Atnaujintas 2001 m. gruodžio 7 d.
Nr.92
(1001)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Vyskupas turi liudyti savo šventumu

Spalio pabaigoje Vatikane baigėsi visą mėnesį trukusi dešimtoji Vyskupų Sinodo asamblėja, kurioje dalyvavo 55 kardinolai, 7 Rytų Katalikų Bažnyčios patriarchai, 70 arkivyskupų, 106 vyskupai bei 30 kunigų auditorių pagalbininkų. Didžiausiame po II Vatikano Susirinkimo bažnytiniame forume dalyvavo ir apie jo įspūdžius "XXI amžiui" papasakojo Lietuvos kariuomenės ordinaras, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Kokią įtaką Vyskupų Sinodo darbui turėjo dabartinė sudėtinga tarptautinė padėtis, ypač po rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių?

Dešimtajame pasauliniame Vyskupų Sinode kalbėję vyskupai, kunigai bei pasauliečiai dažnai prisimindavo skaudžius rugsėjo 11-osios išpuolius. Jie buvo ir Popiežiaus širdyje, lūpose. Jis dažnai prisimindavo šią tragediją ir skatindavo melstis už žuvusiuosius. Net tada, kai suėjo mėnuo nuo rugsėjo 11-osios, buvo specialiai meldžiamasi - ryte ir popietiniame susitikime. Buvo pareikšta mintis, kad tik teisingumas gali įgyvendinti pasaulyje taiką. Milano kardinolas Karlas Marija Martinis, SJ, žvelgdamas į Šventąjį Raštą, labai gražiai pasakė: vienos ar kitos Šventojo Rašto įvykių akimirkos, kai Viešpats nubausdavo vienus nusidėjėlius ir, atrodo, bausmės išvengdavo kiti, išlieka svarbios ir dabar. Viešpaties mintis apie tai, kad, jei neatsiversime, visi pražūsime, skatina susimąstyti rugsėjo 11-osios įvykių akivaizdoje ir kiekvienam atsiversti. Nesmerkiant kito žmogaus, bet atsiversti, kad galėtume iš Dievo malonių sulaukti.

Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija