Atnaujintas 2001 m. gruodžio 5 d.
Nr.91
(1000)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mums rašo
Literatūra
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Afganistanas: sunkus kelias iš chaoso

Praėjusią savaitę prabangiame viešbutyje netoli Bonos vykusi konferencija dėl Afganistano ateities jeigu ir nedavė konkrečių rezultatų, tai bent parodė pasaulio visuomenei, kad visas šios šalies ir regiono problemas galima spręsti už apskrito stalo.
Ir nors konferencijos stalas tėra tik ovalinis, o ne visiškai apvalus, apie 50 konferencijos dalyvių (po šešių dienų darbo teliko 38 delegatai) iš keturių į Vokietiją atvykusių Afganistano grupių, Jungtinių Tautų atstovai bei renginio šeimininkai jau pirmajame posėdyje konstatavo, kad per keletą dienų galima susitarti dėl pereinamosios valdžios formavimo principų.
Tačiau prabėgus kelioms dienoms buvo aišku, kad konferencija vyko sėkmingiau negu pranašauta, žinoma, turint galvoje visą šios problemos sudėtingumą (štai kodėl derybos baigtos tik šios savaitės pirmadienio rytą, nors prieš konferenciją manyta, kad ji tęsis tik kokias dvi tris dienas).
Iš pradžių buvo planuota suformuoti laikinąją tarybą, kuri, grįžusi į Kabulą, per keletą mėnesių sudarytų laikinąją Afganistano vyriausybę. Tačiau vėliau nuspręsta čia pat, Bonoje, išrinkti 20-30 žmonių pereinamąją vyriausybę, kuri vadovautų šaliai tris-šešis mėnesius, o kitų metų pavasarį, greičiausiai kovo mėnesį, būtų išrinkta vadinamoji Loja džirga - viso Afganistano genčių asamblėja, kitaip sakant, parlamentas.
Įžanginėje kalboje Vokietijos užsienio reikalų ministras Joška Fišeris pažadėjo skirti 80 mln. eurų Afganistanui atstatyti, o vėliau savo įsipareigojimų imsis kitos ES šalys.
Niekas negali prieštarauti tokiam Vakarų dėmesiui ir iniciatyvai atkurti Afganistano valstybę, nes iš esmės ji dabar neegzistuoja: talibai yra beveik išvyti, Šiaurės Aljansas neturi jokių legitimių valdžios organų, šalyje vyrauja anarchija. Todėl kol kas pirmuoju smuiku šioje šalyje griežia JAV ir jų sąjungininkės. Kai tik Talibanas bus sutriuškintas, užsienio tarpininkai turės pasitraukti. Kad šalyje vėl neįsisiautėtų pilietinis karas tarp musulmoniškųjų ir tautinių grupuočių, politinei sanklodai Afganistane reikia padėti pagrindą. Taigi konferencija Bonoje ir yra ta pradžia atkurti šią Viduriniųjų Rytų valstybę.
Bet ne viskas taip sklandu. Kol Vašingtono ir apskritai Vakarų karinė galia viešpatauja Afganistano žemėje, didelių rietenų dėl valdžios čia nėra. Vos tik antiteroristinės akcijos dalyviai pasitrauks iš šalies (jei jie iš viso pasitrauks), tuomet vėl gali prasidėti chaosas.
Štai Jungtinės Valstijos pareiškė nepripažįstančios Šiaurės Aljanso kaip būsimos Afganistano valdžios. Jo lyderis Burhanudinas Rabanis, kuris irgi atvyko į Boną, džentelmeniškai pareiškė, kad dėl valdžios jis ir nesirengia kovoti. Būdamas Jungtiniuose Arabų Emyratuose, jis tvirtino kai ką daugiau: Šiaurės Aljansas pasisako ir prieš JT bei kitų užsienio valstybių taikdarių dalyvavimą Afganistane. Žodžiu, palikite Afganistaną afganams, sakė Aljanso lyderis. Tik paskui jis tarsi sutiko, kad Afganistane kurį laiką liktų JTO taikdarių pajėgos, o galiausiai neprieštaravo ir galimybei patekti į pereinamąją vyriausybę.
Bene daugiausia Vakarai tikisi iš Romoje gyvenančio 1973 metais nuversto karaliaus Muhamedo Zachiro Šacho, kurio atstovas Bonoje pareiškė, kad būsimoje vyriausybėje turi būti numatyta vieta ir karaliui. Kažin, ar pats 87-erių metų buvęs valdovas ryšis atkurti monarchiją, bet iš keturių Bonoje susirinkusių grupuočių (Šiaurės Aljansas, trys emigracijoje esančios - ekskaraliaus Zachiro Šacho, afganų pabėgėlių Pakistane ir emigrantų "Kipro iniciatyvos") jo ir Šiaurės Aljanso atstovai griežia pirmuoju smuiku. Paskutinėmis konferencijos dienomis paaiškėjo, kad buvęs karalius gali imtis vadovauti Loja Džirga.
Bet yra tokių, kurie apskritai pasisako prieš užsienio kišimąsi į Afganistano struktūrų formavimą. Buvęs Afganistano premjeras Gulbudinas Hekmatijaras griežtai pasmerkė Bonos konferenciją ir apkaltino JAV, kad šios nori išlaikyti įtaką šalyje ir gudriai pasinaudojo rugsėjo 11-osios teroro aktais.
Beje, ekspremjeras yra puštūnas, o ši tauta sudaro 40 proc. Afganistano gyventojų. Bonos konferencijoje jų taip pat dauguma - apie 58 proc. visų delegatų. Kaip ir karalius, emigracijoje gyvenantis Hekmatijaras tvirtina, kad naują Afganistano vyriausybę turi sudaryti ne tautų ar genčių vadai, o ji turėtų būti renkama visų šalies žmonių. Šia prasme jis, matyt, teisus. Šalyje iš maždaug 22 mln. gyventojų yra apie 9 mln. puštūnų (tikslus skaičius nežinomas, nes gyventojų surašymas šalyje vyko tik 1972 metais). Puštu kalba priklauso afganų-iranėnų kalbų grupei ir kartu su dari kalba yra paskelbtos valstybinėmis. Dauguma afganistaniečių (80 proc.) yra musulmonai sunitai, bet nemažai yra ir šiitų.
Be puštūnų dar gyvena tadžikai (apie 5 mln.), chazarai (1,5 mln.), čaraimakai (0,5 mln.), kirgizai, uzbekai, taip pat gausios duranų ir gilzajų gentys. Reikia pastebėti, kad 1747-aisiais buvo įkurta Duranų valstybė. Jai žlugus, Afganistanas tapo Didžiosios Britanijos kolonija.
Buvęs premjeras siūlo pasirinkti vienintelį teisingą, bet gana sunkų kelią: Afganistano "potalibinę" valdžią formuoti, atsižvelgiant į visus gyventojų sluoksnius. Tačiau šiuo metu vargu ar toks kelias realus: Afganistane vyrauja chaosas, tačiau, kaip tvirtina kai kurie rusų politologai, pavasarį prasidėjus rinkimų kampanijai, pilietinis karas šioje šalyje vėl įsisiautės...
Taigi ne viskas šioje konferencijoje buvo rožėmis klota. Kad Vakarai gali lemti Afganistano ateitį, rodo ir kitas faktas: praėjusį trečiadienį Vašingtone dėl šalies ateities tarėsi JTO generalinis sekretorius Kofis Ananas ir JAV prezidentas Džordžas Bušas.
Jeigu Vakarų diplomatai nepaisys JT įstatuose įrašytos nuostatos apie pačių tautų apsisprendimo teisę, o ir toliau liks regione, taikos Afganistane neužtiksime nė su žiburiu.
Ką vis dėlto reiškia ši tolima šalis Lietuvai? Kodėl Vilnius seka šios atokios valstybės krizę? Ko galima laukti iš derybų Bonoje? Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas "Žinių radijui" paprieštaravo, kad Afganistano ateitis mums tolima. "Terorizmas liečia kiekvieną, todėl, kokia šios šalies ateitis, rūpi visam pasauliui", - sakė jis.
Kadangi Afganistano ateitis dar tebėra tirštoje migloje, priminsiu ir vieną šviesią Bonos konferencijos detalę: Šiaurės Aljanso delegacijoje yra dvi moterys ir abi jos, beje, buvo neužsidengusios čadromis... Tai jau irgi šis tas.

Česlovas IŠKAUSKAS

© 2001 "XXI amžius"

 


Afganistano atstovų konferencijoje Bonoje Šiaurės Aljanso atstovas Azizula Akozajus

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija