Atnaujintas 2001 m. gruodžio 5 d.
Nr.91
(1000)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mums rašo
Literatūra
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Rumunija: vilties šuolis Baltijos link

Lapkričio pabaigoje įvykęs Rumunijos vadovo Jono Iljesku vizitas Lietuvoje nėra kuo nors ypatingas ar išskirtinis, juolab kad aukštas svečias Vilnių pasirinko keliaudamas po visas Baltijos šalis.
Tačiau santykiai su šia kur kas labiau atsilikusia pietryčių Europos valstybe verti mūsų dėmesio, o tuo labiau - spalvinga Rumunijos prezidento, sulaukusio jau 71-erių metų amžiaus, asmenybė.
Kartu su Rumunijos prezidentu į Lietuvą atvyko nedidelė, tik vienuolikos verslininkų delegacija, todėl nebuvo net laukta, kad "Litexpo" rūmuose Vilniuje surengtas ekonominis forumas sukels didelį mūsų verslininkų susidomėjimą.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus (dešinėje)
už asmeninius nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Rumunijos tarpvalstybinius santykius bei aktyvią veiklą gerinant abiejų šalių bendradarbiavimą apdovanojo Joną Iljesku Vytauto Didžiojo 1-ojo laipsnio ordinu


Be didelių vilčių

Karaliaučiaus gubernatorius Vladimiras Jegorovas bendrame Rusijos ir Europos Sąjungos parlamentinio bendradarbiavimo komiteto posėdyje pareiškė, jog būtina pradėti konsultacijas su Europos Sąjunga, siekiant išvengti galimos žalos Karaliaučiaus sričiai, plečiantis Europos Sąjungai. Pasak V.Jegorovo, Rusijos ir ES susitarimas turi užtikrinti galimybę Karaliaučiui pamažu integruotis į visos Europos procesus. Aišku, Maskvai ir Karaliaučiui pirmiausia rūpi tranzito, vizų, energetikos klausimai, ypač jeigu Lietuva taptų ES, juolab NATO, nare.


Stalinlendo grimasos

Lapkričio pradžioje Vilniuje rusų kalba leidžiamas savaitraštis "Obzor" visą savo pirmąjį puslapį skyrė garsiajam Grūto parkui ir jo įkūrėjui Viliumui Malinauskui. Straipsnis iliustruotas 14 Grūto parko skulptūrų nuotraukų ir net paskelbtas konkursas. Kviečiama atsakyti į klausimą, kokiame mieste sovietiniai "balvonai" stovėjo. Straipsnis pavadintas: "Grūto parkas kaip Lietuvos revoliucijos veidrodis". Straipsnio autorius Josifas Usser netgi pateikė lentelę, sulyginančią "dvi naujausios Lietuvos istorijos koloritines figūras A.Sniečkų ir V.Landsbergį". Toje lentelėje nurodoma: "Antanas Sniečkus ir Vytautas Landsbergis: ūgis, kūno sudėjimas - beveik vienodi.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija