Vasiliauskas, šiuo metu akiplėšiškai meluojantys nesąžiningi valdininkai pavojingesni nei rusų tankai. Tokie valdininkai retai miršta ir niekad neatsistatydina. Juolab kad visuomenė jau taip sumurkdyta, jog nebeturi jėgų ne tik priešintis, bet ir piktintis.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija